Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

ΚΡΑΤΗΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΕΛΑΣΗ

 

Πάνω από 25.000 άνθρωποι κρατούνταν τον περασμένο χρόνο σε κέντρα επαναπροώθησης στη Γαλλία. 40% περισσότεροι από ό,τι το 2016. ΜΚΟ καταγγέλλουν τις συνθήκες κράτησης.

Ενώ η δημιουργία κέντρων τράνζιτ για τους πρόσφυγες και μετανάστες στα γερμανοαυστριακά σύνορα παρ΄ολίγο να κλονίσει την κυβερνητική σταθερότητα στη χώρα, η πρακτική στη Γαλλία δείχνει ότι όποιος συλλαμβάνεται και κρατείται σε ένα κέντρο δεν σημαίνει ότι θα απευλαύνεται κιόλας. 

Πάνω από 25.000 άνθρωποι κρατούνταν τον περασμένο χρόνο σε κέντρα επαναπροώθησης στη Γαλλία. 40% περισσότεροι από ό,τι το 2016. Πολλούς αναγκάστηκαν και πάλι να τους αφήσουν ελεύθερους, μιας και η απέλασή τους δεν ήταν εφικτή. 

Παρόλα αυτά οι άτυπες αυτές φυλακές έχουν πλημμυρίσει με ανθρώπους. Έξι μη κυβερνητικές οργανώσεις δημοσίευσαν έκθεση για τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτά τα κέντρα κράτησης. Συνθήκες δύσκολες και τραυματικές για τους ανθρώπους που αναγκάζονται να διαβιούν εκεί.

Όπως δηλώνει η Ναντίν Σεμπτάουι από την ΜΚΟ France Terre d´Asile, τα μάτια τους είναι γεμάτα θλίψη. Πολλοί καταπίνουν ξυραφάκια στην προσπάθειά τους να αυτοκτονήσουν. Εκτός από τους 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούνται στη Γαλλία, άλλοι τόσοι κρατούνται στα υπερπόντια εδάφη της. 

Πρόκειται για ανθρώπους που συνελήφθησαν στον δρόμο από τη γαλλική αστυνομία χωρίς χαρτιά ή χωρίς νόμιμη άδεια παραμονής. Από τον αιτούντα άσυλο του οποίου η αίτηση απορρίφθηκε μέχρι την καθαρίστρια και τον οικοδόμο χωρίς άδεια παραμονής, αλλά και ανθρώπους που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές.

«Σε αυτά τα κέντρα βρίσκονται άνθρωποι από την Ερυθραία, τη Συρία, το Σουδάν, το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Ιράκ. Αυτοί οι άνθρωποι αφήνονται ελεύθεροι μετά από 45 μέρες διότι είναι πολύ δύσκολο να απελαθούν».

Στο μέλλον η γαλλική κυβέρνηση, για να έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεσή της, θα παρατείνει την κράτηση από τις 45 μέρες σε 90. Όμως και αυτό το μέτρο δεν θα βοηθήσει στην απέλαση περισσότερων ανθρώπων, όπως δηλώνει ο Νταβίντ Ροχί από την ΜΚΟ La Cimade:

«Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι απλά λάθος. Το 2011 η διάρκεια της κράτησης αυξήθηκε από τις 32 στις 45 ημέρες και ο αριθμός των απελάσεων μειώθηκε. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί κανείς να απελάσει περισσότερους ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή θα τους κρατά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Αυτό είναι αποδεδειγμένο και είναι γεγονός. Για εμάς είναι ένα παράλογο μέτρο, εξαιρετικά τραυματικό για τους ανθρώπους αυτούς. Η κυβέρνηση θα πρέπει να μην προχωρήσει σε αυτό το μέτρο εάν θέλει να μείνει πιστή στις αξίες της».

Τα θεμελιώδη δικαιώματα παραβιάζονται παράφορα στα κέντρα αυτά, τονίζουν οι ΜΚΟ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει παρέμβει πολλές φορές ιδίως όσον αφορά την κράτηση ανηλίκων στα κέντρα αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου