Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΠΕΙΔΗ Η ΒΟΥΛΗ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ «ΕΝΩΣΗΣ» ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Τη διόρθωση της απόφασης της κυπριακής Βουλής την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, να ψηφίσει τροπολογία του ακροδεξιού ΕΛΑΜ για εορτασμό του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950 με την Ελλάδα, ζήτησε την Τετάρτη ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι γίνεται προσπάθεια να μειωθεί η σημασία της, αλλά «αυτή η κατάσταση πρέπει άμεσα να διορθωθεί.

Σε αντίθετη περίπτωση η διαδικασία των διαπραγματεύσεων από δω και πέρα δεν θα έχει νόημα». Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Μουσταφά Ακιντζί προέβη σε δηλώσεις κατά την συνάντησή του το πρωί με αντιπροσωπεία της κίνησης «Αλληλεγγύη».Όπως είπε, η εν λόγω απόφαση προκάλεσε θυμό στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και δημιούργησε ανασφάλεια.

«Έχουμε ανάγκη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, δεν έχουμε ανάγκη συμπεριφορές που θα διαβρώσουν την ασφάλεια». Ο ίδιος, συνέχισε, από την πρώτη στιγμή της εκλογής του τάχθηκε ενάντια στις δηλώσεις περί προσάρτησης, ένωσης.

«Είναι δικαίωμά μας να περιμένουμε παρόμοια συμπεριφορά και από τον ελληνοκύπριο ηγέτη» είπε προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να γίνει με κανέναν τρόπο αποδεκτό το να στηρίζει αυτή τη συμπεριφορά, την απόφαση της Βουλής, και το κόμμα του Προέδρου Αναστασιάδη, ο ΔΗΣΥ.

Το ΕΛΑΜ, παρ` ότι είναι ένα μικρό κόμμα, συμπαρασέρνει και τους μεγάλους, όπως έγινε και στη Μεγάλη Βρετανία όπου ένα πολύ μικρό κόμμα άρχισε την προσπάθεια αποχώρησης από την ΕΕ και το Brexit έγινε αποδεκτό με μεγάλη πλειοψηφία από την Βουλή τους, πρόσθεσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

Γι αυτό το λόγο, είπε, δεν έχουν πάρει ελαφρά την καρδία το θέμα αυτό και ούτε έχουν τέτοιο σκοπό. Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο των ΜΟΕ, ένα μήνα μετά την «εκλογή» του, είχαν συμφωνήσει οι δύο ηγέτες για την τηλεφωνική σύνδεση κινητών τηλεφώνων και στις δύο πλευρές στην Κύπρο. Παρ` ότι, συνέχισε, έγινε η τεχνική προεργασία δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί λόγω μιας νομοθεσίες που υπάρχει στην ελληνοκυπριακή πλευρά και το εμποδίζει αυτό.

«Ορίστε, η Βουλή στο νότο πρέπει να εργαστεί γι` αυτό. Να καθίσει να τροποποιήσει αυτή τη νομοθεσία. Μια Βουλή που θα είναι υποβοηθητική για την επικοινωνία των κινητών τηλεφώνων στην Κύπρο, παίρνει μια τέτοια απόφαση, εκφράζει με αυτό τον τρόπο τη βούλησή της. Και αυτό βεβαίως είναι ένα θέμα που δημιουργεί ανασφάλεια στην τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι είναι καθήκον του να επιτύχει μια ζωή με ειρήνη και ευημερία για τις νέες γενιές στην Κύπρο, είναι βασικός του στόχος μια ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο, ωστόσο τα τελευταία γεγονότα έχουν επιφέρει σοβαρό χτύπημα στη διαδικασία.

Η κίνηση «Αλληλεγγύη» παρέδωσε στον κ. Ακιντζί την έκθεσή για τα λατομεία κάνοντας μνεία στην ευαισθησία που δείχνει ο τουρκοκύπριος ηγέτης σε περιβαλλοντικά ζητήματα, ο οποίος χαρακτήρισε το θέμα των λατομείων «πληγή που τρέχει για τη χώρα», προσθέτοντας πως πρέπει να εξετασθεί ο τρόπος λειτουργίας τους.

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες απέστειλε σήμερα ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, όπως αναφέρει η Kibris Postasi. Σύμφωνα με το τουρκοκυπριακό δημοσίευμα, ο κ. Ακιντζί, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Άιντα, δήλωσε πως έχει στείλει επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ, σχετικά με την απόφαση της Βουλής, να ψηφίσει τροπολογία για εορτασμό του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950.

Εξήγησε μάλιστα πως θα προσέλθει στην αυριανή συνάντηση των ηγετών και θα εξηγήσει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη τη σοβαρότητα του θέματος γιατί – όπως υποστηρίζει – στην απάντησή του «ο κ. Ανασταδιάδης δεν μπόρεσε να καταλάβει τη βαρύτητα που έχει το θέμα αυτό για την τουρκοκυπριακή κοινότητα», δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί μετά τη συνάντησή του σήμερα με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Αναφερόμενος στη γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Ακιντζί είπε ότι παρατήρησε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα του όλου θέματος, το προσεγγίζει περιφρονητικά και δεν θέλει να καταλάβει τις διαστάσεις του, χαρακτηρίζοντάς το ως μια μικρή αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός.

Επιπλέον, είπε, στην απάντησή του χρησιμοποίησε εκφράσεις που έχουν την προσέγγιση «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Δεν είναι αυτή η προσέγγιση που περιμέναμε από τον ελληνοκύπριο ηγέτη».

Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για την αντίδραση θυμού στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ανέφερε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι πρέπει να γίνει πολύ καλά κατανοητό από την ηγεσία της ελληνοκυπριακής κοινότητας ότι επιθυμούμε να φτιάξουμε στο μέλλον μια ομοσπονδιακή, κοινή δομή με ειρηνικό τρόπο.

Αυτό, ανέφερε, το εξήγησε λεπτομερώς και στα Ηνωμένα Έθνη, το αναφέρει και στην επιστολή του προς τον ΓΓ, γιατί και τα ΗΕ πρέπει να το καταλάβουν πολύ καλά αυτό και πρέπει να έχουν θετικό ρόλο σε αυτό το θέμα.

Στη βάση της αντίδρασης του κόσμου, συνέχισε, είναι η πολιτιστική, μορφωτική διάσταση. Δηλαδή, είπε, έχουμε ανάγκη την ανάπτυξη της κουλτούρας ειρήνης στα σχολεία, να αναπτυχθεί η κουλτούρα ειρήνης, ανεκτικότητας και αμοιβαίας κατανόησης και στην κοινωνία μας, και όχι να αγιοποιήσουμε στα σχολεία το δημοψήφισμα της Ένωσης που έγινε πριν 67 χρόνια.

Το θέμα της Ένωσης, πρόσθεσε, υπήρχε ήδη στη διδακτέα ύλη, η 1η Απριλίου είναι στο «νότο» επίσημη αργία, δηλαδή γίνεται αναφορά και στην ΕΟΚΑ και στην Ένωση. Άρα, είπε, δεν είναι θέμα αναφοράς προσθέτοντας ότι το να υποβάλει στη Βουλή αυτή την πρόταση ένα φασιστικό, ρατσιστικό – κατά την έκφρασή του – κόμμα διαφοροποιεί το γεγονός.

Έχει το νόημα της αγιοποίησης στα σχολεία αυτού του γεγονότος και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η στάση του ΔΗΣΥ, στο σημείο που έφτασαν οι διαπραγματεύσεις και όντας το κόμμα που στήριξε τον κ. Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές, τα μέλη του στην Επιτροπή που συζητήθηκε το θέμα να δώσουν την έγκρισή τους και μετά με τη στάση τους στη Βουλή να στηρίξουν την τελική απόφαση.

«Επίσης το γεγονός αυτό έχει δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και αυτό είναι ότι σε τέτοια θέματα ο κ. Αναστασιάδης και το κόμμα του σκέφτονται περισσότερο τις εκλογές που έρχονται και όχι τη διαδικασία του Κυπριακού».

Αν τα βάλεις όλα μαζί, υποστήριξε ο κ. Ακιντζί, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και σημείωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά περιμένει ένα βήμα από τον ελληνοκύπριο ηγέτη όσον αφορά το θέμα της πολιτικής ισότητας.

«Περιμένουμε να προετοιμάσει πλέον την κοινότητα στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας». Περιμένουν, είπε, να γίνουν βήματα ώστε να φανεί ότι οι ελληνοκύπριοι να είναι έτοιμοι να μοιραστούν με τους τουρκοκύπριους την εξουσία. Ενέργειες ακριβώς αντίθετες δεν στηρίζουν τη λύση και αυτή η εξέλιξη δεν στηρίζει την προσπάθεια που γίνεται, πρόσθεσε.

Ανέμενε, συνέχισε, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να τοποθετηθεί ενάντια στην απόφαση της Βουλής όπως έκανε και ο ίδιος για δηλώσεις περί προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία, αλλά δεν μπόρεσε να το κάνει.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου