Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ ΕΥ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ: ΘΑ ΣΕ ΚΥΝΗΓΑΩ ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

 

«Δεν υπάρχει περίπτωση να κουραστώ να σε κυνηγάω, είτε στον αέρα είτε στη θάλασσα», ήταν το μήνυμα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη στον Τούρκο ομόλογό του Hulusi Akar, σε μια πρόσφατη συνομιλία τους, η οποία αφορούσε τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Ο Βαγγέλης Αποστολάκης, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», ξεκαθάρισε στον αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας απλώς θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και σπαταλούν πόρους και από τις δύο πλευρές, από τη στιγμή που δεν πρόκειται ποτέ να έχει κάποιο αντίκρισμα. 

Και ο Ακάρ συμφώνησε μαζί του καθιστώντας, εμμέσως, σαφές, ότι τα όσα κάνει η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα γίνονται μόνο για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Ούτε διεκδικούμε ούτε απειλούμε. Αλλά θα προστατεύσουμε κάθε σπιθαμή του εδάφους μας, και του θαλάσσιου και εναέριου χώρου. 

Και ξέρετε ότι μπορούμε να το κάνουμε αποτελεσματικά», είπε, επίσης, στον αποσβολωμένο Ακάρ ο αρχηγός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και του Άμυνας, που μίλησαν στη «ΒτΚ», αποδίδουν την όξυνση τόσο στην απόφαση του Αρείου Πάγου για τους Τούρκους στρατιωτικούς όσο και στο δημοψήφισμα που πιθανόν να μετατρέψει τον Ερντογάν σε «σουλτάνο». 

Αλλά γι’ αυτό χρειάζεται οπωσδήποτε τις ψήφους των εθνικιστών…Η κυβέρνηση δεν τρέφει αυταπάτες και δεν πιστεύει ότι ύστερα από την επίσκεψη Μέρκελ οι τόνοι θα πέσουν.

Μπορεί να πέσουν για λίγο, όπως εκτιμούν επιτελείς του ΥΠ.ΕΞ., αλλά στη συνέχεια θα επανέλθει η… κανονικότητα των προκλήσεων. Άλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου ήταν σαφής προχθές μιλώντας για πιθανότητα «ατυχήματος».

Όταν σχολίασε τη συνέντευξη του Έλληνα ομολόγου του Πάνου Καμμένου, ο οποίος είναι αλήθεια ότι… έσπασε λίγο τα νεύρα των Τούρκων δείχνοντάς τους ότι τα Ίμια παραμένουν ελληνικά, και επί της ουσίας όχι μόνο τα Ίμια, αλλά και ό,τι άλλο διεκδικούν οι γείτονες στο Αιγαίο.

Η ελληνική πλευρά αναμένει κορύφωση των προκλήσεων, και οι απόψεις στις οποίες έχουν καταλήξει τόσο στο ΥΠ.ΕΞ. όσο και στο Άμυνας είναι δύο. 

Η πρώτη πως η Τουρκία θα συνεχίσει αυτή την τακτική της όξυνσης μέχρι να εδραιωθεί ο Ερντογάν σε ρόλο «σουλτάνου» και απόλυτου ηγέτη της χώρας, και η δεύτερη πως η γειτονική χώρα έκανε, κάνει και θα κάνει τέτοιες ενέργειες αμφισβήτησης στο Αιγαίο, μέχρι να πατήσει το πόδι της στα κοιτάσματα του πετρελαίου.

«Όλα τα άλλα είναι για κατανάλωση εσωτερική και εξωτερική, και για ανούσιους λόγους», λέει στη «ΒτΚ» κορυφαίος πρώην διπλωμάτης που υπηρέτησε χρόνια στη Διεύθυνση Ελληνοτουρκικών Σχέσεων.

Ο ίδιος μάς παρέπεμψε στη «βόμβα» που έριξε πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου μιλώντας σε εκδήλωση στην Αθήνα.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης σημείωσε ότι μέχρι στιγμής στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν ανακαλυφθεί 2.000 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και εκτίμησε ότι η κυπριακή ΑΟΖ αλλά και η ευρύτερη περιοχή θα συνεχίσουν να μας εκπλήσσουν, αφήνοντας να αιωρείται η αίσθηση ότι η περιοχή μας έχει πολύ μεγαλύτερα αποθέματα υδρογονανθράκων που μένει να εντοπιστούν.

Ο ίδιος διπλωμάτης μάς επισήμανε πως οι Τούρκοι ξεκίνησαν την αμφισβήτηση στο Αιγαίο επί της ουσίας μόλις έγινε γνωστό ότι υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων προς εκμετάλλευση.

«Είναι παιδικό να πιστεύει κανείς ότι οι Τούρκοι θέλουν μερικά ξερονήσια μας, απλά και μόνο για να… επεκτείνουν το έδαφός τους», κατέληξε με νόημα ο βετεράνος διπλωμάτης.

Περίμεναν οι δικοί μας.Όταν ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που μετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Ευάγγελος Αποστολάκης, σε συνεννόηση με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, έθεσε τις Ε.Δ. σε «διακριτική επιχειρησιακή ετοιμότητα». 

Γνώριζαν στο επιτελείο του Άμυνας ότι οι Τούρκοι οσονούπω θα προχωρούσαν σε απάντηση για την απόφαση της μη έκδοσης, και η απάντηση αυτή θα κυμαινόταν στα… γνωστά πεδία. Αυτά των προκλήσεων στο Αιγαίο, μόνο που τούτη τη φορά οι δικοί μας ανέμεναν αυξημένη προκλητικότητα και ενημέρωσαν γι’ αυτό αρμοδίως τόσο το πρωθυπουργικό γραφείο όσο και τους δυνητικά εμπλεκόμενους στρατιωτικούς.

Μάλιστα, η αυξημένη επιθετικότητα των Τούρκων, η οποία ξεκίνησε νωρίτερα από την απόφαση του Αρείου Πάγου, ως μοχλός πίεσης μάλλον, οδήγησε στις εσπευσμένες κρίσεις των ηγεσιών των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι Τούρκοι σήμερα διαδίδουν ότι η χώρα μας κράτησε τους στρατιωτικούς με αντάλλαγμα απόρρητες πληροφορίες, κάτι που οι δικοί μας απορρίπτουν μετά βδελυγμίας.

«Δεν τους ζητήθηκε τίποτα, γιατί ξέραμε από πριν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να βγάλουμε κάτι. Δεν είναι αιχμάλωτοι. Φυγάδες είναι που ζητούν πολιτικό άσυλο για να μην τους σκοτώσουν στη χώρα τους», είπε στη «ΒτΚ» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», υπάρχει στο γραφείο του πρωθυπουργού πλήρης μελέτη από στρατιωτικούς διπλωμάτες, καθώς και εμπειρογνώμονες του ΥΠ.ΕΞ., που αναφέρεται σε εκτιμήσεις για τους απώτερους στόχους των Τούρκων στο Αιγαίο. 

Σύμφωνα με στέλεχος αυτής της ομάδας, η απόφαση για τους οκτώ δεν έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη στρατηγική των Τούρκων, αφού, έτσι κι αλλιώς, «εάν τους δίναμε, πιθανόν απλά θα καθυστερούσαν τις προκλήσεις και την αμφισβήτηση».

Ο μείζον στόχος των Τούρκων είναι ξεκάθαρος, συμφωνούν και στο υπ. Άμυνας, και υπηρετείται πιστά από όλες τις κυβερνήσεις τους. Η συμμετοχή στα κέρδη από τα πετρελαιοφόρα κοιτάσματα που υπάρχουν στο Αιγαίο. Τίποτε άλλο.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, μακαρίτης πια, Μιχάλης Παπακωνσταντίνου είχε αναφέρει  κάποτε, ότι «οι Τούρκοι δεν συμβιβάζονται με την ιδέα της απουσίας απο την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Γι’ αυτό και δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσουν τις προκλήσεις». 

Κατά τον τότε υπουργό Εξωτερικών, «μόνο με πόλεμο θα λυθεί το θέμα ή με τη συναίνεση της χώρας μας στη συνεκμετάλλευση». Κάτι που όμως, όπως είχε επισημάνει, δεν θα βρεθεί κανένας Έλληνας να συνυπογράψει αφού η Ιστορία θα του επιφυλάξει πολύ σκληρή κριτική.

Ετοιμάζονται από καιρό.Η ιστορία των αμφισβητήσεων δεν είναι πρόσφατη. Αλλά μετά τα Ίμια είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αμφισβητεί απροσχημάτιστα το status quo του Αιγαίου ύστερα απο 20 χρόνια. Και σήμερα αποκαλύπτει ότι η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης ήταν η απόληξη μιας καλά μελετημένης στρατηγικής ετών. 

Όσο κι αν κάποιοι στην Αθήνα επιμένουν ότι οι μεγαλύτερες απειλές για τη χώρα μας εκφράζονταν από το αστικό καθεστώς της γείτονος και όχι από τους ισλαμιστές, βλέπουμε ότι και ο Ερντογάν έχει εντάξει τη δική του στρατηγική επικράτησης στο εσωτερικό, με την ικανοποίηση των μύχιων πόθων του αστικού συστήματος που έχει απέναντί του, και προσβλέπει στην προς δυσμάς επέκταση της κυριαρχίας, καθαρά για οικονομικούς λόγους.

Το τουρκικό Ινστιτούτο, «Τουρκία – 21ος αιώνας», το οποίο θεωρείται ως επίσημο think tank της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ήδη πριν δύο χρόνια με άρθρο του προέδρου του και στενού φίλου του Ρ.Τ. Ερντογάν, καθηγητή πολιτικών επιστημών Ümit Özdag, προσδιορίζοντας το τι πρέπει να κάνει η Τουρκία σε ό,τι αφορά το Αιγαίο ξεκαθαρίζει ότι «θα προχωρήσει άμεσα στη διεκδίκηση των απωλεσθέντων 16 νησιών του Αιγαίου τα οποία βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή».

16 νησιά…Στο σχετικό άρθρο αναφέρονται τα 16 νησιά μαζί με τον σχετικό χάρτη, τα οποία κατονομάζονται με την τουρκική τους ονομασία: Kouyn, Hursit, Fornoz, Esek, Nergizçik, Bulamaç, Kalolimnos, Keçi, Sakarcilar Koçbaba, Ardacik.

Πρόκειται για τα νησιά Οινούσσες, Φίμενα, Φούρνοι, Αγαθονήσι, Άρκη, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνος, Πλατιά, Κυρά Παναγιά, Γυαλί, Σύρνα και τα ανήκοντα στην ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κρήτης, Gavdos, Dhia, Dionisades, Gaidhouronisi, Koufonisi, δηλαδή Γαύδος, Δία, Διονισιάδες, Γαϊδουρονήσι, Κουφονήσι, τα οποία «κατέχονται παράνομα από την Ελλάδα», όπως αναφέρει ο συνεργάτης του Ρ.Τ. Ερντογάν.

Δημιουργούν καθαρά κλίμα διεκδίκησης «ζωτικού χώρου» με «αλυτρωτικές» πινελιές, κάτι που, όπως έχει αποδείξει πολλάκις η Ιστορία, «καταλήγει πάντα σε πόλεμο»…

Ο Ümit Özdag ισχυρίζεται ότι «η τουρκική κυβέρνηση έχει στα χέρια της πρόσφατες μελέτες που αποδεικνύουν την παράνομη ελληνική κατοχή αυτών των νησιών και ότι τα νησιά αυτά ανήκουν δικαιωματικά στην Τουρκία».

Απευθυνόμενος, δε, στον Τούρκο –τότε– πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου ζητά να μάθει «τι ενέργειες έχει κάνει στις συνομιλίες του με τους Έλληνες για να διεκδικήσει την τουρκική κυριαρχία αυτών των νησιών».

Τα θεωρούν παράνομα.Ο Τούρκος καθηγητής κάνει μια αναδρομή στο πώς η Τουρκία έχει αφήσει την Ελλάδα να καταλάβει «παράνομα» αυτά τα νησιά.

Όπως ισχυρίζεται, από το 2004 η Ελλάδα προχώρησε στην εδραίωση της «παράνομης» κατοχής αυτών των νησιών, και μάλιστα, για να εδραιωθεί αυτή η «παράνομη» κατοχή οι Έλληνες προχώρησαν στο κτίσιμο εκκλησιών για να αποδείξουν την ελληνική ταυτότητά τους.

Ο Ümit Özdag αναφέρει και ένα επεισόδιο που έγινε στις 31 Δεκεμβρίου του 2008, όταν τότε ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο «παραβίασε», τον «τουρκικό» εναέριο χώρο πάνω από το… Φαρμακονήσι (πρόκειται για την πτήση με ελικόπτερο CH-47D Chinnok του τότε Α/ΓΕΣ Δ. Γράψα).

Γεγονός που προκάλεσε τότε την έντονη αντίδραση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, το οποίο ζήτησε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει… νότα διαμαρτυρίας προς την ελληνική πλευρά.

Στο άρθρο γίνεται επίκληση των Συνθηκών της Λωζάννης, του 1923 και των Παρισίων, του 1947, αλλά και παλαιότερων συνθηκών, όπως αυτής του 1830, με την οποία ιδρύθηκε η Ελλάδα, του 1864μ με την οποία η Θεσσαλία ενώθηκε με την Ελλάδα κ.λπ.

Τι λένε οι δικοί μας.Σύμφωνα με τους Έλληνες επιτελείς του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Άμυνας όλο αυτό γίνεται τώρα, και ειδικά με αυτά τα νησιά, για έναν λόγο: Αυτά τα νησιά «κόβουν» το Αιγαίο στα δύο, και από βορρά προς νότο και από δυτικά προς τα ανατολικά. 

Και απομονώνουν το κεντρικό Ανατολικό Αιγαίο και τα βόρεια της Δωδεκανήσου. Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο βήμα στην κατάληψη από την Τουρκία των χερσαίων εδαφών ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού.

Σε ό,τι αφορά τα νησιά νότια της Κρήτης αυτά βρίσκονται επάνω στα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και ελέγχουν τη δίοδο μεταξύ Κρήτης και Βορείου Αφρικής…

Πέρα απο τα όσα υποστήριξε στη μελέτη του ο καθηγητής Ümit Özda, στο τουρκικό ΥΠ.ΕΞ. υπάρχει απόρρητη λίστα με την ονομασία EGAYDAAK (είναι το αρκτικόλεξο της φράσης Egemenligi Anlasmalarla Yunanistan’a Devredilmemis Ada Adacιkve Kayalιklar».

Δηλαδή «νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα», με διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι), σύμφωνα με την οποία 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου και όχι μόνο, βάφονται με «γκρίζο» ως αμφισβητούμενες περιοχές.

Συνολικά η Τουρκία αμφισβητεί 152 νησιά και βραχονησίδες. Από τη Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης, έως τη Γαύδο στο Λιβυκό Πέλαγος. Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και πιο συχνά γίνεται λόγος για την απόρρητη λίστα EGAYDAAK, η οποία ουσιαστικά αντικατοπτρίζει τις τουρκικές επιδιώξεις να βάψει «γκρίζο» το Αιγαίο – και όχι μόνο. 

Στο ίδιο πλαίσιο, τα «γκρίζα» έως πρότινος Ίμια αποτελούν πλέον, σύμφωνα με τους προκλητικούς ισχυρισμούς του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τουρκικό έδαφος.

Μοιραία χρονιά το 1996.Η μακροσκελής λίστα EGAYDAAK συντάχθηκε το 1996, χρονιά που επίσημα η Τουρκία, στο πλαίσιο αναθεωρητισμού στο Αιγαίο, έθεσε για πρώτη φορά επίσημα ζήτημα «γκρίζων ζωνών», προκαλώντας θερμό επεισόδιο στις βραχονησίδες Ίμια.

Σύμφωνα με ανώτατη στρατιωτική πηγή , η λίστα EGAYDAAK έγινε γνωστή στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις το ίδιο έτος, δηλαδή το 1996, μέσω ενός εγχειριδίου που εκδόθηκε από τις Ακαδημίες Πολέμου της Τουρκίας. Και από τότε δεν ξεχάστηκε ποτέ…

Δεν είναι καθόλου περίεργο ότι στην Τουρκία η επιθετική στάση σε βάρος της Ελλάδος είναι ένα θέμα που ενώνει, και μάλιστα οι εκπρόσωποι του αστικού συστήματος ασκούν… κριτική στον Ερντογάν ζητώντας μεγαλύτερη επιθετικότητα.

Ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου πρόσφατα αναφέρθηκε στα… «κατεχόμενα» – από την Ελλάδα– νησιά και κατηγόρησε τον Ερντογάν για «ξεπούλημα» 18 νησιών στην Ελλάδα, αν και τον περασμένο Σεπτέμβριο ο ίδιος έκανε λόγο για 16. 

Το 2013, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε παρουσιάσει στην τουρκική Βουλή λίστα με 25 νησιά, αμφισβητώντας ευθέως για πρώτη φορά δημοσίως την ελληνική κυριαρχία σε αυτά. Ο ίδιος είχε κάνει αναφορά και στη λίστα EGAYDAAK.

Τι λέει ο Στρατός.Οι Έλληνες ανώτατοι αξιωματικοί όταν ρωτούνται για το αποτέλεσμα μιας επιθετικής κίνησης της Τουρκίας παραπέμπουν με νόημα στα τηλεγραφήματα της CIA το 1987, τότε με το «Σισμίκ». Οι Αμερικανοί είχαν εκτιμήσει ότι οι Τούρκοι δεν είχαν καμία τύχη στην προσπάθεια εισβολής στην Ελλάδα. 

Αυτό δεν έχει αλλάξει απο τότε, και αν άλλαξε κάτι αυτό είναι η ποιότητα των τουρκικών στρατευμάτων, επισημαίνουν. Οι διώξεις του Ερντογάν σε βάρος των αξιωματικών μετά το πραξικόπημα έχουν απορφανίσει το στράτευμα απο ικανούς αξιωματικούς, και το έχουν αποδυναμώσει. 

Είναι ενδεικτικό πως μετά το πραξικόπημα συνελήφθη ή διώχθηκε περίπου το 1/3 των πιλότων τους. Επίσης οι στρατιωτικοί που αυτομόλησαν από την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα εθεωρούντο πολύ ικανοί αξιωματικοί, και αναλόγου επιπέδου είναι και οι διωκόμενοι στην Τουρκία.

 Βέβαια, εάν είναι τόσο ικανοί όλοι τους, είναι απορίας άξιο πώς το πραξικόπημα ήταν τόσο ερασιτεχνικό, αλλά εδώ δεν υπάρχει απάντηση, από τη στιγμή που δεν είναι γνωστές κρίσιμες λεπτομέρειες. 

Είναι ενδεικτικό επίσης πως Τουρκάλα αντισμήναρχος που συνόδευσε τον αρχηγό Ενόπλών Δυνάμεων Ακάρ στην εκδρομή έξω απο τα Ίμια… συνελήφθη αμέσως μετά ως γκιουλενική, ενώ συνελήφθη και ο επίσης αντισμήναρχος σύζυγός της, ο οποίος φέρεται να την…κατέδωσε! Ιστορίες που θυμίζουν Στάλιν και τις δίκες του 1936-37. 

Επίσης με πρόσφατο διάταγμα του Τούρκου υπουργού Άμυνας αποφασίστηκε η στρατολόγηση 265 πιλότων απο την… πολιτική αεροπορία. Αλλά το πιο ενδεικτικό είναι αυτό που είπε ανώτατος Έλληνας στρατιωτικός στη  «Δείτε τι έχουν κάνει στη Συρία και όπου αλλού έχουν εμπλακεί στρατιωτικά. Μια τρύπα στο νερό».  

Τομέας Ενημέρωσης Κ.Α &Α 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου