Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΥΤΙΚΗ ΜΟΣΟΥΛΗ 350.000 ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΑ

 

Περίπου 350.000 παιδιά έχουν εγκλωβιστεί στην κατεχόμενη από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) δυτική Μοσούλη, προειδοποίησε την Κυριακή η βρετανική ΜΚΟ Save the Children, η οποία κάλεσε τις ιρακινές δυνάμεις και τους συμμάχους τους «να κάνουν τα πάντα για να τα προστατεύσουν».

«Τα παιδιά βρίσκονται ενώπιον μιας μακάβριας επιλογής στη δυτική Μοσούλη: πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στις βόμβες, στις μάχες και στην πείνα αν παραμείνουν και στις εκτελέσεις και στα πυρά ελεύθερων σκοπευτών αν προσπαθήσουν να διαφύγουν», ανέφερε ο Μαουρίτσιο Κριβαλέρο, διευθυντής της ΜΚΟ στο Ιράκ.

Στο μεταξύ, πηγές ασφαλείας τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters ανέφεραν πως πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και τρεις Ιρακινοί στρατιώτες, σε δύο βομβιστικές επιθέσεις που έπληξαν την Κυριακή συνοικίες που απελευθερώθηκαν πρόσφατα από το Ισλαμικό Κράτος στην ανατολική Μουσούλη.

Η πρώτη επίθεση είχε στόχο στρατιωτικό σημείο ελέγχου και σκότωσε τρεις στρατιώτες και η δεύτερη συγκέντρωση αμάχων στην εμπορική συνοικία της πόλης σκοτώνοντας δύο ανθρώπους. Σύμφωνα με τις πηγές ασφαλείας, οι βομβιστές εισήλθαν στην ανατολική Μοσούλη από το δυτικό τμήμα της πόλης που εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Η Μοσούλη καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ και πρωτεύουσα της βορειοδυτικής επαρχίας Νινευή. Η Μοσούλη διασχίζεται από τον ποταμό Τίγρη, που τη χωρίζει σε ανατολική και δυτική Μοσούλη. Η ανατολική Μοσούλη απελευθερώθηκε πλήρως στα τέλη Ιανουαρίου ύστερα από τρεις μήνες μαχών. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου