Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

 

Άιντε: Εν ευθέτω χρόνω οι νέες ημερομηνίες των συνομιλιών - Επιστολή στον γ.γ. του ΟΗΕ για τη στάση Γκουτιέρες θα στείλει ο Ν. Αναστασιάδης * Ι. Κασουλίδης: "Ολοφάνερο πως η τουρκοκυπριακή πλευρά ροκανίζει τον χρόνο" * Ά. Κυπριανού: Στους δύο ηγέτες εναπόκειται η επιστροφή στον διάλογο.

Την προσωπική του διαθεσιμότητα για αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό εξέφρασε ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες στον οποίο θα στείλει ώς το τέλος της εβδομάδας επιστολή ο Κύπριος Πρόεδρος αναφορικά με την αρνητική στάση Ακιντζί.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο «Megaone», στη Λευκωσία αναμένεται η αρμόδια για την έκθεση προόδου για το θέμα της Τουρκίας εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου «γιατί η Τουρκία έχει ευθύνες σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού».

Σημειωτέον ότι χθες ο τ. πρόεδρος της Βουλής Γ. Ομήρου υποστήριξε πως τα ευρωπαϊκά συλλογικά όργανα οφείλουν να καταδικάσουν την τουρκική συμπεριφορά και να παγώσουν πλήρως κάθε ενταξιακή διαδικασία καθώς η εγκατάλειψη των διαπραγματεύσεων με την προτροπή της Τουρκίας, όπως είπε, συνιστά κραυγαλέα παραβίαση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρντμεντ διαμηνύει πως «αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία εδώ και δεκαετίες για να επιτύχουμε μία συνολική και διαρκή λύση του Kυπριακού». Tην ώρα που ο απεσταλμένος του ΟΗΕ κ. Άιντε δήλωνε πως «συνεχίζει να εργάζεται και με τους δύο ηγέτες που διακήρυξαν τη δέσμευσή τους στη διαδικασία και νέες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω», γινόταν γνωστό ότι ο Μ. Ακιντζί μεταβαίνει στο Ισλαμαμπάντ από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου προκειμένου να συμμετάσχει στη 13η Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

 «Δεν υπάρχει ναυάγιο στις συνομιλίες» τόνισε στον «Άστρα» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα θα αλλάξει η απόφαση του Μουσταφά Ακιντζί, θύμισε πως, όπως του επισημάνθηκε, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είπε κατ’ επανάληψη ότι ήταν λανθασμένη η απόφαση της Βουλής για εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης απέδωσε τις «προφάσεις» Ακιντζί στις εξελίξεις στην Τουρκία λόγω του δημοψηφίσματος του Απριλίου και επισήμανε πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην δίνουμε αφορμές», όπως με την απόφαση της Βουλής.

Η Λευκωσία επιθυμεί να συνεχιστεί ο διάλογος και «τα θέματα να συζητούνται και να εξαντλούνται» τόνισε στο ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, επισημαίνοντας ότι μετά τον Ιανουάριο στη Γενεύη η τουρκοκυπριακή πλευρά «έχει γίνει αγνώριστη» και παραπέμποντας σε δηλώσεις Ακιντζί ότι στόχος είναι η εκ περιτροπής προεδρία, η ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, πρόσθεσε ο υπουργός, εκμεταλλεύτηκε την έγκριση της τροπολογίας του ΕΛΑΜ για το ενωτικό δημοψήφισμα για να προσθέσει στο οπλοστάσιο της Τουρκίας επιχειρήματα υπέρ της παραμονής στρατευμάτων και εγγυήσεων και για να ροκανίσουν τον χρόνο. Η Τουρκία γνωρίζει ότι πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων σε μια διεθνή διάσκεψη, ανέφερε ο κ. Κασουλίδης.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου