Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

ΣΤΗΝΟΥΝ ΚΑΛΠΕΣ ΠΟΛΩΣΗΣ

 

«Οι προσωπικές αναφορές δεν βοηθούν κανέναν. Η συζήτηση και η αντιπαράθεση πρέπει πλέον να γίνουν για τα ουσιαστικά θέματα» έλεγε κυβερνητικό στέλεχος από παραγωγικό υπουργείο.

Μετά την οξύτατη σύγκρουση του κ. Αλέξη Τσίπρα και του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που διεξήχθη σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή.

 Και πράγματι, δεν ήταν μία ακόμη «κόντρα» ανάμεσά τους, αλλά είχε χαρακτηριστικά πολιτικής «βεντέτας», η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα έχει κυρίαρχο μερίδιο στην προεκλογική ατζέντα. 

Άλλωστε, όλο το πλαίσιο της συζήτησης κατέδειξε ότι η αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες ξεκίνησε. Το κλίμα είχε έντονο προεκλογικό «άρωμα» και θεωρήθηκε ως πρόγευση του τι θα επακολουθήσει.

Και μπορεί ο Πρωθυπουργός να απέφυγε να αναφερθεί αυτή τη φορά στον χρόνο των εκλογών - έχει μιλήσει για το φθινόπωρο του 2019 -, φρόντισε ωστόσο ο κυβερνητικός του εταίρος κ. Πάνος Καμμένος να προκαταλάβει τις εξελίξεις προσδιορίζοντας το διάστημα αυτό σε έξι μήνες. 

«Στα χέρια μας είναι αυτούς τους έξι μήνες να διευκολύνουμε τις επενδύσεις» είπε χαρακτηριστικά αναφερθείς στα καθήκοντα που έχουν εφεξής να επιτελέσουν οι ΑΝΕΛ στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το προεκλογικό «άρωμα» στη συζήτηση έδωσαν οι ευθείες προσωπικές βολές του κ. Τσίπρα κατά του αντιπάλου του ευθύς εξαρχής.  

Η ομιλία του ήταν σε μεγάλο βαθμό προσανατολισμένη κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ δεν απέφυγε τις βαριές εκφράσεις. Ανάλογες ήταν και οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος εμφανίστηκε ίσως για πρώτη φορά τόσο σκληρός απέναντι στον κ. Τσίπρα. 

Από τη σταχυολόγηση των αντεγκλήσεων των δυο «μονομάχων» μπορεί κάποιος να αντιληφθεί το βαθιά πολωτικό και διχαστικό κλίμα που καλλιεργείται στην πορεία προς τις εκλογές. Στις τοποθετήσεις του ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για πολλά. 

Μεταξύ αυτών και για τα ακόλουθα: «Θέλετε διαρκώς να ανακυκλώνονται η μιζέρια και η καχεξία, η καταστροφή και το έρεβος»,

«Εκτός από νοήμων θα έπρεπε να είστε και στοιχειωδώς θαρραλέος, αλλά εσείς ουδέποτε υπήρξατε θαρραλέος», «Όποιος δεν διαθέτει πολιτικό σθένος συνήθως αντικαθιστά αυτή την απώλεια με πολιτικό θράσος», 

«Το μόνο που σας αφορά είναι η πολιτική σας επιβίωση, η δίψα σας για επιστροφή στην εξουσία», «Πορεύεστε με ένα και μόνο δόγμα: όσο χειρότερα για τον λαό τόσο καλύτερα για σας».

«Ντροπή σας, κύριε Μητσοτάκη! Ντροπή, ντροπή, ντροπή!», «Το θράσος και ο κυνισμός σας δεν έχουν όρια», «Δεν υπάρχει πάτος στο βαρέλι του αυτοεξευτελισμού σας», 

«Καθοδηγείστε πια μόνο από την κυνική σας επιθυμία να γυρίσετε εκεί όπου εσείς γεννηθήκατε και μεγαλώσατε, στις καρέκλες της εξουσίας».

«Είστε εγκλωβισμένος σε μια αδιέξοδα καταστροφική στάση, εν τέλει επιζήμια για τη χώρα», «Οι offshore είναι ειδικότητά σας οικογενειακή», «Επιμένετε να στρουθοκαμηλίζετε, επιμένετε στο ψέμα και στη διαστρέβλωση».

«Υιοθετώντας τον λόγο και τις πρακτικές μιας νέας εθνικοφροσύνης, προσφέρετε πολιτική κάλυψη στον φασισμό», «Είστε με τη λάθος μεριά της Ιστορίας», «Πουλάτε αξίες, πουλάτε ιδανικά, πουλάτε οράματα, πουλάτε τις θέσεις σας, την παρακαταθήκη της παράταξής σας».

«Θέλετε να καταγραφείτε στη συνείδηση των πολιτών ως ένας πολιτικός απατεώνας», «Είστε απλά ένα πολιτικό κατασκεύασμα των πολιτικών ελίτ της χώρας», «Ή τζάμπα πήγε το Χάρβαρντ ή έχετε επιλέξει ένα σκόπιμο ψέμα».

«Ήρθατε εδώ να παριστάνετε τον τζάμπα μάγκα», «Μπροστά στον ακροδεξιό παροξυσμό σας, γίνεστε εθνικά επικίνδυνος», «Είστε ο ορισμός του όρου "διαπλοκή" στη σύγχρονη ελληνική πολιτική Ιστορία» κ.ά.

Δριμύτατα καταγγελτικός ήταν ο πολιτικός λόγος του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος φάνηκε σε ορισμένες περιπτώσεις να ενθουσιάζει τους βουλευτές του. Μεταξύ άλλων είπε στον κ. Τσίπρα:

«Αν ρωτήσετε τους Έλληνες σε ποιον πολιτικό ταιριάζουν οι λέξεις "πολιτικός ψεύτης" και "πολιτικός απατεώνας", σας βεβαιώνω ότι η απάντηση είναι μία: στον κ. Αλέξη Τσίπρα».

«Ο λαϊκισμός, η ανευθυνότητα και η ανικανότητα στην εξουσία», «Εχετε γίνει το παιδί για όλες τις δουλειές», «Γίνατε οι εκλεκτοί της νέας διαπλοκής», 

«Εκτός από ανεύθυνοι είστε και ανίκανοι», «Με ψέματα προσπαθήσατε να κρύψετε την κωλοτούμπα σας», «Είναι μέσα στο DNA σας τα χαρακτηριστικά του διχασμού και της εξαπάτησης». 

«Η χώρα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο έχει στο τιμόνι της μια κυβέρνηση - οπερέτα, έναν θίασο που άλλα λέει το πρωί, άλλα το μεσημέρι και άλλα το βράδυ», 

«Εκτός από αναξιόπιστος, είστε και ένας Πρωθυπουργός αδύναμος, υπό προθεσμία», «Συκοφαντείτε, λασπολογείτε, διχάζετε».

«Ο μεγάλος ευεργέτης της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα είστε εσείς», «Με φιέστες και λαμέ γραβάτες δεν θα έρθει έξοδος από την κρίση», «Ντελίριο ψεύδους και λαϊκισμού, που είχε ως μόνο στόχο να σας φέρει στην εξουσία», 

«Είστε Ψεύτης, Ψεύτης, Ψεύτης, με κεφαλαίο "Ψ"», «Είστε ψεύτης, ψεύτης, ψεύτης! Αυτό θα σας συνοδεύει για όλη σας τη σταδιοδρομία. Ντροπή σας!», «Δεν είστε ούτε αριστερός, ούτε δεξιός, ούτε κεντροαριστερός, ούτε κεντρώος. 

Είστε ένα κυνικός χειριστής της εξουσίας, που μεταμφιέζεται κάθε μέρα με πολιτική ιδιοτέλεια», «Έχετε μηδενική πολιτική αξιοπιστία και μηδενικό πολιτικό κεφάλαιο», «Είστε ένας άθλιος συκοφάντης! Είστε ντροπή και κατάντια για τη χώρα! Ντροπή!», 

«Είστε αδίστακτος και βαθιά διαπλεκόμενος πολιτικός», «Είστε προσωπικά πίσω από το χυδαίο παρακράτος», «Ο μεγαλύτερος ψεύτης και ο πιο χυδαίος».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου