Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΜΠ - ΠΟΥΤΙΝ

 

Αντικείμενο φανερής και κρυφής διαπραγμάτευσης η επόμενη μέρα στη Συρία.Σενάρια για το ρόλο των Κούρδων και για ευρύτερες διευθετήσεις στην περιοχή.

«Όλα τα θέματα που αφορούν τη Συρία θα συζητηθούν στη συνάντηση του Ελσίνκι» (που θα έχουν οι Πρόεδροι ΗΠΑ - Ρωσίας στις 16 Ιούλη), τόνισε χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς μέρα με τη μέρα αποκαλύπτεται η πλατιά ατζέντα που διαμορφώνουν τα δυο επιτελεία.

Η συζήτηση για τη Συρία και την επόμενη μέρα σε αυτήν αφορά άλλωστε όλη τη Μέση Ανατολή, στην οποία μια σειρά ζητήματα (π.χ. Ιράν, Παλαιστινιακό) φωτίζουν τις βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και την αναδιάταξη δυνάμεων, κλυδωνίζοντας ακόμα και μακροχρόνιες συνεργασίες.

Ενδεικτικό είναι το βάρος που αποκτά ο ρόλος που θα έχουν οι Κούρδοι (που φυσικά δεν είναι κάτι ενιαίο, αλλά μερίδες τους διασυνδέονται με το ένα ή το άλλο ιμπεριαλιστικό κέντρο) και πώς αυτός θα επιδράσει στην υλοποίηση ή όχι σχεδιασμών δυνάμεων, όπως για παράδειγμα της Τουρκίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι επανέρχονται δημοσιεύματα για το ενδεχόμενο «αξιοποίησης» των Κούρδων της Συρίας - και συγκεκριμένα του κόμματος PYD - στην υπόθεση υπεράσπισης της «κυριαρχίας της Συρίας», ακόμα και σε συνεργασία με το καθεστώς Ασαντ.

Το ιρανικό πρακτορείο IRNA μετέδωσε δηλώσεις στενού συμβούλου του ηγετικού στελέχους του PYD Σαλίχ Μουσλίμ, του Σιχανούκ Ντίμπο, ότι χρειάζεται συνεργασία του PYD με την κυβέρνηση της Δαμασκού για την ανάκτηση της κυριαρχίας των συριακών εδαφών. 

Ο ίδιος εξέφραζε ανησυχία για τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, που πρέπει να ανακοπούν, όπως είπε.

Πάντως, την Τετάρτη το βράδυ, εκπρόσωπος δυνάμεων της «Ελεύθερης Συριακής Αντιπολίτευσης» (οι οποίες γενικά συνεργάζονται με την Τουρκία) ανακοίνωσε ότι: 

Οι συνομιλίες που διεξάγονταν με τη Ρωσία για την επίτευξη «ειρηνευτικής συμφωνίας» στη νότια Συρία «απέτυχαν... εξαιτίας της επιμονής τους (σ.σ. των Ρώσων) για παράδοση του βαρέος οπλισμού».

Στο μεταξύ, οι επιχειρήσεις του συριακού κυβερνητικού στρατού συνεχίστηκαν και χτες στη νότια περιοχή Νταράα, με έντονες αντιδράσεις (αντιπολίτευσης αλλά και κέντρων όπως η Τουρκία, η ΕΕ κ.τ.λ.) που μπορεί στα λόγια να μιλούν για την «ανθρωπιστική κρίση».

Αλλά η βασική τους ανησυχία είναι τυχόν ισχυρό προβάδισμα του Ασαντ, που θα επιδράσει στη διαπραγματευτική ισχύ των συμμάχων τους στη Συρία.

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι χτες το βράδυ αναμενόταν να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με θέμα την κατάσταση στη νοτιοδυτική Συρία. Σε αυτή διάφορες πλευρές αναμενόταν να εγείρουν θέμα παραβίασης συμφωνιών για «ζώνες αποκλιμάκωσης» στη Συρία.

Τέλος, Αμερικανοί γερουσιαστές (από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς) συνάντησαν στελέχη της ιρακινής κυβέρνησης αλλά και εκπροσώπους των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στις ιρακινές πόλεις Βαγδάτη και Μοσούλη.

Προκειμένου να διαπιστώσουν το «βαθμό προόδου των προσπαθειών ανοικοδόμησης» μετά την «απελευθέρωση» από το «Ισλαμικό Κράτος».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου