Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΟΤΕΡΕΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΒΑΙΝΕΙ Η ΚΑΤΑΡΙΝΑ ΜΠΑΡΛΕΪ


Είπε τρεις φορές «παρελθέτω από εμού το ποτήριον τούτο», αλλά τελικά η Καταρίνα Μπάρλεϊ, δέχτηκε να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) για τις ευρωεκλογές.

To ποτήρι αυτό ενδέχεται να είναι πικρό πολιτικά, διότι το ποσοστό 27,3% που είχε λάβει στις ευρωεκλογές του 2014 το κόμμα της με τον Μάρτιν Σούλτς θα φάνταζε σήμερα εντυπωσιακό, δεδομένης της δημοσκοπικής καθίζησής του στο 16%. 

Και επειδή οι πολίτες στις ευρωεκλογές συνήθως ψηφίζουν με εθνικά και όχι ευρωπαϊκά κριτήρια, ακόμα και αυτό θα θεωρούνταν επιτυχία. Επομένως αναλαμβάνει μια δύσκολη, αν όχι επικίνδυνη, για την πολιτική της καριέρα αποστολή, αφού το SPD προσδοκά από αυτήν την... Ανάστασή του μέσω Ευρώπης. 

Γι αυτό και το παρασκήνιο στην γερμανική πρωτεύουσα ήταν έντονο. Κάποιες πρώτες σκέψεις να τεθεί επικεφαλής ο έμπειρος πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς φαίνεται πως εγκαταλείφθηκαν.

Η Αντρέα Νάλες, η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και πρόεδρος του SPD, λέγεται πως σκέφτηκε να προτείνει τον δυναμικό και πολλά υποσχόμενο πρόεδρο της Νεολαίας του κόμματος Κέβιν Κιούνερτ. 

Ο σφοδρός πολέμιος της συμμετοχής του SPD στο μεγάλο συνασπισμό -φρονίμως ποιών- δεν απεδέχθη την πρόταση. Ίσως επειδή σκέφτηκε ότι μπορεί να είναι παγίδα και φοβήθηκε ότι:

Μετά την -πιθανότατη- αποτυχία των Σοσιαλδημοκρατών στις ευρωεκλογές η κ. Νάλες σκόπευε να απαλλαγεί από τον σημαντικότερο εσωκομματκό της αντίπαλο. Ετσι λένε τουλάχιστον στο Βερολίνο οι κακεντρεχείς.

Η ίδια βέβαια διαψεύδει ότι του το πρότεινε και ίσως πράγματι να είναι έτσι, αφού κάθε άλλο παρά επιθυμεί να αναλάβει θέση ευθύνης κάποιος ο οποίος της δίνει συνεχώς πισώπλατες μαχαιριές, όπως έγινε και μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής στην Βαυαρία.

Επίσης, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών στο Στρασβούργο Ούντο Μπούλμαν φαίνεται πως επιδίωξε μεν να ηγηθεί του Ευρωψηφοδελτίου, αλλά η μακρά απουσία του από την Γερμανία δεν τον βοήθησε. 

Στο Βερολίνο δεν κατάφερε να βρει πολλούς υποστηρικτές, παρά την μακρά, συντριπτικά μεγαλύτερη, ευρωπαϊκή του εμπειρία σε σχέση με την κ. Μπάρλεϊ. Τελικά θα είναι στη δεύτερη θέση της λίστας των Σοσιαλδημοκρατών για τις Ευρωεκλογές.

Ετσι, επικράτησε -ομόφωνα- στις προτιμήσεις τους η κ. Μπάρλεϊ η οποία και δέχθηκε να ηγηθεί του ψηφοδελτίου του SPD, ενώ η μεν κ. Νάλες μπορούσε πλέον να αναπνεύσει βαθιά και το κόμμα της είδε στο πρόσωπό της μια αχτίδα ελπίδας μετά την εκλογική καθίζησή του στη Βαυαρία -και ίσως ακόμα μία στις τοπικές εκλογές του κρατιδίου της Εσσης την ερχόμενη Κυριακή.

Οι υποστηρικτές της κ. Μπάρλεϊ αιτιολογούν την επιλογή τους μεταξύ άλλων με το βιογραφικό της, αφού εκτός από κόρη Βρετανού δημοσιογράφου και μιας γερμανίδας γιατρού, σπούδασε στο Μάρμπουργκ αλλά και στο Παρίσι, συνδέεται με έναν Ολλανδό και ο πατέρας των παιδιών της είναι Ισπανός. 

Το ότι η Βρετανία είναι στο πρόθυρα της εξόδου φαίνεται πως είτε το παραβλέπουν, είτε θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα για την ενότητα τη Ευρώπης... Το βιογραφικό της μπορεί μεν να συνηγορεί στην ανάληψη του νέου ρόλου της, είναι όμως αρκετό; Ναι, απαντούν οι σύντροφοί της. 

Η 49χρονη νομικός με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, υπήρξε Γενική Γραμματέας του κόμματος, υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων και σήμερα είναι υπουργός Δικαιοσύνης, η δε -έστω σύντομη- θητεία της επιτυχημένη. 

Η άνοδός ήταν μάλιστα τόσο ταχεία, ώστε κατά τις διαπραγματεύσεις για τον μεγάλο συνασπισμό είχε πέσει το όνομά της τραπέζι και για το Υπουργείο Εξωτερικών...

Η ίδια, θέλοντας να εξηγήσει το «μεγάλο Ναι» μετά τους ενδοιασμούς της και φυσικά να διαλύσει τις αμφιβολίες για την καταλληλότητά της, δήλωσε ότι η απόφαση ήταν βέβαια δύσκολη, αλλά απεδέχθη την πρόταση από αγάπη για το SPD.

Και το ενδιαφέρον της για την Ευρώπη: «Αισθάνομαι ιδιαίτερα συνδεδεμένη με την Ευρώπη λόγω καταγωγής και θέλω να συμβάλω στην άνοδο της Σοσιαλδημοκρατίας. 

Αγαπώ αυτό το κόμμα. Ήταν οι Σοσιαλδημοκράτες που πριν σχεδόν 100 χρόνια συμπεριέλαβαν στο πρόγραμμά τους τις “ Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης” και είχαν ταχθεί υπέρ της Οικονομικής Ένωσης. Και τι δεν θα είχε αποφύγει η ήπειρό μας εάν είχαν γίνει όλα αυτά! 

H Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Οι Ευρωεκλογές είναι οι σημαντικότερες εκλογές της δεκαετίας για την ήπειρό μας, πρόκειται για “ μοιραίες εκλογές”, γι αυτό και αποδέχτηκα την πρόταση με μεγάλη ευχαρίστηση», τόνισε αμέσως μετά την ομόφωνη εκλογή της. 

«Μια Ευρωπαία για την Ευρώπη», λοιπόν όπως αναφώνησε χαρακτηριστικά και ένα μέλος του προεδρείου του SPD... Πάντως, η κ. Μπάρλεϊ διαισθανόμενη τον πολιτικό κίνδυνο για την ίδια.

Τη στιγμή μάλιστα που έχει καταφέρει να επιβληθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή της Γερμανίας, δεν προτίθεται να παραιτηθεί από το υπουργικό της αξίωμα, αφού η τελική της κατάληξη θα είναι να γίνει μια απλή βουλευτής του Ευρωκοινοβουλίου. 

Και φυσικά αυτό κάθε άλλο παρά ικανοποιεί τις όποιες φιλοδοξίες της, αφού οι πιθανότητες να επιτύχει κάτι περισσότερο στην Ευρώπη είναι μηδαμινές. 

Ο μεν κ. Μπούλμαν θα παραμείνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών και για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής/Κομισιόν οι Σοσιαλδημοκράτες θα προτείνουν τον Ολλανδό Φρανς Τίμερμανς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου