Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

ΦΥΛΛΟΡΡΟΕΙ ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

 

Τα έγγραφα που ανακάλυψαν οι ιρακινές δυνάμεις σε μια βάση των τζιχαντιστών, την οποία κατέλαβαν τον περασμένο μήνα σε γειτονιά της Μοσούλης, αποκαλύπτουν μια ανταρσία εν εξελίξει στις τάξεις των ξένων μαχητών του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους».

14 «προβληματικοί» μαχητές του τάγματος «Ταρίκ Μπιν Ζιγιάντ», που απαρτίζεται κυρίως από ξένους- αναφέρονται στα έγγραφα: ανάμεσά τους ένας Βέλγος, που είχε πάρει ιατρική βεβαίωση ότι τον πονούσε η... μέση του και δεν μπορούσε να πολεμήσει, ένας Γαλλοαλγερινός, που έλεγε ότι ήθελε να φύγει απ’ το Ιράκ για να κάνει επίθεση αυτοκτονίας στη Γαλλία, κάποιοι που ζητούσαν να μεταφερθούν στη Συρία κι άλλοι που απλώς αρνούνταν να πολεμήσουν.

Στο απόγειο της δύναμής του το «Ισλαμικό Κράτος» προσήλκυε χιλιάδες νεοσύλλεκτους κάθε μήνα κι ήλεγχε σχεδόν το ένα τρίτο της ιρακινής επικράτειας. Οι ξένοι εξτρεμιστές που έφθαναν κατά εκατοντάδες από τρίτες χώρες χαρακτηρίζονταν οι πιο σκληροπυρηνικοί μαχητές. Αλλά έκτοτε η τρομοκρατική οργάνωση χάνει σταθερά εδάφη, θρηνεί μεγάλες απώλειες και το γόητρό της έχει υποστεί σημαντικά πλήγματα με αποτέλεσμα να μην ασκεί πλέον την αλλοτινή της γοητεία σε αλλοδαπούς μουσουλμάνους.

Οι τζιχαντιστές πολιορκούνται τώρα στη δυτική Μοσούλη – τη μεγαλύτερη πόλη που είχε κάποτε στα χέρια του το «Ισλαμικό Κράτος» και καρδιά του χαλιφάτου του-. Κι οι απώλειές τους έχουν πυροδοτήσει έντονες ανησυχίες στην Ευρώπη ότι πολλοί απ’ τους σουνίτες εξτρεμιστές θα επιστρέψουν με άγριες διαθέσεις στις χώρες προέλευσής τους.

«Δεν θέλει να πολεμήσει, θέλει να γυρίσει στη Γαλλία και να γίνει “μάρτυρας”. Λέει ότι είναι άρρωστος, αλλά δεν έχει γνωμάτευση», αναφέρει ένα έγγραφο για έναν 24χρονο Αλγερινής καταγωγής -έναν εκ των πέντε συνολικά μαχητών του τάγματος «Ταρίκ Μπιν Ζιγιάντ», που δήλωσαν μόνιμο τόπο κατοικίας στη Γαλλία.

Οι περισσότεροι απ’ τους Ευρωπαίους ισλαμιστές εξτρεμιστές, που εντάχθηκαν από το 2011 στις τάξεις του «Ισλαμικού Κράτους», προέρχονταν από τη Γαλλία. Το πρώτο ήμισυ του 2016 η ροή Γάλλων υπηκόων προς τη Συρία και το Ιράκ, προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών, μειώθηκε αισθητά, αλλά περίπου 700 παραμένουν εκεί, ανάμεσά τους και 275 γυναίκες και 17 ανήλικοι, σύμφωνα με στοιχεία της γαλλικής κυβέρνησης.

Τα έγγραφα φέρουν χρονολογίες 2015 και 2016. Πέρα απ’ το όνομα του κάθε μαχητή αναφέρουν τη χώρα προέλευσης, τη χώρα διαμονής, ημερομηνία γέννησης, ομάδα αίματος και την ειδικότητά του. Επίσης αναφέρουν πόσες γυναίκες και παιδιά έχει, αλλά και πόσες σκλάβες...Μεταξύ αυτών που αρνήθηκαν να πολεμήσουν και ζήτησαν να μεταφερθούν στη Συρία ήταν και δύο Κοσοβάροι, ο ένας εκ των οποίων επικαλέστηκε έντονους πόνους.

Από τους άνω των 4.000 εξτρεμιστές που έφυγαν από την Ευρώπη για το Ιράκ και τη Συρία περίπου το ένα τρίτο έχουν επιστρέψει, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Κέντρου Αντιτρομοκρατίας που εδρεύει στη Χάγη της Ολλανδίας. Ένα ποσοστό γύρω στο 14% έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν, ενώ αγνοείται το που βρίσκονται οι υπόλοιποι.

«Λένε ότι αυτοί είναι οι πιο φανατικοί, αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί ξένοι μαχητές που πήγαν εκεί και διαπίστωσαν ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν ήταν αυτό που περίμεναν. Νόμιζαν ότι θα ήταν μια μεγάλη περιπέτεια», λέει ο Αϊμέν αλ Ταμίμι, αναλυτής που έχει συγκροτήσει μια μεγάλη βάση δεδομένων με έγγραφα του «Ισλαμικού Κράτους».

Τα λεπτομερή αρχεία που τηρεί η τρομοκρατική οργάνωση αφήνουν σημαντικά ίχνη για τον τρόπο λειτουργίας της, καθώς οι μαχητές της εγκαταλείπουν σιγά -σιγά τα εδάφη που ήλεγχαν έως τώρα. Οι ιρακινοί στρατιώτες ανακάλυψαν τα έγγραφα σ’ ένα σπίτι που χρησιμοποιούσαν οι τζιχαντιστές ως διοικητήριο του τάγματος «Ταρίκ Μπιν Ζιγιάντ» στη συνοικία αλ Ανταλούς της Μοσούλης.

«Αυτοί οι ξένοι μαχητές είναι οι πιο φανατισμένοι που έχουμε ποτέ αντιμετωπίσει», λέει ο αντισυνταγματάρχης Μουχάναντ αλ Ταμίμι. Και συμπληρώνει: «κι όταν αυτοί αρνούνται να πολεμήσουν πάει να πει ότι έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι αυτή η οργάνωση δεν έχει σχέση με το πραγματικό Ισλάμ, για το οποίο ήρθαν να πολεμήσουν.»

Οι εξτρεμιστές απ’ τις χώρες της δυτικής Ευρώπης είναι σε μεγάλο βαθμό γνωστοί στις μυστικές υπηρεσίες, αλλά δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για εκείνους που προέρχονται από χώρες όπως η Βοσνία και το Κόσοβο. Και με τα ανοικτά σύνορα στην Ευρώπη πολλοί μπορεί να επιστρέψουν και να επιχειρήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Οι προειδοποιήσεις, ωστόσο, για «τσουνάμι» τζιχαντιστών που επιστρέφουν στην Ευρώπη είναι παρατραβηγμένες, σύμφωνα με τον Έντουιν Μπάκερ, επιστημονικό συνεργάτη του Διεθνούς Κέντρου Αντιτρομοκρατίας, ο οποίος επισημαίνει ότι πολλοί απ’ τους στρατολογηθέντες πήγαν στο Ιράκ και τη Συρία για να ζήσουν και να πεθάνουν εκεί...
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου