Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΥΠΕΞ

 

Η Κύπρος και η Αίγυπτος μοιράζονται την ίδια γεωγραφία και έχουν κοινό όραμα για την Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε ομιλία του με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας Αιγύπτου.

Όπως τόνισε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Αιγύπτου στην Κύπρο με την ευκαιρία της  66ης επετείου της επανάστασης της 23ης Ιουλίου 1952, «η γεωγραφία αποτελεί πεπρωμένο σε αυτό το μέρος του κόσμου».

«Η Αίγυπτος είναι πυλώνας σταθερότητας, φάρος μετριοπάθειας και βασικός εταίρος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην ευμετάβλητη περιοχή μας.

Ο ρόλος και οι εποικοδομητικές προσπάθειές της χώρας για την επίλυση των συγκρούσεων και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της περιοχής μας είναι ζωτικής σημασίας και εκτιμώνται ιδιαίτερα ", πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας αλλά και της συνεργασίας ΕΕ-Αιγύπτου θα μπορούσε να συμβάλει στην περιφερειακή ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία, που είναι ο κοινός στόχος.

Πρόσθεσε ότι αυτό ο στόχος τονίζεται ακόμα περισσότερο μέσα από την επιτυχημένη και συνεχώς αυξανόμενη τριμερή συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης στις συχνές διμερείς επισκέψεις στο υψηλότερο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης του Προέδρου Σίσι το Νοέμβριο του 2017 στην Κύπρο.

Ανέφερε επίσης ότι τον Απρίλιο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μαζί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμμετείχαν στην Αλεξάνδρεια, μαζί με τον Πρόεδρο Σίσι, στην εκδήλωση «Νόστος- Η Επιστροφή», στην οποία έλαβαν Έλληνες και Κύπριοι Αιγυπτιώτες.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμησή του για την θέση αρχών της Αιγύπτου για την υποστήριξη των προσπαθειών για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Στην ομιλία της η Πρέσβειρα της Αιγύπτου στην Κύπρο Mai Taha Khalil ανέφερε ότι οι σχέσεις της Αιγύπτου με την Κύπρο βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών.

«Από την άφιξή μου στην Κύπρο τον περασμένο Νοέμβριο, είδαμε πάρα πολλές επισκέψεις και εκδηλώσεις, με κυριότερη την επίσκεψη του Προέδρου Αλ- Σίσι. Η πρώτη επίσημη διμερής επίσκεψη Αιγύπτιου προέδρου στην Κύπρο από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών », είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Μετανάστευσης και Αποδήμων της Αιγύπτου, που ήρθε στην Κύπρο για να συζητήσει την πρωτοβουλία ΝΟΣΤΟΣ II, αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει μεγάλες δυνατότητες για ενίσχυση των διανθρώπινων αλληλεπιδράσεων.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση της στο υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου για την επίσκεψή του στο Κάιρο τον περασμένο Απρίλιο, καθώς ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος Υπουργός Εξωτερικών που επισκέφθηκε την Αίγυπτο μετά την επανεκλογή του Προέδρου Σίσι για νέα θητεία.

Ο Πρέσβης επανέλαβε ότι η Αίγυπτος στηρίζει πλήρως την κυβέρνηση της Κύπρου σε σχέση με το Κυπριακό και διαβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να βοηθήσει την Κύπρο στην προσπάθειά της για επανένωση του νησιού.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση των σχέσεων με την Κύπρο προς όφελος του λαού μας και προς όφελος της ευρύτερης περιοχής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου