Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

ΘΕΤΕΙ ΘΕΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Η ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

 

Ένωση Εισαγγελέων: Οι επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης βάλλουν κατά της Δημοκρατίας. Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (Ε.Ε.Ε.) σε ανακοίνωσή της σήμερα χαρακτηρίζει αδικαιολόγητες και ατεκμηρίωτες τις επιθέσεις εναντίον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της

Και θέτει θέμα Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας ότι εν λόγω επιθέσεις και αναφορές κατά της Δικαιοσύνης «βάλλουν ευθέως κατά της ίδιας της Δημοκρατίας».

Μάλιστα, όταν οι επιθέσεις αυτές σε βάρος της Δικαιοσύνης -υπογραμμίζει η Ε.Ε.Ε.- «προέρχονται από φορείς εξουσίας που είναι ταγμένοι να υπηρετούν και να προστατεύουν την Δημοκρατία, συνιστούν φαινόμενο λυπηρό και επικίνδυνο για αυτήν».

Η ανακοίνωσή της Ε.Ε.Ε υπογράφεται από 6 μέλη 
του 9μελούς Διοικητικού της Συμβουλίου. 

Ειδικότερα, την ανακοίνωση υπογράφουν οι Δημήτριος Μητρουλιάς αντιπρόεδρος, Χριστιάνα Φραγκιά, αναπληρώτρια γενική γραμματέας, Αρετή Σκαφίδα, ταμίας και τα μέλη Νικόλαος Καλλίδης, Σπυριδούλα Σταυράτη και Σωτήριος Μπουγιούκος. Αντίθετα, δεν υπογράφουν την ανακοίνωση ο πρόεδρος της Ε.Ε.Ε. Δημήτρης Ασπρογέρακας, o γενικός γραμματέας Παρασκευάς Αδάμης και το μέλος του Δ.Σ. Ροζαλία Λάλη.

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωσή της Ε.Ε.Ε. αναφέρεται ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στην Βουλή, στις 5.7.2017 και την 'κριτική' που άσκησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σε αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας, επισημαίνει τα εξής:

Η Δικαιοσύνη συνιστά τον τρίτο και πλέον αξιόπιστο πυλώνα της Δημοκρατίας. Από την θέση σε ισχύ του Συντάγματος, οι λειτουργοί της ασκούν υπεύθυνα και μέσα στα συνταγματικά πλαίσια τα καθήκοντά τους, μεταξύ των οποίων είναι και ο έλεγχος, μέσω των δικαστικών αποφάσεων, της εκτελεστικής εξουσίας, προς όφελος του Ελληνικού λαού».

Κατά συνέπεια, συνεχίζει η Ε.Ε.Ε., «οι αδικαιολόγητες και ατεκμηρίωτες επιθέσεις εναντίον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, βάλλουν ευθέως κατά της ίδιας της Δημοκρατίας και όταν προέρχονται από φορείς εξουσίας που είναι ταγμένοι να υπηρετούν και να προστατεύουν την Δημοκρατία, συνιστούν φαινόμενο λυπηρό και επικίνδυνο για αυτήν».

Παράλληλα, η Ε.Ε.Ε. «καλεί όποιον γνωρίζει συγκεκριμένες ενέργειες δικαστικών λειτουργών που αντιβαίνουν στα καθήκοντά τους, να απευθυνθεί άμεσα στα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης. 

Αντί να αναφέρει ως γεγονότα, πραγματικές ή προσχηματικές υποψίες του, προκαλώντας απαράδεκτη γενίκευση που αμφισβητεί τη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία αυτών και βλάπτει ευθέως το θεσμό της Δικαιοσύνης».

Επίσης, η Ε.Ε.Ε. καλεί τους «εισαγγελικούς λειτουργούς να αδιαφορήσουν για τις ανοίκειες δηλώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα από διάφορους λειτουργούς της εκτελεστικής εξουσίας και να συνεχίσουν να πράττουν το καθήκον τους, επιδεικνύοντας το σθένος και το ήθος που αρμόζει στους Έλληνες εισαγγελείς».

Τέλος, η Ε.Ε.Ε. «συναισθανόμενη την ευθύνη που έχει απέναντι στους Έλληνες πολίτες, δηλώνει ότι οι Έλληνες εισαγγελείς εκτελούν, όπως οφείλουν τα καθήκοντά τους, τηρώντας απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και τους νόμους και θα συνεχίσουν να το πράττουν, όπως έχουν υποχρέωση απέναντι στον Ελληνικό λαό, τηρώντας τον όρκο τους».

Δυσαρέσκεια δικαστών και εισαγγελέων: 
Άκρως επικίνδυνη η αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης ως θεσμικού εμποδίου

Τη δυσαρέσκειά της για τον τρόπο με τον οποίο όργανα της Πολιτείας προσεγγίζουν ζητήματα απονομής της Δικαιοσύνης, εκφράζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε σημερινή ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο για δηλώσεις που επιφέρουν ανυπολόγιστη ζημιά στην χώρα και στην Δημοκρατία.

Η ΕΔΕ υπογραμμίζει ότι «οι αστήρικτες και συκοφαντικές επιθέσεις στη Δικαιοσύνη και η αθεμελίωτη κριτική στις αποφάσεις που εκδίδονται δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ούτε ως απόδειξη “εντιμότητας” και “διαφάνειας” του πολιτικού προσωπικού, ούτε ως μαρτυρία φιλολαϊκού και φιλεργατικού προσανατολισμού μιας Κυβέρνησης» και προσθέτει:

Ιδιαίτερα «όταν για την θεμελίωση της επιχειρηματολογίας εκλαϊκεύονται επιστημονικές έννοιες και τους προσδίδεται εντελώς αντιεπιστημονικό περιεχόμενο με μοναδική επιδίωξη καιροσκοπικά πολιτικά οφέλη».

«Η ζημία που γίνεται στην χώρα και στην Δημοκρατία από τέτοιες δηλώσεις είναι ανυπολόγιστη» τονίζεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης.
Παράλληλα, η Ένωση σημειώνει, ότι «η αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης ως “θεσμικού εμποδίου” είναι άκρως επικίνδυνη λογική, που τελικά συμβάλλει καθοριστικά στην αμφισβήτηση του κράτους δικαίου».

Επίσης, η ΕΔΕ αναφέρει: «Το τελευταίο καιρό παρατηρούμε μια νέα κλιμακούμενη επίθεση τηςεκτελεστικής κατά της δικαστικής εξουσίας. Αμφισβητείται δε για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση η νομιμότητα των αποφάσεων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας μας και μάλιστα των Ολομελειών αυτών».

Τέλος, σημειώνεται ότι «οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί προασπίζονται και περιφρουρούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για κάθε αδικημένο πολίτη».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου