Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

 

Τουλάχιστον 24 άμαχοι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά και γυναίκες, σκοτώθηκαν σε επίθεση του τουρκικού στρατού στην πόλη Αλ Μπαμπ της βόρειας Συρίας, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται τουλάχιστον 11 παιδιά και 8 γυναίκες, όπως αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η αντιπολιτευόμενη Οργάνωση, που εδρεύει στο Λονδίνο, είναι καλά δικτυωμένη στη Συρία, αλλά οι πληροφορίες δεν διασταυρώθηκαν από ανεξάρτητη πηγή.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μεταδίδει ότι σκοτώθηκαν 15 τζιχαντιστές. Το Αλ Μπαμπ είναι προπύργιο του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» στην επαρχία Χαλεπίου. 

Οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν εν τω μεταξύ αποκόψει την κύρια οδό διαφυγής προς το νότο με αποτέλεσμα οι τζιχαντιστές να είναι αποκλεισμένοι. Το περασμένο Σαββατοκύριακο Τούρκοι στρατιώτες και αντάρτες σύμμαχοί τους προωθήθηκαν προς την Αλ Μπαμπ.

Οι ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι μεγάλα τμήματα της πόλης έχουν ισοπεδωθεί απ’ τους βομβαρδισμούς. Και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα, απ’ την έναρξη τον περασμένο Νοέμβριο της επίθεσης στην Αλ Μπαμπ και τη γύρω περιοχή έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 400 άμαχοι. 

Η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» του τουρκικού στρατού στρέφεται και κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών YPG, τις οποίες θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση λόγω των σχέσεών τους με το PKK.

Σενάρια αύξησης των αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία... 
Την περίπτωση αποστολής αμερικανικών συμβατικών χερσαίων δυνάμεων στο έδαφος της βόρειας Συρίας με πρόσχημα την «επίσπευση του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους» φαίνεται πως εξετάζει μεταξύ άλλων σχεδίων η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε σήμερα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Αξιωματούχος του Πενταγώνου που επικαλείται το δίκτυο ανέφερε πως είναι πιθανό μέσα στο επόμενο διάστημα «να δείτε συμβατικές δυνάμεις στο έδαφος της Συρίας για κάποια περίοδο». 

 Σημείωσε πως αυτό είναι μία από τις προτάσεις που έχει κάνει ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις στον πρόεδρο Τραμπ, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση η σχετική απόφαση «θα ληφθεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ».

Είναι επί του παρόντος ασαφές εάν αυτά τα σχέδια έχουν γνωστοποιηθεί ή έχουν τη συναίνεση των κυβερνήσεων Συρίας, Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας, που εδώ και καιρό εντείνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα και του «Ισλαμικού Κράτους» στο συριακό έδαφος, προωθώντας βεβαίως την ίδια ώρα τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή. 

Οι ΗΠΑ, εδώ και πολλούς μήνες, υπό την προηγούμενη κυβέρνηση Ομπάμα έχουν στείλει στο συριακό έδαφος εκατοντάδες κομάντος και στρατιωτικούς εκπαιδευτές που συνεργάζονται κυρίως με τις κουρδικές δυνάμεις των λεγόμενων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) στις οποίες συμμετέχουν και οι μαχητές των δυνάμεων ΥPG που θεωρούνται «τρομοκρατικές» και «παρακλάδι του ΡΚΚ» από την Τουρκία.

Ο τρόπος και οι συνθήκες μεγαλύτερης στρατιωτικής των ΗΠΑ στην περιοχή ενδέχεται να αλλάξει σημαντικά το συσχετισμό δυνάμεων στο έδαφος της βόρειας Συρίας, να οξύνει ακόμη περισσότερο τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες στην ευρύτερη περιοχή ακόμη και μεταξύ συμμάχων όπως οι ΗΠΑ και η Τουρκία που βλέπει τη δράση των ένοπλων κουρδικών οργανώσεων ως απειλή για τα συμφέροντά της...

Οι πληροφορίες του CNN πάντως αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση η αποστολή περισσότερων αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία θα μπορούσε να γίνει αρχικά μέσω Κουβέιτ. Υπό συζήτηση είναι ακόμη το ενδεχόμενο αύξησης της συνεργασίας με τους Ρώσους και εξοπλισμού των Κούρδων της βόρειας Συρίας, παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας...

Νωρίτερα, την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα πανκουρδική συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή κουρδικών κομμάτων όπως το «Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης» (PYD) από τη Συρία, την «Πατρική Ένωση Κουρδιστάν» (PUK), το «Κουρδικό Κόμμα Ελεύθερη Ζωή» (PJAK), το τουρκικό φιλοκουρδικό «Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα» (HDP), τη «Κουρδική Ισλαμική Ένωση» (IUK). 

Προσκεκλημένο ήταν επίσης το «Δημοκρατικό Κόμμα Ιρανικού Κουρδιστάν» εκπρόσωπος του οποίου δεν κατάφερε τελικά να μεταβεί στη συνδιάσκεψη, αλλά έστειλε χαιρετιστήριο μήνυμα. Δεν προσκλήθηκε το φιλοτουρκικό «Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα» (KDP).

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανεξάρτητου κουρδικού πρακτορείου ARA News, η συνδιάσκεψη κουρδικών κομμάτων από διάφορες χώρες πραγματοποιήθηκε με αφορμή την 18η επέτειο από τη σύλληψη του ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο δικηγόρος του οποίου, Εμπρού Γκιουνάι έστειλε χαιρετιστήριο μήνυμα στη συνδιάσκεψη της Μόσχας.

Ο Τιμούρ Ακχμέτοφ, Ρώσος αναλυτής που ειδικεύεται σε θέματα Μέσης Ανατολής μιλώντας στο κουρδικό πρακτορείο ΑRA News, υπενθύμισε αφενός ότι την περασμένη βδομάδα ο αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάνταρ Μπότσαν Χαρσένκο δήλωσε πως: 

Η Ρωσία δεν βλέπει το ΡΚΚ και τις «Λαϊκές Δυνάμεις Προστασίας», (ΥPG) που είναι η ένοπλη πτέρυγα του συριακού κουρδικού «Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης», σαν «τρομοκρατικές», αφετέρου σημείωσε τη συνάντηση που είχε στα τέλη Γενάρη στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με στελέχη του συριακού κουρδικού κόμματος PYD.

Πάντως χθες Τετάρτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζακχάροβα φάνηκε να παίρνει κάποιες «αποστάσεις» από την κουρδική συνδιάσκεψη στη Μόσχα ξεκαθαρίζοντας πως δεν συμμετείχαν σε αυτή Ρώσοι διπλωμάτες ή άλλοι αξιωματούχοι...

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου