Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ ΩΣ ΕΓΓΥΗΤΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ

 

Όσοι νεκρανάστησαν τη συνθήκη Εγγυήσεων σε Λευκωσία και Αθήνα, να αναλογιστούν τι έπραξαν - Η Τουρκία είναι στην κυπριακή ΑΟΖ ως εγγυήτρια δύναμη!!!

Στο όνομα των εγγυήσεων η Τουρκία στην ΑΟΖ - Κάτω από την ομπρέλα των εγγυήσεων και της προστασίας των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων τοποθετεί η Τουρκία της ενέργειές της πέριξ της Κύπρου.

Οι αποφάσεις που έλαβε η  Άγκυρα για να απαντήσει στην από μέρους της ΚΔ άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης καταδεικνύουν, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να δοθούν και μετά τη λύση του Κυπριακού τα όποια εγγυητικά ή παρεμβατικά δικαιώματα στην Τουρκία.

Με τον αστήρικτο ισχυρισμό ότι οι δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της είναι «μονομερείς και παράνομες» η Τουρκία κινείται τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά επιχειρώντας να δημιουργήσει μια κατάσταση μέσα από την οποία ελπίζει: 

-Να συμπαρασύρει Κύπρο και Ελλάδα σε έναν επικοινωνιακό πόλεμο ο οποίος θα έχει και αρνητικές προεκτάσεις, 

-Ευελπιστεί ότι μέσα από ένα κλίμα έντασης θα προκύψουν παρεμβάσεις από τρίτους για τερματισμό των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Η Διοίκηση Ναυτικού της Τουρκίας, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει πως «στο πλαίσιο των Επιχειρήσεων Ασπίδα της Μεσογείου, η οποία πραγματοποιείται προκειμένου να διασφαλιστεί η διακίνηση πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, για αποτροπή πιθανών απειλών στην περιοχή και προς υποστήριξη των προσπαθειών του ΝΑΤΟ για ναυτική ασφάλεια στην περιοχή:

1.Η φρεγάδα Γκιοκσέαντα έχει την ευθύνη παρακολούθησης του Γουέστ Καπέλα το οποίο έχει τη δυνατότητα να διεξάγει γεωτρήσεις και ενεργεί εκ μέρους της ελληνοκυπριακής “διοίκησης” στην Ανατολική Μεσόγειο,

2.Η φρεγάδα Γκαζιαντέπ και ένα υποβρύχιο πραγματοποιούν έρευνες και επιτήρηση στην Ανατολική Μεσόγειο». Η Τουρκία χρησιμοποιεί τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ προκειμένου να προβεί σε ενέργειες που δεν έχουν καμιά σχέση με τις αποστολές είτε της Συμμαχίας είτε άλλων χωρών στην περιοχή.

Πρωταγωνιστής των τουρκικών αντιδράσεων σε πολιτικό επίπεδο είναι το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο διαμήνυσε πως θα δοθεί «η απαραίτητη απάντηση στις δραστηριότητες της ε/κ πλευράς στην Ανατολική Μεσόγειο [όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία]».

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται πως «παρακολουθούνται στενά οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων της ε/κ “διοίκησης”, οι οποίες διεξάγονται μονεμερώς στην Ανατολική Μεσόγειο παραβλέποντας τα πραγματικά δικαιώματα των Τ/Κ επί των φυσικών πηγών, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες στο νησί».

Στη συνέχεια διαμηνύεται πως «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της, όσο και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τ/κ πλευρά. 

Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνεργασία με την κυβέρνηση της “τδβκ”, θα δοθεί η απαραίτητη απάντηση στις μονομερείς αυτές δραστηριότητες της ε/κ πλευράς, η οποία παραβλέπει τα νόμιμα δικαιώματα των Τ/Κ επάνω στις φυσικές πηγές του νησιού».

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ ανακοίνωσε χθες την αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός στη θαλάσσια περιοχή της Μόρφου. 

Πιο ξεκάθαρος απ’ όλους ο Αλμπαϊράκ επικαλέστηκε και τα «εγγυητικά δικαιώματα» της Τουρκίας προβαίνοντας σε νέες απειλές σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Στην Αμμόχωστο έχουμε ολοκληρώσει τις έρευνες. Μακάρι το επόμενό μας βήμα να είναι η Μόρφου. Η περιοχή της Μόρφου για μας είναι σημαντική. Εμείς το επόμενό μας βήμα θα το κάνουμε στη Μόρφου. Με τις εργασίες μας στη Μόρφου. 

Εμείς πλέον θα παίξουμε πιο αποτελεσματικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε λέγοντας ότι με το γεωτρύπανο και την πλατφόρμα που θα πάρει η Τουρκία, η δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι πολύ διαφορετική. «Η Μεσογειος είναι μια σημαντική περιοχή» είπε. 

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε ότι οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου ανήκουν σε όλο το νησί. «Αλλά αν εσείς κάνετε του κεφαλιού σας χωρίζοντας σε οικόπεδα, προχωρείτε αδειοδοτήσεις στις εταιρείες, ως εγγυήτρια δύναμη δεν είναι δυνατόν να το δούμε θετικά αυτό» ανέφερε.

Στα όσα η Τουρκία ανακοινώνει και πράττει το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε χθες επαναλαμβάνοντας «την πολλάκις εκφρασθείσα θέση ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον λαό της Κύπρου. 

Μάλιστα, αυτή τη στιγμή εξετάζεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, στο οποίο θα κατατίθενται τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, “προς όφελος όλων των Κυπρίων”, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών «η γεώτρηση στο ερευνητικό τεμάχιο 11 είναι διερευνητικού χαρακτήρα και συνεπώς το αποτέλεσμά της θα πρέπει να ενδιαφέρει και την τ/κ κοινότητα, εφόσον το όφελος από τη μελλοντική αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας μας θα είναι κοινό».

Υπογραμμίζει περαιτέρω πως «οι οποιεσδήποτε τουρκικές αξιώσεις θα πρέπει να είναι συμβατές με τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και η Τουρκία θα πρέπει να ενεργεί καλή τη πίστει και εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας.

Το Διεθνές Δίκαιο αναφέρει τι είδους ενέργειες προνοούνται σε αυτές τις περιπτώσεις και ασφαλώς το να καταφεύγει ένα κράτος στην πολιτική της κανονιοφόρου για επιβολή των θέσεών του δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές». 

Τέλος τονίζει πως «ο πραγματικός λόγος για τον οποίο έμεινε χωρίς αποτέλεσμα η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι η διαρκής επιθυμία της Τουρκίας να ελέγχει πλήρως και να παρεμβαίνει στο νησί όποτε η ίδια θεωρεί σκόπιμο, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τα δήθεν συμφέροντα των Τ/κ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου