Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

ΕΠΙΑΣΕ ΠΑΤΟ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΕ 28η ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Το politico.eu αναλύει τα στοιχεία της Eurostat σε σχέση με τους στόχους της κυκλικής οικονομίας, κατατάσσοντας την Κύπρο τελευταία.

Για ακόμα μια χρονιά η Κύπρος κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ τόσο στην κατά κεφαλήν παραγωγή αποβλήτων με 640 κιλά για κάθε κάτοικο της χώρας, όσο και στην παραγωγή απορριμμάτων τροφίμων με 327 κιλά. 

Οι αριθμοί αυτοί κατατάσσουν την Κύπρο δεύτερη στην παραγωγή αποβλήτων πίσω από τη Δανία (με 777 κιλά κατά κεφαλήν παραγωγή) και τρίτη στην παραγωγή απορριμμάτων τροφίμων πίσω από το Βέλγιο (με 345 κιλά) και την Ολλανδία (με 541 κιλά). 

Οι τρεις πρωτεύσασες χώρες όμως στην παραγωγή σκουπιδιών παρουσιάζουν ποσοστά ανακύκλωσης των δημοτικών αποβλήτων τους, της τάξης των 48%, 54% και 53% αντίστοιχα. 

Αντίθετα, η Κύπρος είναι 26η στον πίνακα με τα ποσοστά των ανακυκλώσιμων σκουπιδιών, με μόλις 17%. 

Όση ανακύκλωση δηλαδή επιτυγχάνει και η Ελλάδα, η οποία όμως παράγει 498 κιλά απόβλητα ανά κάτοικο και μόλις 80 κιλά απορρίμματα τροφίμων. 

Οι χώρες που αποτυγχάνουν περισσότερο από την Κύπρο να πετύχουν τους στόχους της ανακύκλωσης (Ρουμανία με 13% και Μάλτα με 7%), παράγουν επίσης λιγότερα κατά κεφαλήν σκουπίδια από την Κύπρο, με τη Ρουμανία να έχει μόλις 261 κιλά ανά κάτοικο και τη Μάλτα 621 κιλά, αλλά μόλις 76 κιλά απορρίμματα τροφίμων.

Αναλύοντας τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat από τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης σε σχέση με τις πολιτικές διαχείρισης αποβλήτων, το περιοδικό politico.eu, σε δημοσίευμα ημερομηνίας 17 Μαΐου.

Περιγράφει πού βρίσκεται η ΕΕ  σε σχέση με τους στόχους της κυκλικής οικονομίας που τέθηκαν τον Απρίλιο από το Ευρωκοινοβούλιο, επιβάλλοντας μέχρι το 2025 το 55% των οικιακών αποβλήτων να ανακυκλώνεται. 

Η Κύπρος, που έχτισε την πολιτική διαχείρισης αποβλήτων από το 2003 γύρω από την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής ενέργειας από τα σκουπίδια, θάβει σήμερα υγειονομικά τα απόβλητά της σε ποσοστό 81%, τη στιγμή που μέχρι το 2035 δεν θα δικαιούται να θάβει ούτε καν υπολείμματα περισσότερα από το 10% της παραγωγής της.

Τελευταία
 Το δημοσίευμα του politico.eu συγκρίνει όλα τα δεδομένα γύρω από τις πολιτικές διαχείρισης αποβλήτων που ακολουθούνται από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

δηλαδή όχι μόνο τον όγκο σκουπιδιών και το ποσοστό ανακύκλωσής τους, αλλά και τις επενδύσεις κάθε χώρας στην κυκλική οικονομία, το ποσοστό ανακύκλωσης υλικών.

Το μερίδιο στο γενικό εμπόριο αγαθών που παρήχθησαν από ανακυκλώσιμα υλικά, ακόμα και τις πατέντες που ενεγράφησαν σε κάθε χώρα μετά το 2000 και συμβάλλουν στην κυκλική οικονομία. 

Συνολικά, η Κύπρος κατατάσσεται 28η στην κυκλική οικονομία, παρουσιάζοντας τις εξής επιδόσεις:

 17% ανακύκλωσης δημοτικών αποβλήτων (26η θέση).

0,13% μεριδίου στο εμπόριο αγαθών που προήλθαν από ανακύκλωση (25η θέση).

3% στην επανάχρηση υλικών (23η θέση).

Μόλις τέσσερις πατέντες σε σχέση με την κυκλική οικονομία (26η θέση).

Μόλις 100.000 ευρώ επενδύσεις στην κυκλική οικονομία (τελευταία θέση, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για πέντε χώρες).

Το εν λόγω ποσό είναι και το χαμηλότερο που επενδύει κράτος μέλος της ΕΕ στην κυκλική οικονομία. Στον αντίποδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία παρουσιάζουν επενδύσεις της τάξης των 30 εκατ. ευρώ, η Ολλανδία επενδύει 5,2 εκατ., η Πολωνία 4,7 εκατ., η Ρουμανία 1,1 εκατ., η Ελλάδα 600.000 ευρώ και η Βουλγαρία μισό εκατομμύριο. 

Το σχεδόν ανύπαρκτο ποσό επενδύσεων της Κύπρου στην κυκλική οικονομία αντανακλάται στις μόλις τέσσερις ευρεσιτεχνίες που έχει να παρουσιάσει το επιχειρηματικό, ερευνητικό δυναμικό της χώρας στον τομέα από το 2000 και έπειτα. 

Πρώτη στη σχετική λίστα είναι η Γερμανία, όπου κατοχυρώθηκαν 1.260 πατέντες την ίδια περίοδο. Στην ίδια κατάσταση με την Κύπρο είναι η Μάλτα, η Εσθονία, η Κροατία, η Ελλάδα και η Σλοβενία, όλες με λιγότερες από δέκα πατέντες. 

Πάνω από 20 πατέντες έχουν κατοχυρωθεί σε Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Σουηδία, Δανία και Τσεχία, ενώ Βέλγιο, Φινλανδία, Αυστρία και Ολλανδία έχουν 105, 111, 122, και 169 πατέντες αντίστοιχα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου