Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ

 

Τέσσερις είναι, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, οι νεκροί και τουλάχιστον 40 οι τραυματίες από την επίθεση άνδρα στο Λονδίνο, ο οποίος οδήγησε αυτοκίνητο σε πεζοδρόμιο στο Γουέστμινστερ, μαχαίρωσε έναν αστυνομικό και έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών στον χώρο του Κοινοβουλίου. 

Από τους τραυματίες, οι 29 βρίσκονται στο νοσοκομείο και επτά είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Σημειώνεται πως νωρίτερα η αστυνομία είχε αναφέρει πως οι νεκροί ήταν πέντε. Όπως αναφέρει το BBC, ο νεκρός αστυνομικός ταυτοποιήθηκε: Πρόκειται για τον Κιθ Πάλμερ, 48 ετών, παντρεμένος και πατέρας. 

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είπε πως η επίθεση ήταν «αρρωστημένη και διεστραμμένη» και είχε ως στόχο τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ελευθερίας του λόγου. Ο δράστης δεν κατονομάστηκε από την αστυνομία.

Η βρετανική αστυνομία προχώρησε σε επτά συλλήψεις στο πλαίσιο των ερευνών, σε Λονδίνο, Μπέρμιγχαμ και άλλα σημεία της χώρας. ΄Όπως είπε ο Μαρκ Ράουλι, επικεφαλής αντιτρομοκρατίας της αστυνομίας, εκτιμάται πως ο δράστης μάλλον ενήργησε μόνος του, και εμπνεύστηκε από τη διεθνή τρομοκρατία. «Σε αυτό το σημείο δεν έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες για περαιτέρω απειλές στο κοινό» δήλωσε.

Αναλυτικότερα, οι νεκροί είναι ο 48χρονος αστυνομικός, Κιθ Πάλμερ, η Έισα Φρέιντ, 43χρονη Βρετανίδα, καθηγήτρια Ισπανικών στο DLD College και μητέρα δύο παιδιών, ένας άνδρας γύρω στα 55, καθώς και ο δράστης.

Δεν φαίνεται να υπάρχουν Έλληνες ανάμεσα στους τραυματίες δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο Αλέξης Γεωργιάδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού / Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9Fm».

Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο είπε ότι, παρά το χτύπημα, δεν άλλαξε το επίπεδο συναγερμού στη χώρα, μα παρέμεινε στο πορτοκαλί.

Ο Μαρκ Ράουλι είπε πως νομίζουν ότι ξέρουν ποιος είναι και ότι εμπνεύστηκε από τη διεθνή και σχετιζόμενη με το Ισλάμ τρομοκρατία, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες. Η βρετανική αστυνομία θεωρεί ότι η επίθεση στο Λονδίνο συνδέεται με την ισλαμική τρομοκρατία και ερευνά αν ο δράστης είχε συνεργό, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.

«Η αστυνομία και οι υπηρεσίες στις οποίες βασιζόμαστε για την ασφάλειά μας έχουν αποτρέψει έναν μεγάλο αριθμό τέτοιων επιθέσεων τα τελευταία χρόνια, πάνω από 12 τον τελευταίο χρόνο», είπε ο Μάικλ Φάλον. «Αυτού του είδους οι επιθέσεις, αυτή η επίθεση από 'μοναχικό λύκο', με τη χρήση μέσων από την καθημερινή ζωή- ένα όχημα, ένα μαχαίρι- είναι πολύ δυσκολότερο να αποτραπούν», είπε ο ίδιος στο BBC Radio.

«Ελέγχουν με τη διαδικασία του επείγοντος αν εμπλέκονται και άλλοι σε αυτήν. Εικάζουν ότι συνδέεται με την ισλαμική τρομοκρατία. Η αστυνομία ερευνά τον άνθρωπο αυτόν, τους πιθανούς συνεργούς του, από πού προέρχεται. Είμαστε αντιμέτωποι με έναν εχθρό, έναν τρομοκράτη εχθρό, που δεν διατυπώνει αιτήματα ή συλλαμβάνει ομήρους, αλλά απλώς θέλει να σκοτώσει όσο περισσότερους γίνεται. 

Αυτό είναι ένα νέο στοιχείο στη διεθνή τρομοκρατία», σημείωσε ο Φάλον και πρόσθεσε ότι θα επανεξεταστούν τα μέτρα ασφαλείας στο βρετανικό κοινοβούλιο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα. Η επίθεση έλαβε χώρα κατά τις 14.40 GMT, όταν ο άνδρας, που έδρασε μόνος του, οδήγησε ένα γκρι Hyundai i40 σε πεζοδρόμιο στη γέφυρα του Γουέστμινστερ, κοντά στο Κοινοβούλιο στο κεντρικό Λονδίνο, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο άτομα και τραυματίζοντας πολλά.

Στη συνέχεια το αυτοκίνητο έπεσε στα κάγκελα έξω από το Κοινοβούλιο και ο άνδρας, οπλισμένος με μαχαίρι, έτρεξε προς αυτό, όπου ήρθε αντιμέτωπος με αστυνομικούς. Εκεί μαχαιρώθηκε ο αστυνομικός Πάλμερ, με αποτέλεσμα τον θάνατό του. Όσον αφορά στον δράστη, έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών. Όπως αναφέρει ο Guardian, η κούρσα του άνδρα με το αυτοκίνητο στο πεζοδρόμιο είχε αποτέλεσμα δύο νεκρούς.

Δεν υπάρχει ακόμα ανάληψη ευθύνης. Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των 40 τραυματιών βρίσκονται και τρεις αστυνομικοί, δύο εκ των οποίων είναι σε κρίσιμη κατάσταση. 

Ο Τομπάιας Έλγουντ, υφυπουργός Εξωτερικών και πρώην στρατιωτικός, ο αδελφός του οποίου είχε σκοτωθεί στην τρομοκρατική επίθεση στο Μπαλί το 2002, έκανε τεχνητή αναπνοή στον αστυνομικό, προσπαθώντας να τον σώσει. Επίσης, τον θάνατο βρήκε μια γυναίκα η οποία είχε χτυπηθεί από το αυτοκίνητο του δράστη, πριν αυτό φτάσει στο Κοινοβούλιο. Ο θάνατός της επιβεβαιώθηκε από γιατρό στο St Thomas Hospital.

Μια ομάδα Γάλλων μαθητών βρίσκονταν στη γέφυρα και τρεις τραυματίστηκαν. Μια γυναίκα που είχε πέσει στον Τάμεση διασώθηκε. Επίσης, 13 φοιτητές από το Edge Hill University στο Λάνκασαϊρ βρίσκονταν επί σκηνής: Δύο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και άλλοι δύο τραυματίστηκαν ελαφρά. 

Δύο Ρουμάνοι υπήκοοι έχουν τραυματισθεί επίσης, ανακοίνωσε το Βουκουρέστι, καθώς και πέντε Νοτιοκορεάτες τουρίστες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, και ένας Πορτογάλος, σύμφωνα με την πορτογαλική κυβέρνηση.

Οι βρετανικές αρχές προκρίνουν το σενάριο της «ισλαμιστικής τρομοκρατίας»: Ο άνδρας, όπως προαναφέρθηκε, ήταν γενειοφόρος και μαυροντυμένος. Όσο ήταν σε εξέλιξη τα γεγονότα, οι Βρετανοί βουλευτές είχαν περιοριστεί στο εσωτερικό του κοινοβουλίου και στο πλησίον Αββαείο του Ουεστμίνστερ. Τους επετράπη να βγουν αργά το βράδυ. 

Παράλληλα, στο κοινοβούλιο της Σκωτίας στο Εδιμβούργο, οι συζητήσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία ανεστάλησαν επ' αόριστον. Η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας ακύρωσε μια επίσκεψη που είχε προγραμματίσει στη Σκότλαντ Γιάρντ είπε εκπρόσωπος του Παλατιού του Μπάκιγχαμ. 

Σήμερα η βασίλισσα θα εγκαινίαζε ένα νέο αστυνομικό τμήμα στο Λονδίνο, κοντά στον τόπο των επιθέσεων. Πρόκειται για την πιο φονική επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις επιθέσεις καμικάζι της 7ης Ιουλίου 2005, την ευθύνη για τις οποίες είχαν αναλάβει συμπαθούντες της αλ-Κάιντα και οι οποίες είχαν προκαλέσει 56 νεκρούς στα λονδρέζικα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το Λονδίνο δεν είχε πληγεί τα τελευταία χρόνια από μεγάλης έκτασης επιθέσεις. Η Σκότλαντ Γιάρντ είχε εντουτους ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου ότι οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν αποτρέψει από τον Ιούνιο του 2013 13 απόπειρες επίθεσης.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου