Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Ο «ΑΟΡΑΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ» ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ

 

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΩ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ.Αυτό που συμβαίνει στην Υεμένη, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ο «Αόρατος Πόλεμος».

Μια και υπάρχει ύποπτα «διακριτική παρακολούθηση» ή μάλλον αποσιώπηση από τα διεθνή ΜΜΕ. Η φτωχότερη χώρα της Αφρικής λιμοκτονεί και αντιμετωπίζει πλέον επιδημία χολέρας. 

Ένα παιδί πεθαίνει στην Υεμένη κάθε δέκα λεπτά της ώρας, ανακοίνωσε η UNICEF τον Ιούνιο. Κι όμως ούτε ο ΟΗΕ αποφασίζει να στείλει τα απαραίτητα εμβόλια, επειδή συνεχίζονται οι πολεμικές επιχειρήσεις.

Έτσι 18,8 εκατομμύρια κάτοικοι αντιμετωπίζουν την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση της εποχής μας, (δεν συγκρίνεται με της Συρίας) από τους οποίους τα 10,3 εκατομμύρια δεν διαθέτουν ούτε τα άκρως απαραίτητα προς το ζειν.

Αμερικάνικα κανόνια με Σαουδάραβες πυροβολητές
Ο πόλεμος διαρκεί χρόνια, με ιδιαίτερη ένταση μετά το Μάρτιο του 2015 οπότε αποφάσισε να αναμειχθεί η Σαουδική Αραβία με την ενίσχυση συμμαχικών της κρατών.

Τα στοιχεία του ΟΗΕ είναι δραματικά: Ξεπερνούν τις 13.000 οι άμαχοι νεκροί από τον πόλεμο , τα 3,2 εκατομμύρια που έχουν ξεσπιτωθεί από το Φεβρουάριο του 2014 και τα δύο εκατομμύρια παιδιά που δεν έχουν δυνατότητα να πάνε σχολείο.

Στις 2 Ιουλίου ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι έχει ξεσπάσει επιδημία χολέρας στην Υεμένη και ήδη τότε είχαν πεθάνει περί τους 1.500. 

Η προειδοποίηση του ΠΟΥ έκρουε το κίνδυνο ότι η απειλή είναι πως ως το τέλος Αυγούστου τα θύματα της επιδημίας θα μπορούσαν να φτάσουν τις 300.000.

Διαρκεί μία παράξενη συνωμοσία σιωπής με σποραδικές μόνον εξαιρέσεις στα διεθνή Μέσα, όπως δημοσίευμα της βρετανικής The Independent στις 10 Ιουλίου: 

«Θα χρειαστούν πάρα πολλά χρόνια να αποκατασταθούν κοινωνικές δομές, όπως υπηρεσίες υγείας και ηλεκτρική παροχή στη Σανάα. Χρειάζεται ο περισσότερος κόσμος να ενημερωθεί τι ακριβώς συμβαίνει στην Υεμένη».

Η Σαουδική Αραβία, ξεκίνησε τους βομβαρδισμούς της Υεμένης στις 23 Μαρτίου 2015, υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία –χωρίς να υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Αφαλείας του ΟΗΕ. 

Κάτι που είχε ξεκινήσει να αγνοείται επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, όταν αποφάσισε να βομβαρδίσει τη Σερβία το 199 με πρόφαση το Κοσσυφοπέδιο.

Η δικαιολογία της αμερικανο-βρετανικής υποστήριξης της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο αυτό, είναι ότι στηρίζει την αποκατάσταση της ανατραπείσας από τους Σιίτες αντάρτες Χούθι υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης του προέδρου Abdrabbuh Mansour Hadi. Τους Χούθι κατηγορούν τόσο οι ΗΠΑ όπως και η Σ. Αραβία ως «υποχείρια του Ιράν».

Διεθνής ενοχή
Το μπερδεμένο διεθνές κουβάρι στην Υεμένη θυμίζει την «εξέγερση» στη Συρία που έχει ξεκινήσει το 2011 με ΗΠΑ, Σ. Aραβία και άλλα συμμαχικά «πρόθυμα» κράτη να υποστηρίζουν τους μισθοφόρους του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και τους συμμάχους τους της al-Qaeda και του ISIS.

Με πρόφαση ότι εμποδίζει τον ανεφοδιασμό από το Ιράν στους Χούθι, η Σαουδική Αραβία έχειμπλοκάρει από αέρα και θάλασσα την Υεμένη, με πρώτα θύματα όμως τους αμάχους, μια και εμποδίζεται ο ανεφοδιασμός της χώρας με τρόφιμα και φάρμακα.

Οι σαουδαραβικοί βομβαρδισμοί, έχουν καταστρέψει σχολεία, νοσοκομεία και άλλες ζωτικής σημασίας δομές, όπως ηλεκτρικούς σταθμούς και αποθήκες νερού –κλασσικά εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

Από τα 27 εκατομμύρια κατοίκους στην Υεμένη τα 20 εκατομμύρια δυσκολεύονται στην εξεύρεση καθημερινής τροφής.
Αλλά οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι από τον πόλεμο αυτό, είναι οι ΗΠΑ , η Βρετανία και κάποιοι από τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους τους, με τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Μόνο τον Ιούνιο η αμερικάνικη Γερουσία ενέκρινε (με ψήφους 53 – 47) την προτεινόμενη από τον πρόεδρο Ντ. Τραμπ πώληση όπλων στη Σ. Αραβία ύψους $110 δισεκατομμυρίων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δώσει έγκριση για πωλήσεις ύψους £3.3 δισεκατομμυρίων στη Σ. Αραβία. Και αυτή τη στιγμή αμερικανικής κατασκευής μαχητικά που πετούν εκπαιδευμένοι στη Βρετανία Σαουδάραβες πιλότοι, βομβαρδίζουν με βόμβες “made in UK” την Υεμένη καθιστώντας την Βρετανία συμμέτοχη στο διεθνές έγκλημα που συντελείται. 

Και τις τελευταίες ημέρες το ανώτατο βρετανικό δικαστήριο απέρριψε αίτημα να σταματήσουν τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων στην Σ. Αραβία επειδή χρησιμοποιούνται στην Υεμένη.

Πάντως, δημοσκοπήσεις δείχνουν πς τα δύο τρίτα των Βρετανών είναι αντίθετοι με την πώληση οπλικών συστημάτων στην Σ. Αραβία. Ο ηγέτης της Εργατικής Αντιπολίτευσης στη Βρετανία Τζέρεμι Κόρμπιν, σε συνέντευξή του στο Al Jezeera, χαρακτηρίζει την σαουδαραβική επέμβαση στην Υεμένη «εισβολή».

Οι απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στην Υεμένη θυμίζουν την ένοχη σιωπή των δυτικών Μέσων για την ανθρωπιστική καταστροφή που είχε προκαλέσει ο οικονομικός αποκλεισμός του Ιράκ, στην δεκαετία του 1990, με αποφάσεις των προέδρων Μπους και του κατοπινού Μπιλ Κλίντον, που είχε διαρκέσει δεκατρία χρόνια.

Θυμίζουμε την δήλωση στο CBS της τέως υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Madeleine Albright, πως «άξιζαν τον κόπο» οι επιπτώσεις με θύματα 500.000 παιδιά στο Ιράκ, μετά από τους βομβαρδισμούς κοινωνικών δομών –ανάμεσά τους και αποθηκών νερού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου