Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

NΑ ΔΙΕΥΡΥΝΘΕΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ

 

Για την ανάγκη διατήρησης και διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, παρά την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας σ΄αυτή, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, από το βήμα εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, πέρα από τους παραδοσιακούς κλάδους, μπορούν να επεκταθούν και να προσελκύσουν το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον σε τομείς όπως η ναυτιλία, οι τράπεζες, η ενέργεια και το φάρμακο.

Η Ελλάδα και Η.Π.Α. ανέφερε ο υπουργός, δεν είναι απλά δύο συμμαχικές χώρες της Δύσης με κοινές δημοκρατικές αξίες και πολιτιστικό υπόβαθρο. Συνδέονται με μακρόχρονους ιστορικούς δεσμούς αγώνων και οικονομικής συνεργασίας στους οποίους στέρεη βάση και συνεκτικός δεσμός αποτελεί η ελληνική ομογένεια της Αμερικής.

Σημείωσε, μάλιστα πως στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, οι δύο χώρες, παρά τη μεγάλη δυσαναλογία του ειδικού τους βάρους στα όσα παγκοσμίως διαδραματίζονται, έχουν ένα ακόμη κοινό χαρακτηριστικό. Βρίσκονται και οι δύο σε ένα κομβικό σημείο αλλαγής των σχέσεων και των αναπτυξιακών προοπτικών τους με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Ελλάδα αγωνίζεται να επιβιώσει σε μία κοινωνικά ευαίσθητη και δημοκρατικά ολοκληρωμένη Ευρώπη. Η Αμερική σαν κυρίαρχη ηπειρωτική οικονομία που είναι, κοιτάζει να ξαναβρεί τις εσωτερικές ισορροπίες και την οικονομική αυτοδυναμία της, επαναπροσδιορίζοντας τις σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο.

Στην κοινή αυτή αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος, συνέχισε ο κ. Παπαδημητρίου, οι δύο χώρες έχουν πολλά να μοιραστούν διευρύνοντας τα περιθώρια συνεργασίας τους σε εμπόριο, επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη.

Συμμερίζομαι, λοιπόν, την αισιοδοξία του Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, για το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ο οποίος με την ευκαιρία της ορκωμοσίας του νέου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, δήλωσε πως «υπάρχει δυναμική και ισχυρή δέσμευση και από τα δύο κόμματα, το Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό, στη συμμαχία με την Ελλάδα, καθώς και ισχυρή σχέση μεταξύ των δύο λαών».

Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, το κλίμα από την πλευρά των επενδυτικών κεφαλαίων ήταν θετικό. Η αίσθησή μου είναι ότι το κλίμα για την Ελλάδα έχει αρχίσει ήδη να αλλάζει στο εξωτερικό και το έδαφος είναι και πάλι πρόσφορο για επενδύσεις.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, η γεωστρατηγική της θέση ως διακομετακομιστικού και ενεργειακού δίαυλου μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, το σημαντικό περιθώριο τουριστικής αξιοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, το εξαιρετικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα την καθιστούν, παρόλη την οικονομική κρίση.

Ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για τους ξένους επενδυτές τόνισε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι αυτό συμβάλλουν και οι διευκολύνσεις για ίδρυση εταιρείας στην Ελλάδα που προσφέρονται μέσα από τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, καθώς και το πρόγραμμα χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών και σε μέλη των οικογενειών τους, που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, η αξία της οποίας υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.

«Πιστεύω ακράδαντα πως η συνεργασία των δύο κρατών που σήμερα επεκτείνεται και σε ζητήματα που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων, την ενέργεια, τη διαφάνεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, μπορεί να προσελκύσει το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον σε τομείς όπως η ναυτιλία, οι τράπεζες, η ενέργεια και το φάρμακο.

Σε αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε σήμερα στην Κυβέρνηση και ευελπιστώ πως με την συνεργασία και βοήθεια του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου θα έχουμε κοινή δράση και αμοιβαία οφέλη με τη νέα αμερικανική διοίκηση» κατέληξε ο κ. Παπαδημητρίου.

Από την πλευρά του ο αμερικανός πρέσβης Τ. Πάιατ δήλωσε πώς υψηλή προτεραιότητα μας στις ΗΠΑ είναι το να δουμε μια αναπτυσσόμενη δημιουργική σταθερή Ελλάδα σε μια δύσκολη περιοχή. Λάβατε ισχυρή δέσμευση από τον Ομπάμα όταν ήλθε εδώ. Συνεχίζουμε σε αυτό το μομέντουμ. Υπάρχει μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης, συμπλήρωσε ο πρέσβης.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου