Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Ο ΝΤΑΝΙΕΛ ΟΡΤΕΓΚΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ

 

Ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών όπως ζητούν οι αντίπαλοί του, τους οποίους χαρακτήρισε δημοσίως «ομάδα πραξικοπηματιών».

«Εδώ οι κανόνες ορίζονται από το Σύνταγμα» και «δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους κανόνες από τη μια μέρα στην άλλη απλώς επειδή ήρθε η ιδέα σε μια ομάδα πραξικοπηματιών», δήλωσε ο Ορτέγκα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης οπαδών του στη Μανάγκουα.

Είναι η πρώτη φορά από τις 30 Μαΐου που εμφανίσθηκε δημόσια ο Ντανιέλ Ορτέγκα, ο οποίος αντιμετωπίζει ένα κύμα διαδηλώσεων στη διάρκεια των οποίων έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 230 άνθρωποι. Αν «οι πραξικοπηματίες», είπε ο Ορτέγκα, «θέλουν να έρθουν στην εξουσία, ας επιδιώξουν να κερδίσουν τις ψήφους του λαού».

«Θα δούμε τότε αν ο λαός θα δώσει την ψήφο του στους πραξικοπηματίες που προκάλεσαν τόσες καταστροφές αυτές τις τελευταίες εβδομάδες. Θα έρθει ο καιρός για τις εκλογές. Κάθε πράγμα στον καιρό του», δήλωσε ο νικαραγουανός πρόεδρος.

Και ο Ορτέγκα συνέχισε τις επιθέσεις του εναντίον των αντιπάλων του και εναντίον των διαδηλωτών που ζητούν την αποχώρησή του, τους οποίους χαρακτήρισε «βανδάλους» και «συμμορία εγκληματιών». «Αυτοί που σπέρνουν τη διχόνοια, σπέρνουν τρομοκρατικές πρακτικές για να δολοφονήσουν τους νικαραγουανούς αδελφούς τους», υποστήριξε.

Το βήμα από το οποίο απευθυνόταν ο Ορτέγκα στους οπαδούς του, πάνω στο οποίο βρισκόταν και η συζυγός του, η Ροσάριο Μουρίγιο, η οποία είναι αντιπρόεδρος, ήταν στημένο μπροστά από ένα μνημείο στη μνήμη του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ο οποίος υπήρξε πολιτικός σύμμαχος του Ορτέγκα.

Η 67χρονη Μουρίγιο απηύθυνε προειδοποίηση στους αντιπολιτευομένους. «Η δικαιοσύνη θα ασχοληθεί με τους τρομοκράτες και μ' αυτούς που χρηματοδοτούν» τις ενέργειες που, σύμφωνα με την ίδια, διαπράττονται εναντίον της ειρήνης και της ασφάλειας της χώρας.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ορτέγκα και τη σύζυγό του ότι κυβερνούν τη Νικαράγουα σαν δικτατορία που χαρακτηρίζεται από διαφθορά και νεποτισμό.

Η Συμμαχία Πολιτών για τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη, όπως ονομάζεται ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης που περιλαμβάνει τομείς της κοινωνίας των πολιτών, ανακοίνωσε μια διαδήλωση για την Πέμπτη 12 Ιουλίου και γενική απεργία για την Παρασκευή 13 Ιουλίου.

Η αντιπολίτευση ζητεί πρόωρες εκλογές ή την αποχώρηση του 72χρονου Ορτέγκα, πρώην ηγέτη των ανταρτών Σαντινίστας, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2007 έπειτα από μια πρώτη θητεία από το 1979 έως το 1990. Η τρέχουσα προεδρική θητεία του ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο 2022.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου