Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

ΜΕ ΣΤΑΣΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕΙ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ

 

Με στάση αμυντική ως προς το ελληνικό ζήτημα επιλέγει να τερματίσει τη θητεία της η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, με τις δηλώσεις του βοηθού σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου, Μπεν Ρόουντς, να είναι αμφιλεγόμενες.

Κατά τη διάρκεια της τελευταία του δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο Ρόουντς απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεων από Έλληνες δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν τη χώρα μας και μάλιστα, το έκαναν γνωρίζοντας ότι θα έρθουν σε διαφωνία με τους Ευρωπαίους:

"Συχνά ήρθαμε σε σύγκρουση με κάποιους από τους σημαντικούς Ευρωπαίους εταίρους μας, διότι συμβουλεύαμε για μια προσέγγιση λιγότερο τιμωρητική, με μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη. Υπήρξαν στιγμές που αισθανθήκαμε ότι αυτή ήταν η προσέγγιση που θα έπρεπε να είχε υιοθετηθεί. Σε τελική ανάλυση όμως, δεν επρόκειτο για δική μας απόφαση. Υπήρχαν σε εξέλιξη – πρωτίστως – οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα  και στους Ευρωπαίους και ο ρόλος ο δικός μας ήταν υποστηρικτικός". 

"Αισθανόμαστε ότι με συνέπεια υποστηρίξαμε την Ελλάδα και αποφύγαμε κρίση στην Ευρωζώνη και αναγνωρίζουμε ότι οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες. Πιστεύω ότι συμβάλαμε στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Υπήρξαν στιγμές που αυτή δεν ήταν δεδομένη και κοιτώντας πίσω το 2011 και το 2012, υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα για το αν θα έπρεπε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και αν η ίδια η Ευρωζώνη θα έμπαινε σε κάποιου τύπου ευρύτερη κρίση.

Αυτό που νομίζω ότι ήμασταν σε θέση να κάνουμε σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν να αναλάβουμε δράση για να αποφευχθούν χειρότερες εξελίξεις", τόνισε χαρακτηριστικά. 

Επιπλέον, με λόγο συμπονετικό, ο Μπεν Ρόουντς σημείωσε ότι ήταν λάθος η προσέγγιση που ακολουθήθηκε με την Ελλάδα και ότι η κυβέρνηση Ομπάμα επέμενε ότι για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, η προσέγγιση θα έπρεπε να είναι με κατεύθυνση προς την ανάπτυξη:

"Αυτή δεν ήταν πάντα η προσέγγιση που ακολουθήθηκε. Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει ακόμη την ευκαιρία να επιδιώξει την ανάκαμψη. Όταν ο Πρόεδρος ήταν στην Ελλάδα συζήτησε με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα για τις προσπάθειες που έχουν γίνει προκειμένου να προωθηθεί η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα, παράγοντες που θα οδηγήσουν στην δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους. Αυτή ούτως η άλλως θα πρέπει να είναι η επιλογή για την Ελλάδα".

Έχουμε γνώση πως ακριβώς η κυβέρνηση Ομπάμα "βοήθησε" την Ελλάδα και στάθηκε στο πλευρό της. Όπως είχε αποκαλυφθεί από τα Wikileaks, ο Μπαράκ Ομπάμα, μαζί με τον προκάτοχο του Μπιλ Κλίντον, είχαν συμβάλει ώστε να πειστεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο. 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου