Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

 

Η Βρετανία πρέπει να περιμένει έναν «πολύ βαρύ» λογαριασμό, ως τίμημα για την αποχώρηση από την ΕΕ, προειδοποίησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, σε ομιλία του στο βελγικό κοινοβούλιο, εξέφρασε τη θλίψη του για το Brexit, αλλά υπογράμμισε ότι η Βρετανία δεν θα είναι σε θέση να διαπραγματευθεί μία έξοδο με χαμηλό ή καθόλου κόστος.

Αντιθέτως, είπε, θα πρέπει να πληρώσει υψηλό τίμημα για τις δεσμεύσεις που έκανε όσο  ήταν μέλος. «Πρέπει να διευθετήσουμε τις υποθέσεις μας χωρίς οι καρδιές μας να είναι γεμάτες εχθρότητα.

Αλλά με τη γνώση ότι η ήπειρος οφείλει πολλά στη Βρετανία» είπε ο Γιούνκερ. «Χωρίς τον Τσόρτσιλ δεν θα ήμασταν εδώ. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε, αλλά δεν πρέπει να είμαστε αφελείς», πρόσθεσε.

«Οι Βρετανοί φίλοι μας πρέπει να γνωρίζουν- και το ξέρουν ήδη- ότι δεν θα υπάρχει μειωμένο ή μηδενικό κόστος», σημείωσε ο Γιούνκερ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Ο λογαριασμός θα είναι πολύ αλμυρός. Θα πρέπει οι Βρετανοί να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους».

Την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνάντηση στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε ότι είναι πιθανό να ζητηθεί από τη Βρετανία να πληρώσει περίπου 58 δισ. ευρώ τα επόμενα έξι χρόνια, που αποτελεί το μερίδιό της για ζητήματα για τα οποία δεσμεύθηκε ως μέλος της ΕΕ.

Οσο για τις διαπραγματεύσεις της εξόδου, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι θα είναι δύσκολες. «Θα πάρει χρόνια να συμφωνηθεί η μελλοντική αρχιτεκτονική των σχέσεων ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ», συμπλήρωσε.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου