Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Η ΠΕΖΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Μήνυμα ειρήνης, εκφράζοντας παράλληλα την αγανάκτησή τους για τα όσα συμβαίνουν στη Συρία, έστειλαν άτομα κάθε ηλικίας, κυρίως από την Ευρώπη, που συμμετείχαν προχθες στη διάρκειας επτά μηνών πεζή πορεία από το Βερολίνο μέχρι το Χαλέπι.

Περίπου 500 άτομα ξεκίνησαν στις 26 Δεκεμβρίου από το Βερολίνο, κάποιοι με στόχο να φτάσουν στο Χαλέπι στο τέλος του ερχόμενου Ιουλίου.

Αλλά οι περισσότεροι με σκοπό να συμμετέχουν συμβολικά για λίγες ώρες ή και λίγες μέρες.Συνολικά στην πορεία ειρήνης συμμετείχαν περίπου 3.000 άτομα, ο νεότερος από αυτούς 6 και ο γηραιότερος 86 ετών.

Το απόγευμα της  Πέμπτης περίπου 30 άτομα έφτασαν στη Θεσσαλονίκη έπειτα από 130 μέρες στο δρόμο και απόσταση περίπου 2.500 χιλιομέτρων.

Πέρασαν από εννέα χώρες –Γερμανία, Τσεχία, Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία, πΓΔΜ και τώρα Ελλάδα –, κάνοντας ολιγοήμερες στάσεις σε μεγάλες πόλεις ώστε να ενημερώσουν τον κόσμο για το εγχείρημά τους.

Όπως είπαν εκπρόσωποί τους  η ανταπόκριση των πολιτών ήταν εντυπωσιακή αφού ένας πολύ μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων έχει εκφράσει ποικιλοτρόπως τη στήριξή του.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφεραν μία 80χρονη από την Ιταλία, η οποία τους είπε ότι η ίδια δεν μπορεί να περπατήσει αλλά ως ένδειξη συμπαράστασης θα φιλοξενήσει στο σπίτι της πρόσφυγες.

Στην πορεία ειρήνης δεν έχει δηλώσει συμμετοχή κάποιος Έλληνας, αλλά τα μέλη του κινήματος εξέφρασαν την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο θα γίνει από τώρα και στο εξής.

Μία εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη
Τα μέλη του κινήματος ειρήνης σχεδιάζουν να μείνουν μία εβδομάδα στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας.

Από τη Θεσσαλονίκη ξεκινά το πιο δύσκολο και πιο επικίνδυνο μέρος του ταξιδιού τους προς το Χαλέπι, αφού θα διασχίσουν την Τουρκία και εμπόλεμη περιοχή της Συρίας· έτσι πρέπει να σχεδιάσουν με προσοχή τα επόμενα βήματά τους.

Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρη) κρατώντας τις σημαίες τους και πανό. Μετά από περίπου 1,5 χλμ. πορείας θα καταλήξουν στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης, όπου θα διανείμουν ενημερωτικό υλικό.

Αύριο Κυριακή έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου στις 17:00, όπου θα διαβάσουν τα μηνύματα ειρήνης πολιτών που έχουν συγκεντρώσει σε μπουκάλια.

Με δικά τους έξοδα
Όλο το ταξίδι γίνεται με δικά τους χρήματα και με τις λιγοστές χορηγίες που κατάφεραν να συγκεντρώσουν. Μέχρι στιγμής οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν ήταν κυρίως λόγω του κρύου, αφού τα χρήματα που διαθέτουν δεν επαρκούν για διαμονή σε ξενοδοχεία.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, έχουν κοιμηθεί σε σχολεία, σε εκκλησίες, σε night clubs, σε σκηνές, ενώ αρκετοί τους έχουν φιλοξενήσει και στα σπίτια τους.

«Στην πατρίδα μου, την Πολωνία, έχω αφήσει τα δύο μικρά παιδιά μου με τα οποία μιλάω καθημερινά στο τηλέφωνο.

Πιστεύω ότι αυτό που επέλεξα να κάνω είναι περισσότερο σημαντικό από το να μη βλέπουν για λίγους μήνες, διότι έτσι και τα ίδια θα μάθουν ότι είναι πολύ σημαντικό να αγωνίζεσαι για την ειρήνη.

Αλλά και για όσα πρεσβεύεις», είπε η Άννα που συμμετέχει στην πορεία ειρήνης από το ξεκίνημά της, από το Βερολίνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου