Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ

 

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) τα τελευταία δύο χρόνια δείχνει να βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία. Εδαφικά έχει συρρικνωθεί, αφού οι απώλειες σε Ιράκ και Συρία είναι σημαντικές.

Στις μάχες που διεξάγονται έχει χάσει μεγάλο αριθμό μαχητών, ενώ έχει μειωθεί ο αριθμός των ξένων που κατατάσσονται στις δυνάμεις του. Επίσης, αρκετοί υψηλόβαθμοι ηγέτες του ISIS έχουν σκοτωθεί ή συλληφθεί και τα οικονομικά της οργάνωσης έχουν δεχθεί σοβαρό χτύπημα.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως η τζιχαντιστική οργάνωση είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης. Όμως το Ισλαμικό Κράτος απέχει πολύ από τη διάλυσή του. Και αυτό φαίνεται και από τη σθεναρή αντίσταση που προβάλλουν οι τζιχαντιστές στη Μοσούλη και στη Ράκα. 

Απέναντί τους έχουν πολυάριθμα στρατεύματα, υποτίθεται καλύτερα εκπαιδευμένα και με τελευταίας τεχνολογίας οπλισμό. Οι μάχες είναι σκληρές και οι απώλειες και για τις δύο πλευρές είναι μεγάλες.
 
Παρά τις επιτυχίες που έχουν καταγραφεί, μερικές συνοικίες της Ράκα και της Μοσούλης έχουν απελευθερωθεί, η αλήθεια είναι πως η πλήρης απελευθέρωση αργεί ακόμη. 

Η ιρακινή κυβέρνηση, πέρσι τον Οκτώβριο όταν ξεκινούσαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, αναγνώριζε πως δεν θα ήταν εύκολες, δεν υπολόγιζε όμως πως θα περνούσαν πάνω από τέσσερις μήνες και οι τζιχαντιστές θα άντεχαν.
 
Το Ισλαμικό Κράτος δεν θα παραδώσει εύκολα τα όπλα. Ξέρει να ελίσσεται και να προχωρεί αναλόγως των καταστάσεων που επικρατούν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. 

Τους τελευταίους έξι μήνες το ISIS τραβά πόρους και ανθρώπους από τα μέτωπα της Μοσούλης και της Ράκα για να οχυρωθεί στη λιγότερο γνωστή επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, που βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχό του από το 2014. 

 Η πόλη είναι ένα φυσικό οχυρό, κάτι που θα κάνει πιο δύσκολο στα χερσαία στρατεύματα να ξεκινήσουν μια αιφνιδιαστική επίθεση, και οι αεροπορικές επιδρομές από μόνες τους δεν μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικές.

Έχει, επίσης, τον πλουσιότερο εφοδιασμό πετρελαίου σε όλη τη Συρία, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει το ISIS να ανακάμψει οικονομικά.

Με λίγα λόγια η Ντέιρ αλ Ζορ είναι μια ιδανική τοποθεσία για το ISIS ώστε να ανακάμψει και να αναδομηθεί. Και ίσως, όταν η Μοσούλη και η Ράκα ανακαταληφθούν, ΗΠΑ, Ρωσία και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα νέο προπύργιο της οργάνωσης.

Οι τζιχαντιστές έφτιαχναν χημικά όπλα στη Μοσούλη


Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) χρησιμοποίησε εργαστήρια του πανεπιστημίου της Μοσούλης στο βορειοδυτικό Ιράκ, για να παραγάγει χημικά όπλα, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, επικαλούμενο στοιχεία ερευνών.

Το πανεπιστήμιο της Μοσούλης, που διέθετε σύγχρονες κτιριακές υποδομές, ήταν ένα από τα πιο γνωστά του Ιράκ πριν η πόλη καταληφθεί από τους τζιχαντιστές το 2014.

Η πανεπιστημιούπολη ανακαταλήφθηκε τον περασμένο μήνα από τις ιρακινές δυνάμεις, οι οποίες πλέον έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους όλο το ανατολικό τμήμα της πόλης.

Σύμφωνα με τον πλοίαρχο Τζεφ Ντέιβις, εκπρόσωπο του Πενταγώνου, εξετάσεις δειγμάτων έδειξαν πως το ISIS χρησιμοποίησε τα πανεπιστημιακά εργαστήρια για την παραγωγή του χημικού παράγοντα που είναι γνωστός ως μουστάρδα σε μορφή σκόνης.

Η ουσία αυτή κατόπιν χρησιμοποιήθηκε από τους τζιχαντιστές για την παραγωγή χημικών όπλων, που πάντως δεν ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένα, ούτε και θανατηφόρα, σύμφωνα με τον κ. Ντέιβις.

Πριν από την έφοδο των ιρακινών δυνάμεων οι τζιχαντιστές μετέφεραν τις εγκαταστάσεις παραγωγής, ανέφερε ακόμη ο κ. Ντέιβις.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου