Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΕΤΡΑΠΛΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2019 ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΝΟΝΤΑΙ

 

Μπορεί η κυβέρνηση να «αποκηρύσσει» την σεναριολογία των εκλογών, ωστόσο φροντίζει να την καλλιεργεί. Έτσι, η τροπολογία των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε μέσα στη νύχτα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον «Κλεισθένη» και την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Αναζωπύρωσε την συζήτηση περί εκλογών, καθιστώντας προφανή την πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να ανακατέψει την «τράπουλα» προκειμένου να επιχειρήσει την στιγμή που θεωρεί πιο κατάλληλη εκλογικό αιφνιδιασμό. 

Από το κείμενο της τροπολογίας προκύπτει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ότι δεν είναι μια απλή πρωτοβουλία βουλευτών, αλλά πιθανολογείται από βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι έγινε σε πλήρη συνεννόηση τουλάχιστον με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη. 

Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς αφορά την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών οι οποίες προτείνεται οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να μην γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη», αλλά μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές του Μαίου 2019, ο πρώτος γύρος και την ημέρα των ευρωεκλογών ο δεύτερος γύρος!

Η αιφνιδιαστική αυτή πρωτοβουλία πυροδότησε έντονες συζητήσεις περί του ενδεχομένου τετραπλών εκλογών την ίδια περίοδο –δημοτικών, περιφερειακών, ευρωεκλογών και εθνικών. Σε κάθε περίπτωση η κίνηση αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης και να δυναμιτίσει τα όποια περιθώρια σύγκλισης έχουν διαμορφωθεί. 

Προκειμένου η τροπολογία του κ. Σκουρλέτη για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών της Α’ Αθηνών και Αττικής, να ψηφιστεί από μια ευρεία πλειοψηφία 200 βουλευτών, ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. 

Με την τροπολογία προτείνεται, κατ’ εξαίρεση και για την πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου, η διενέργεια των αμέσως επόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στον προβλεπόμενο με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο χρόνο. 

Δηλαδή την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019 και η εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και να λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023. Ειδικότερα, προτείνεται:

α).Ο πρώτος γύρος της εκλογικής διαδικασίας στα αξιώματα της παρ. 1 θα διεξαχθεί την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019. 

Ταυτόχρονα με τις δημοτικές εκλογές σε ολόκληρη την επικράτεια, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και εφόρους αντιπροσώπων. Η ψηφοφορία διενεργείται σε διαφορετικές κάλπες.

β).Σε περίπτωση που δεν έχει αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 139, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας. 

Για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων.

Με την επιφύλαξη ειδικότερων ρυθμίσεων, η προεκλογική περίοδος αρχίζει δύο (2) μήνες πριν την ημερομηνία των εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου