Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟ 2018 ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

 

Δεν πρόκειται να ληφθούν σήμερα  αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ και μετέθεσε για το 2018 τις τελικές αποφάσεις για το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο ανακοίνωσε την ύπαρξη συμφωνίας για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Ειδικότερα ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ESM, η οποία διεξάγεται πριν από το Eurogroup, δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να λάβουν σήμερα την τελική απόφαση για το μέγεθος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η επιπλέον αποσαφήνιση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα γίνει το επόμενο έτος είπε και πρόσθεσε πως δεν θα υπάρξουν αριθμοί για το χρέος τώρα και ότι αυτοί θα έρθουν το 2018. Παρέπεμψε δε, σύμφωνα και με τις προηγούμενες αποφάσεις του Eurogroup, σε υπολογισμούς που θα γίνουν στο τέλος του προγράμματος, ενώ επεσήμανε πως θα υπάρξει σαφήνεια, αναφορικά με το χρέος, κάτι που θέλει και το ΔΝΤ.

«Σήμερα, θα δώσουμε μεγαλύτερη σαφήνεια στην Ελλάδα και το ΔΝΤ, το οποίο ζητά αυτή τη σαφήνεια, πώς θα κινηθούμε μετά, πώς θα διαμορφώσουμε την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους το επόμενο έτος. 

Πρέπει να συμφωνήσουμε στη διαδικασία πώς θα διαμορφώσουμε, ποιος θα διαμορφώσει και πώς θα αποφασίσουμε μετά το συνολικό πακέτο, αυτή θα είναι η μορφή των συζητήσεων που θα έχουμε σήμερα. Δεν θα υπάρχει ένας αριθμός που θα προκύπτει από αυτό. Ο αριθμός θα υπάρχει μόνο στο τέλος του προγράμματος». 

Όσον αφορά στην εκταμίευση της επόμενης δόσης, σύμφωνα με πληροφορίες, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων εκ μέρους της Ελλάδας, διευκρινίζοντας παράλληλα πως στο Eurogroup θα υπάρξει συζήτηση για το ακριβές ύψος των χρημάτων που θα δοθούν στην ελληνική κυβέρνηση.

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσερχόμενος στην ετήσια σύνοδο του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) στην έδρα του Μηχανισμού στο Λουξεμβούργο, δήλωσε «αισιόδοξος» για μια συμφωνία στο σημερινό Eurogroup».

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν αναμένει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε: "Είμαι αισιόδοξος".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου