Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ «ΤΣΟΥΝΑΜΙ» ΣΑΡΩΣΕ ΤΙΣ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

 

Σε απηνή διωγμό του οικονομικού εγκλήματος, κυρίως των υποθέσεων φοροδιαφυγής, προχωρούν οι δικαστές τους τελευταίους μήνες. Κατ’ εντολήν της τρόικας, και υπό την ασφυκτική πίεση των δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας, η Δικαιοσύνη έχει κάνει άλματα στον τομέα της εκδίκασης υποθέσεων οικονομικού περιεχομένου.

Ωστόσο, μπορεί χιλιάδες υποθέσεις να εκδικάζονται, παρά τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν οι Ελληνες δικαστές, αυτό δεν σημαίνει ότι και το κράτος θα εισπράξει άμεσα χρήματα. Δηλαδή, μπορεί να εκδίδονται αποφάσεις υπέρ του Δημοσίου και να πρέπει οι κατηγορούμενοι - οφειλέτες να είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν, όμως, η οικονομική στενότητα που υπάρχει προκαλεί δυστοκία, με αποτέλεσμα οι οφειλές να μην εξοφλούνται τελικά ποτέ.

Πριν από μερικά χρόνια τα ελληνικά δικαστήρια αντιμετώπιζαν «έμφραγμα» εξαιτίας των εκατοντάδων χιλιάδων φορολογικών υποθέσεων που έφταναν μέχρι το εδώλιο, αλλά δεν μπορούσαν να εκδικαστούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές της κρίσης, το 2011, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών είχε στα πινάκιά του πάνω από 90 χιλιάδες υποθέσεις οικονομικού ενδιαφέροντος που παρέμεναν σε εκκρεμότητα. Ούτε το κράτος μπορούσε να εισπράξει όσα του όφειλαν οι πολίτες, αλλά ούτε και οι κατηγορούμενοι μπορούσαν να έχουν μια τελεσίδικη απόφαση.

Υπήρχαν μάλιστα και χιλιάδες υποθέσεις όπου κατηγορούμενος ήταν το κράτος, δηλαδή οι πολίτες είχαν απαιτήσεις από το ελληνικό δημόσιο το οποίο δεν πλήρωνε. Είτε επιστροφές φόρου που αμφισβητούσε, είτε χρήματα για απαλλοτριώσεις εκτάσεων, είτε άλλες διενέξεις με οικονομικό ενδιαφέρον (καταβολή εφάπαξ από ασφαλιστικά ταμεία, το επίδομα των 176 ευρώ που λάμβανε κάποτε μερίδα δημοσίων υπαλλήλων κ.λπ.).

Έπειτα από την κατακραυγή των αρμόδιων φορέων (δικαστών, δικηγόρων) αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια εικόνα στα ελληνικά δικαστήρια που έφτανε στα όρια της αρνησιδικίας, η Δικαιοσύνη αποφάσισε να κάνει το χρέος της.

Από το 2012 ξεκίνησε μια τεράστια επιχείρηση μείωσης των εκκρεμών οικονομικών υποθέσεων και σήμερα ο αριθμός τους βρίσκεται σε ανεκτά επίπεδα και σίγουρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι πριν από μία πενταετία. 

Σύμφωνα με στοιχεία σήμερα βρίσκονται στα πινάκια 14.300 υποθέσεις, εκ των οποίων 7.300 υποθέσεις θα εκδικαστούν εντός του 2017 ενώ 1.000 έχουν ήδη συζητηθεί. Ακόμη, 6.000 με 6.1000 δικογραφίες περιμένουν να πάρουν προσδιορισμό εκδίκασης και η εντολή της τρόικας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, είναι να υπάρξει ταχεία εκκαθάριση.

Για τον λόγο αυτό υπάρχουν ήδη 200 δικαστές που ασχολούνται με τις οικονομικές αποφάσεις και είναι γνώστες όλων των οικονομικών δεδομένων (και της σχετικής νομολογίας) ώστε να εκδικάσουν ταχύτατα. Τα πέντε φορολογικά δικαστήρια «τρέχουν» για να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους εντός του 2017 και να μειωθούν περαιτέρω οι υποθέσεις που εκκρεμούν.

Η ραγδαία μείωση της δικαστηριακής ύλης με οικονομικό ενδιαφέρον οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εκκαθάριση που ξεκίνησε την περίοδο 2011-2012. Μια αιτία, ωστόσο, είναι και το γεγονός ότι οι πολίτες καταφεύγουν όλο και λιγότερο στη Δικαιοσύνη, καθώς το κόστος είναι υψηλό και επιχειρείται κατά κύριο λόγο η κατάθεση μαζικών αγωγών κατά του Δημοσίου.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου