Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΤΟ ΚΑΤΑΚΑΛΟΚΑΙΡΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ

 

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα Σάββατο ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, όπου τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά και κατά τόπους θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις.

Την Κυριακή τα φαινόμενα θα συνεχιστούν στα βόρεια ηπειρωτικά, αλλά από το μεσημέρι και μετά αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες και σε περιοχές της Θεσσαλίας και των Σποράδων, όπως διακρίνεται και στους δύο προγνωστικούς χάρτες βροχής που ακολουθούν. 

Τα φαινόμενα αναμένεται εξασθενήσουν το απόγευμα της Δευτέρας, ωστόσο ο άστατος καιρός προβλέπεται να διατηρηθεί και τις άλλες μέρες της επόμενης εβδομάδας στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας.

 Αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του καιρού το Σάββατο 
To Σάββατο η μέρα ξεκινάει σχεδόν παντού με εξαιρετικές καιρικές συνθήκες και ηλιοφάνεια. Ωστόσο ήδη από το ξημέρωμα κυρίως στην κεντρική Μακεδονία υπήρξαν εστίες όμβρων και καταιγίδων. 

Αναμένεται όμως γενίκευση της αστάθειας στις περισσότερες περιοχές της βόρειας χώρας το μεσημέρι και το απόγευμα, ενώ μπόρες και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης στο εσωτερικό της Θεσσαλίας, στην κεντρική Στερεά και γενικά στον ορεινό κορμό της Πίνδου.

Μικρότερες πιθανότητες για πρόσκαιρες μπόρες υπάρχουν και στα ορεινότερα τμήματα της Πελοποννήσου αργά το μεσημέρι. Τις βραδινές ώρες η αστάθεια θα παρουσιάσει ύφεση παντού με τοπικές μπόρες και καταιγίδες να επιμένουν και πάλι στα βόρεια και κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη. 

Η θερμοκρασία στα βόρεια από 17 έως 32 βαθμούς, στα δυτικά από 17 έως 34 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά από 17 έως 35 βαθμούς ενώ στο Αιγαίο και στην Κρήτη από 22 έως 36 βαθμούς. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο ΒΔκοι στα 4-5 και τοπικά οι ριπές έως 6 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις στα 4-5 μποφόρ.

Αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του καιρού την Κυριακή 
Με τοπικές μπόρες θα ξημερώσει η Κυριακή στην βόρεια χώρα και κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη. Ωστόσο σχετικά γρήγορα η αστάθεια και πάλι θα ενταθεί πάνω από το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας αυτή τη φορά δίνοντας μπόρες και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. 

Και η Αττική φαίνεται πως θα δεχτεί μπόρα και καταιγίδα στα βορειότερα και δυτικότερα τμήματα κυρίως, που ίσως είναι αξιόλογη. Προς τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν εξασθένηση στις περισσότερες περιοχές, με διάσπαρτους όμβρους να επιμένουν στη βόρεια χώρα.

Η θερμοκρασία στα βόρεια από 13 έως 33 βαθμούς, στα δυτικά από 15 έως 32 βαθμούς, στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά από 17 έως 34 βαθμούς και στο Αιγαίο και στην Κρήτη από 22 έως 36 βαθμούς. Οι άνεμοι στο Ιόνιο ΒΔκοι στα 5-6 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο κυρίως βόρειοι έως 5 μποφόρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου