Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

ΟΙ ΔΑΣΜΟΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Καμπανάκι κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία και την αναπτυξιακή διαδικασία χτυπά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ). Ο διεθνής Οργανισμός προειδοποιεί: 

Για την απειλή που συνιστά για το παγκόσμιο οικονομικό status quo η επιβολή δασμών και εμπορικών αντιμέτρων μεταξύ των τριών μεγάλων εμπορικών δυνάμεων του πλανήτη, των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας.

Η απειλή προέκυψε με τη δασμολόγηση που επέβαλε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές στις ΗΠΑ χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ και την Κίνα. 

Ο αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι ενήργησε με γνώμονα την προστασία των θέσεων εργασίας των Αμερικανών και υποστήριξε ότι οι διεθνείς συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου είναι «κάτι το πολύ, πολύ κακό».

Η κίνηση του Τραμπ προκάλεσε αντίμετρα εκ μέρους των Βρυξελλών και του Πεκίνου και τη δασμολόγηση πλήθους αμερικανικών προϊόντων που εισάγονται στην ΕΕ και στην Κίνα. 

«Η λήψη μέτρων περιοριστικών του διεθνούς εμπορίου, η κλιμακούμενη πολεμική ρητορική και η εν γένει όξυνση των εντάσεων απειλεί πρωτίστως τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη», αποφαίνεται ο ΠΟΕ σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι τους επτά μήνες που μεσολάβησαν από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι το Μάιο του 2018 οι χώρες του G20 επέβαλαν 39 νέα περιοριστικά μέτρα του εμπορίου, κυρίως φορολογώντας τις εισαγωγές. 

Οι νέες αυτές κυρώσεις επιβάρυναν το διεθνές εμπόριο με 74,1 δισ. δολάρια, με δασμούς δηλαδή μιάμιση φορά υψηλότερους από όσους είχε διαπιστώσει ο Οργανισμός στην προηγούμενη ανάλογη έκθεσή του - τότε είχαν ληφθεί μόνο 20 νέα επιβαρυντικά φορολογικά μέτρα.

Εξάλλου στην προηγούμενη έκθεσή του ο ΠΟΕ είχε διαπιστώσει ότι είχαν ληφθεί και 47 μέτρα διευκόλυνσης του παγκοσμίου εμπορίου, που είχαν θετικό αντίκτυπο 82,7 δισ. δολαρίων στο διεθνές εμπόριο. 

Στη νεότερη μελέτη του τα αντίστοιχα μέτρα άρσης των εμπορικών φραγμών που έλαβαν οι χώρες του G20 είχαν περίπου τη μισή «αξία» σε δολάρια.

«Σε μια συγκυρία που η παγκόσμια οικονομία αρχίζει να παγιώνει επιτέλους ένα βιώσιμο αναπτυξιακό ρυθμό μετά την χρηματοπιστωτική κρίση, η αβεβαιότητα που δημιουργεί η επιβολή εμπορικών κυρώσεων συνιστά μείζονα απειλή. 

Τυχόν κλιμάκωση των κυρώσεων εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για το ίδιο το σύστημα. Οι οικονομίες του G20 πρέπει με κάθε μέσο να πετύχουν την αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων», προειδοποιεί ο ΠΟΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου