Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΘΗΚΕ Η ΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

 

Σε θολά νερά εκ των πραγμάτων θα κολυμπήσει τους επόμενους μήνες το Κυπριακό. Μιας και το άδοξο τέλος της Διάσκεψης για την Κύπρο φαίνεται να έβαλε ουσιαστικά για τα καλά στο ψυγείο τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Και χωρίς να υπάρχουν στον ορίζοντα βάσιμες ενδείξεις για πιθανή επανέναρξή της στο πολύ άμεσο μέλλον. 

Η χθεσινή μέρα βρήκε τις δύο πλευρές, ελληνική και τουρκική, να αποτιμούν τις εξελίξεις και να προβαίνουν σε ασκήσεις επί χάρτου για την επόμενη μέρα.

Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας ενημερώθηκε από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε και την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Στη Λευκωσία, στην παρουσία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ανασκοπήθηκε η όλη κατάσταση και επανατονίστηκε η ετοιμότητα της δικής μας πλευράς να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις εφόσον η Τουρκία δώσει απτά δείγματα γραφής

Με ουσιαστικά βήματα στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που να κινούνται στο πλαίσιο των ιδεών του Αντόνιο Γκούτερες. Βήματα, που μολονότι η  Άγκυρα φροντίζει με κάθε ευκαιρία και τρόπο να διαμηνύσει την απροθυμία της να τα πραγματοποιήσει.

Εκτιμάται πως ίσως στην πορεία αναγκαστεί να τα κάνει, αν και εφόσον δεν θελήσει να θυσιάσει  πλήρως την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Την ίδια ώρα από την άλλη, το αποτέλεσμα των χθεσινών επαφών του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα, φαίνεται να καταδεικνύει πως παρά τις συνεχείς απειλές της Άγκυρας για νέο οδικό χάρτη και λύση πέραν των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών,

Ένα ενδεχόμενο τέτοιο εγχείρημα ουδόλως εύκολη υπόθεση θα ήταν για την τουρκική εξωτερική πολιτική και διπλωματία. Εξ’ ου και η απόφαση που λήφθηκε για όχι βεβιασμένα βήματα…

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανάφερε πως όταν ο οδικός χάρτης της Τουρκίας και των κατεχομένων επί του Κυπριακού ξεκαθαρίσει θα ανακοινωθεί, χαρακτηρίζοντας ωφέλιμη τη χθεσινή ανταλλαγή απόψεων που είχε στα κατεχόμενα.

Έσπευσε παράλληλα να ισχυριστεί πως η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη για λύση εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών λέγοντας ότι η τουρκική πλευρά θα κάνει τα ανάλογα βήματα.

Υπό το πρίσμα του πιο πάνω σκηνικού, αλλά και της καθόλου-όπως εκτιμάται- τυχαίας απόφασης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να μην καταλογίσει ευθύνες για το ναυάγιο του Κρανς Μοντάνα.

Θέλοντας να αφήσει ανοικτή χαραμάδα επανέναρξης του διαλόγου, στην Κύπρο επιστρέφει την Δευτέρα ο Ειδικός του Σύμβουλος Έσπεν Μπαρθ Έιντε, οπόταν και θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες.

Το τι πραγματικά θα επιδιώξει ο κ. Έιντε μέσα από τις εδώ επαφές του είναι κάτι που παραμένει άγνωστο μέχρι στιγμής, με τον ίδιο να προαναγγέλλει χθες από τη Νέα Υόρκη πως θα υπάρξει εκ μέρους της Γραμματείας πολύ ουσιαστική καταγραφή όλων όσα συνέβησαν.

Αλλά κα να εμφανίζεται αρκούντως ρεαλιστής, δηλώνοντας πως αυτή τη στιγμή, με δεδομένο έναν αριθμό εξελίξεων πάνω και γύρω από το νησί, κατά την έκφρασή του, δεν βλέπει πως μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου