Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

 

Μέσα σε ένα πολύ αρνητικό κλίμα έγινε η συζήτηση για την Τουρκία στο δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Μέσα σε ένα πολύ αρνητικό κλίμα έγινε η συζήτηση για την Τουρκία στο δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, καταγράφοντας την έντονη δυσφορία των περισσότερων χωρών της ΕΕ απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν.

Διπλωματικές πηγές χαρακτήρισαν το κλίμα «εντυπωσιακά αρνητικό», ενώ σημείωσαν τη δυναμική ταύτισης της Τουρκίας με τον Πρόεδρο Ερντογάν εκ μέρους των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτός από τους ηγέτες χωρών οι οποίες έχουν πλέον ιδιαίτερα δύσκολες σχέσεις με την Άγκυρα του Ερντογάν, κυρίως της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας, με αρνητικά σχόλια τοποθετήθηκαν και ηγέτες που μέχρι πρότινος υποστήριζαν τον Τούρκο Πρόεδρο, όπως ο Ούγγρος Πρόεδρος Βίκτορ Ορμπάν.

Βασική πηγή της δυσφορίας των Ευρωπαίων ηγετών είναι η κλιμάκωση των αυταρχικών αποκλίσεων του Ταγίπ Ερντογάν και οι αλλεπάλληλες συλλήψεις δημόσιων λειτουργών, δημοσιογράφων και διανοουμένων.

Σύμφωνα με πηγές της συνόδου, ηγέτες πολύ σημαντικών χωρών, με βασικότερο τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σημείωσαν ότι η ανοχή που η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει στον αυταρχισμό του Τούρκου Προέδρου αμαυρώνει την εικόνα της Ένωσης η οποία θεωρείται ότι είναι φάρος πολιτισμού και δημοκρατίας.

Επίκειται φθορά
Βασικός επίσης παράγοντας για την επόμενη μέρα στις ευρωτουρκικές σχέσεις αναγνωρίζεται από όλους στις Βρυξέλλες ότι είναι και οι γερμανικές εκλογές, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι μέχρι να διεξαχθούν δεν πρόκειται να γίνει καμία σημαντική κίνηση του Βερολίνου όσον αφορά την Τουρκία.

Το κλίμα που επικρατεί πλέον στις ευρωτουρκικές σχέσεις καθιστά σαφές, σύμφωνα με εκτιμήσεις Ευρωπαίων αλλά και Τούρκων αναλυτών, ότι τα περιθώρια αναβίωσής τους είναι εξαιρετικά περιορισμένα. 

Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι μέσα στην επόμενη περίοδο οι ευρωτουρκικές σχέσεις θα υποστούν περαιτέρω φθορά, χωρίς ωστόσο κανείς να θεωρεί ότι επίκειται κάποια δραματική αλλαγή, εκτός φυσικά αν αυτή επέλθει από την Άγκυρα και τη συμπεριφορά της.

Προτιμούν τελωνειακή
Στην Άγκυρα, το ενδιαφέρον είναι πλέον αποκλειστικά και μόνο σε εργαλειακά ζητήματα και κυρίως στην αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και στις ταξιδιωτικές θεωρήσεις. 

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί αναμενόταν στις Βρυξέλλες για νέο γύρο συνομιλιών για την τελωνειακή ένωση αλλά, σύμφωνα με πηγές στην έδρα της ΕΕ, οι αντιστάσεις πολλών χωρών μελών της Ένωσης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

Τούρκοι αναλυτές σημειώνουν επίσης ότι λόγω των εμποδίων αυτών αλλά και της διαδικασίας αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης που είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί τίποτα πριν το 2019 με 2020. 

Κάτι που για τον Ταγίπ Ερντογάν είναι πολύ μακριά, διότι οι επόμενες κρίσιμες για τον ίδιο προεδρικές εκλογές είναι τον Αύγουστο του 2019 και συνεπώς δεν θα προλαβαίνει να «εξαργυρώσει» οποιαδήποτε επιτυχία στο θέμα της τελωνειακής ένωσης, εκτιμούν οι ίδιοι αναλυτές.

Σε ευρωπαϊκό πλαίσιο έθεσε το Κυπριακό ο Τσίπρας
Την ευρωπαϊκή διάσταση του Κυπριακού τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δική του παρέμβαση στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη, όπως δήλωσε χθες στον Τύπο ο ίδιος.

Σημειώνοντας πως ποτέ ξανά η ελληνική και η ε/κ πλευρά δεν είχαν περισσότερους συμμάχους σε αυτό το θέμα, αν και παραδέχθηκε πως η χρονική συγκυρία σε σχέση με τα ευρωτουρκικά είναι δύσκολη.

«Η ίδια η ΕΕ και όχι η Κύπρος δοκιμάζεται σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι κατά την παρέμβασή του επεσήμανε πως το Κυπριακό είναι ένα κατεξοχήν ευρωπαϊκό και όχι ελληνοτουρκικό ζήτημα.

Όπου αφορά την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, την ίδια την ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά και πως η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνά μέσα από την επίλυσή του.

Σχολιάζοντας τη χρονική συγκυρία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως δεν είναι η καλύτερη δυνατή, προσθέτοντας ωστόσο πως «δεν μπορείς να διαλέγεις μεν τη συγκυρία, μπορείς όμως να διαλέξεις μεθοδολογία, που για μας είναι το διεθνές δίκαιο, εργαλεία και συμμάχους».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τις θέσεις που εξέφρασαν οι ομόλογοί του, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «υπήρξε πλήρης κατανόηση των κυπριακών θέσεων, στο θέμα του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων και της παρουσίας κατοχικού στρατού. 

Ποτέ δεν είχαμε περισσότερους συμμάχους», είπε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά το έγγραφο Άιντε ο κ. Τσίπρας περιορίστηκε να δηλώσει πως δεν θα προβεί «σε κρίσεις επί ζητημάτων που είναι ανοικτά στο τραπέζι», καθώς και πως η ελληνική πλευρά «δεν θα δεχθεί να έχουμε πισωγυρίσματα ή να αντιδράσει βεβιασμένα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου