Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

ΨΑΧΝΟΥΝ... ΨΗΛΑ ΤΟΥΣ «ΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ» ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ NOVARTIS

 

 Οι εισαγγελικές Αρχές, μετά την έφοδο που πραγματοποίησαν στις 21 Δεκεμβρίου στα γραφεία της εταιρείας, έχουν στα χέρια τους πληθώρα στοιχείων, τα οποία σε συνδυασμό με τα ευρήματα άλλων δικογραφιών που έχουν πρόσφατα χειριστεί, αποτελούν «υπερόπλο» στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Δικαστικές πηγές που έχουν γνώση παρόμοιων ερευνών λένε στο «Ενός» ότι τα βιβλία των εταιρειών μπορούν να αποδειχθούν «θησαυρός» αφού μέσα από τις δαπάνες που περνούν βγαίνουν πολύτιμα συμπεράσματα. «Επιπλέον, κάποια πράγματα είναι περασμένα σε βιβλία γιατί έτσι φορούν τον μανδύα της νομιμοφάνειας» λένε οι ίδιες πηγές, θυμίζοντας την υπόθεση της Siemens.

Την ίδια ώρα, εισαγγελικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι απαντήσεις στο αίτημα δικαστικής συνδρομής δεν θα αργήσουν. Και τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Αμερικανοί είναι πολλά και σοβαρά, αφού οι δεκάδες μάρτυρες φέρονται να έχουν προσκομίσει έγγραφα και οπτικοακουστικό υλικό που εμπλέκουν κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμβούλους αλλά και στελέχη της εταιρείας.

Δικαστική πηγή σημειώνει μάλιστα το «Εθνος» ότι η έρευνα θα στραφεί και στο ενδεχόμενο να έχουν τελεστεί αδικήματα σε βάρος της δημόσιας υγείας, στην περίπτωση που υπάρξουν ενδείξεις ότι αποσύρονταν ή δεν έμπαιναν στην αγορά φάρμακα -τα οποία μπορεί να ήταν και αποδοτικότερα- για να προτιμηθούν φάρμακα της ελβετικής εταιρείας.

Ρόλο-κλειδί στην εισαγγελική έρευνα θα παίξει όμως και ο παρ' ολίγον αυτόχειρας, ο οποίος θα κληθεί -εάν δεν έχει ήδη- ενώπιον των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς για κατάθεση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 44χρονος, ο οποίος έφτασε σε αυτό το σημείο από την πίεση που αισθανόταν επειδή κάποιοι πίστευαν ότι ήταν εκείνος ένας από τα δύο βαθιά λαρύγγια.

Που μίλησαν στους Αμερικανούς για τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis (δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων και ιδιωτών γιατρών), ζητούσε να έρθει σε επαφή με έναν εισαγγελέα όταν κατέβηκε από τον 13ο όροφο του ξενοδοχείου Χίλτον από όπου απειλούσε να δώσει τέρμα στη ζωή του.

Η φαρμακευτική αγορά, ωστόσο, γνώριζε ότι ο 44χρονος δεν θα μπορούσε να είναι ο πληροφοριοδότης, αφού εργάζεται ακόμη για την εταιρεία, και μάλιστα έχει μετατεθεί στα κεντρικά γραφεία στην Βασιλεία της Ελβετίας μαζί με τη σύζυγό του, η οποία είναι και η ίδια υπάλληλος του ελβετικού κολοσσού.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου