Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΟΣ ΜΕΡΚΕΛ

 

Ο Τσίπρας ζητά από τη Μέρκελ να σταματήσει τις επιθέσεις Σόιμπλε κατά της Ελλάδας.«Όσο και αν το απεύχονται η αξιολόγηση θα κλείσει και θα κλείσει θετικά.

Χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών και σε θέματα που αφορούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο» δήλωσε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Προειδοποίησε δε πως κάποιοι παίζουν με τη φωτιά όταν κάνουν λόγο για «ευρωζώνη δύο ταχυτήτων», για «διασπάσεις και διαιρέσεις».

Παράλληλα όμως κατήγγειλε τη στάση του ΔΝΤ και του Βερολίνου, στα οποία απέδωσε και την αδυναμία να κλείσει στην ώρα της η διαπραγμάτευση τονίζοντας πως το πρώτο έχει ήδη λάβει την απόφαση να μη συμμετέχει στο πρόγραμμα, αλλά προβάλλει παράλογες απαιτήσεις για να επιρρίψει την ευθύνη στην Ελλάδα αλλά και για να μην δημιουργήσει πρόβλημα στη Γερμανία.

Κατηγόρησε όμως και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι παίζει με την ιδέα του Grexit και επιτίθεται στην Ελλάδα για να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους των Χριστιανοδημοκρατών.

Απευθυνόμενος δε Καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ της παρακάλεσε να αποθαρρύνει τον υπουργό Οικονομικών από αυτή τη διαρκή επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας και από τις υποτιμητικές αναφορές. Η προεκλογική περίοδος σε μια χώρα δεν μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σε μια άλλη χώρα.

Ο ρόλος του ΔΝΤ και του Σόιμπλε
Επιμένοντας στο ρόλο του ΔΝΤ και της Γερμανία τόνισε: «Και από την άλλη πλευρά στην Ευρώπη, αρνούνται να το αποφασίσουν πριν από τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις φοβούμενοι την άνοδο της Ακροδεξιάς. Και το ΔΝΤ δεν έχει το θάρρος της γνώμης του και ορισμένα στελέχη του φαίνεται ότι προτιμούν να παίζουν παιχνίδια. 

Προτιμά να παίζει ένα διαρκές παιχνίδι πόκερ, κωλυσιεργώντας, να παίζει το μουντζούρη επειδή δεν θέλει να ρίξει το φταίξιμο στον Γερμανό Υπουργό, προσπαθούν να εφεύρουν απαιτήσεις παράλογες, εξωπραγματικές, φανταστικές αρκεί η Ελλάδα να χρεώνεται την αξιοπιστία και τη προδιαγεγραμμένη κατά την άποψη μου απόφαση του να μην χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα».

Και απάντησε σε όλα αυτά: «Από τη πλευρά μας επαναλαμβάνουμε με σταθερότητα, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα: Δεν θα δεχτούμε άλλα παιχνίδια στη πλάτη του ελληνικού λαού» και συμπλήρωσε πως «τηρούμε τα συμφωνηθέντα, να τηρήσουν και οι εταίροι μας αυτά που έχουν συμφωνηθεί. 

Η αξιολόγηση θα κλείσει, και θα κλείσει θετικά όσο κι αν το απεύχεται η ΝΔ». Αναφερόμενος δε στην κατάσταση σε επίπεδο ΕΕ σημείωσε πως «Όσο η Ευρώπη θα παραμένει άβουλη, αδύναμη, ανίσχυρη, τόσο θα ενισχύονται οι δυνάμεις του ευρωσκεπτικισμού.

Η χώρα μας θα γυρίσει σελίδα. Η κρίση είναι παρελθόν» αλλά και πως το 2017 θα είναι ένας χρόνος κρίσιμος για την Ευρώπη αφού για πρώτη φορά κλονίζεται η ευρωαντλαντική σχέση και ο προσανατολισμός της.

Πυρά κατά Μητσοτάκη
Επεσήμανε πως σήμερα βλέπουμε στην Ευρώπη ότι οι ακραίες νεοφιλελευθερες δυνάμεις χάνουν έδαφος και δεν κερδίζουν. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τη νέα αυτή πραγματικότητα αλλά και τις τεκτονικές αλλαγές σε διεθνές επίπεδο. Το παιχνίδι είναι απολύτως ανοικτό» και συμπλήρωσε:

«Στη Γαλλία η συνεργασία ανάμεσα στους σοσιαλιστές και την Αριστερά θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερη δυναμική. Η προοπτική μιας εναλλακτικής Αριστεράς στην Ευρώπη και τον κόσμο, παραμένει ανοικτή».

«Ο κ. Μητσοτάκης θα πάει στη Γερμανία δεν ξέρω τι θα πει αλλά δεν θα αναφέρει το ζήτημα της έκδοσης του κ. Χριστοφοράκου.Δεν ήρθε σε επαφή μαζί μου δεν ζήτησε ενημέρωση. Δεν τους ενδιαφέρει να κλείσει η αξιολόγηση αλλά να πέσει η κυβέρνηση για να έρθουν αυτοί στα πράγματα.

Να λάβει υπόψη ποιος παλεύει για διέξοδο από την κρίση και ποιος δίνει διαπιστευτήρια προκειμένου να έρθει στην εξουσία. Ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του είναι οι μόνοι στην Ευρώπη που μας εγκαλούν για καθυστερήσεις.

Θα του πω ότι για να πάρει την εξουσία δεν αρκεί να γίνει αρεστός στους δανειστές αλλά στον ελληνικό λαό και αυτό δεν θα το καταφέρει».

Θα κριθούμε για τη Δικαιοσύνη και τη Διαφάνεια
«Δεν θα κριθούμε από τους συμβιβασμούς και τις αντιστάσεις μας στη διαπραγμάτευση, αλλά αν θα καταφέρουμε να εμπεδώσουμε το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και να εμπεδώσουμε τη διαφάνεια» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και ανέφερε πως το επόμενο διάστημα «θα πάρουμε πρωτοβουλίες που θα αφήσουν στον τόπο ένα προοδευτικό αποτύπωμα.

Τη σημαντική μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την εκπαίδευση, την ανάγκη για μια προοδευτική μεταρρύθμιση στους ΟΤΑ, την επεξεργασία ενός σχεδίου περιφερειακής ανασυγκρότησης της χώρας και την έναρξη δημόσιου διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση».

Τέλος, επιτέθηκε και στο ΠΑΣΟΚ «που επιμένει να είναι η ουρά της Ν.Δ και του κ. Μητσοτάκη. Είχε ευκαιρίες να πάρει αποστάσεις και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Τους καλούμε να δουν ότι τα πράγματα αλλάζουν.

Σε λίγο θα είναι οι μόνοι στην Ευρώπη που επιμένουν να συνεργάζονται με μια δεξιά που συνδυάζει τον φιλελευθερισμό του κ. Μητσοτάκη και την ακροδεξιά ρητορική του κ. Γεωργιάδη».

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου