Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΟΙ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ

 

Σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και τεχνικής επιτροπής θα μεταφερθεί το απόγευμα της Παρασκευής η συζήτηση επί της ασφάλειας και των εγγυήσεων που κορυφώνεται τις τελευταίες ώρες στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

Αυτό προέκυψε έπειτα από τη συνάντηση που είχαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες που έφθασε το πρωϊ της Παρασκευής στο ελβετικό θέρετρο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ως πρώτο στοιχείο της συνάντησης συγκρατείται η θετική προσέγγιση από πλευράς Γενικού Γραμματέα και η δήλωσή του πως η Κύπρος θα πρέπει να είναι ένα φυσιολογικό κράτος.

Επίσης, συμφωνήθηκε η σύσταση μίας τεχνικής ομάδας εργασίας, η οποία θα συναντηθεί για να ασχοληθεί με την εξέταση σεναρίων που αφορούν την παρακολούθηση και την εφαρμογή της λύσης, καθώς επίσης με το μέλλον της Συνθήκης Εγγυήσεως και τον τρόπο αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων.

Κατά την έξοδό του από τη συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε «πολύ ωφέλιμη» την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. «Ταξινόμησε τα ζητήματα και κουβεντιάσαμε τρόπους με τους οποίους θα ασχοληθούμε με επιμέρους προβλήματα-κλειδιά που αναφέρονται στις δύο Συνθήκες, Ασφάλειας και Εγγυήσεων.

Ο στόχος, όπως τον περιέγραψε και ο ίδιος, είναι από την αρχή να είναι η Κύπρος ένα φυσιολογικό κράτος, όπως κάθε κράτος-μέλος του ΟΗΕ» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς. Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, η Αθήνα αλλά και η Λευκωσία αποκλείουν λύση - πακέτο για ασφάλεια και εσωτερικές πτυχές, ενώ η έμφαση που δίνουν είναι στον τρόπο εφαρμογής και επαλήθευσης της λύσης.

Στην προσπάθεια εκβιασμού της διαπραγμάτευσης από την τουρκική πλευρά αναφέρθηκε, με δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εισερχόμενος στο συνεδριακό χώρο όπου διεξάγονται, για τρίτη κατά σειρά μέρα, οι εργασίες της Διάσκεψης για το Κυπριακό.

«Χθες έγινε μια προσπάθεια εκβιασμού της διαπραγμάτευσης. Την αποτρέψαμε με σαφήνεια. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ζητάει όλα ή τίποτα» τόνισε ο κ. Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι «η διαπραγμάτευση είναι για να κάνουμε ένα συμβιβασμό που να ωφελεί όλες τις πλευρές».

«Εγώ εξήγησα στους συναδέλφους μου» πρόσθεσε «ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως και η Ελλάδα, διαθέτει το Δίκαιο και τη δύναμη του Δικαίου, ενώ η άλλη πλευρά διαθέτει την κατοχή και το στρατό. Αυτή είναι η διαπραγμάτευση».

Νωρίτερα, από το Ταλίν, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε για τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη: «Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου και θα κάνω ό,τι μπορώ για να συμβάλω και να υποστηρίξω αυτή τη διαδικασία».

Ο Γιούνκερ εξέφρασε ελπίδα να υπάρξει σημαντική πρόοδος στις εν λόγω συνομιλίες, παρ' όλο που, όπως είπε, ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων σε αυτό το πλαίσιο «δεν ήταν πολλά υποσχόμενος».

«Είμαι πάντα διατεθειμένος να πάρω ο ίδιος το αεροπλάνο, όταν πρόκειται να βοηθήσω την Ελλάδα ή την Κύπρο. Αλλά αυτήν τη φορά έπρεπε να είμαι εδώ στο Ταλίν, γι' αυτό δεν πήγα ο ίδιος» σημείωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Ράτας ανέφερε σχετικά με το Κυπριακό ότι συναντήθηκε ο ίδιος διμερώς με τις εμπλεκόμενες πλευρές και ότι γνωρίζει «ως Εσθονός» πόσο «περίπλοκο» είναι αυτό το ζήτημα.

«Η Κύπρος είναι ένα δυνατό μέλος της ΕΕ και είναι ευθύνη μας να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Ως πρόεδρος του Συμβουλίου θα εγείρω το ζήτημα της Τουρκίας και εκτός ΕΕ» ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου