Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

ΕΙΠΕ 55 «ΟΧΙ» ΣΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΥΠΟΙΚ

 

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η έβδομη γεώτρηση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, και συγκεκριμένα στο τεμάχιο δέκα στον στόχο «Δελφύνη», το υπουργείο Οικονομικών. 

Αποδέχθηκε μόνο πέντε από τις 60 τροπολογίες που κατέθεσαν τα κόμματα για το νομοσχέδιο που αφορά στη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, γνωστού ως Ταμείου Υδρογονανθράκων.

Μάλιστα οι τροπολογίες με τις οποίες συναινεί το υπουργείο Οικονομικών είναι άνευ ουσίας και αφορούν κυρίως λεκτικές αλλαγές. Το υπουργείο απέστειλε τις θέσεις του στη Βουλή,

Ευελπιστώντας πως το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί για το Ταμείο επιτέλους θα προωθηθούν για μια τελευταία συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και στη συνέχεια στην Ολομέλεια του Σώματος για έγκριση. 

Η Κυβέρνηση καίγεται να ψηφιστούν τα νομοθετήματα που έχουν βάση το νορβηγικό μοντέλο, καθώς θα σταλούν και τα ανάλογα πολιτικά μηνύματα προς την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά. 

Πολλές φορές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε πως η σύσταση του Ταμείου είναι ένα μέτρο που θα διασφαλίζει και νομοθετικά τα συμφέροντα του συνόλου του κυπριακού λαού.

Την τελευταία φορά που τα νομοθετήματα συζητήθηκαν στη Βουλή, τόσο η Εκτελεστική όσο και η Νομοθετική Εξουσία διαβεβαίωσαν πως το σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι, θα απολαύσουν τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες.

Το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή τις τροπολογίες της ΕΔΕΚ, των Οικολόγων, της Συμμαχίας Πολιτών και της ανεξάρτητης βουλευτού Άννας Θεολόγου απέστειλε σχετική επιστολή στη Βουλή.

Σε αυτήν σημειώνει πως η κυβερνητική θέση αντικατοπτρίζεται στο νομοσχέδιο και τους κανονισμούς που διαμορφώθηκαν κατά τη συζήτησή τους στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Μεταξύ άλλων η Εκτελεστική Εξουσία διαφωνεί με την πρόταση της ΕΔΕΚ για διαφοροποίηση των ποσοστών συνεισφοράς για εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και της δημιουργίας αποθεματικού.

Όπως υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών, σε περίπτωση διαφοροποίησης των εισφορών, θα απαιτηθούν περισσότερα χρόνια για την υλοποίηση επενδύσεων σε εθνικό επίπεδο. 

Σημειώνει επίσης πως, σε περίπτωση απόκλισης από τη μείωση του δημόσιου χρέους, θα επιβαρυνθούν οι μελλοντικές γενιές. Υποδεικνύει πως οι στόχοι του Ταμείου είναι η δημιουργία μιας εναλλακτικής σταθερής ροής εισοδημάτων για τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Όπου θα επιτρέπει την επίτευξη ενός περιθωρίου ασφαλείας για τα δημόσια οικονομικά και την οικονομία έναντι μεγάλων διακυμάνσεων των τιμών των υδρογονανθράκων, με τη συσσώρευση περιουσιακών στοιχείων κατά περιόδους υψηλών επενδύσεων. 

Σύμφωνα με το υπουργείο, μέρος των ετήσιων εσόδων θα χρησιμοποιείται για τη μείωση του δημόσιου χρέους σε βιώσιμα επίπεδα. Συγκεκριμένα όταν το δημόσιο χρέος ξεπερνά το 80% του ΑΕΠ, τότε το 50% των εσόδων του Ταμείου θα χρησιμοποιείται για μείωση του δημόσιου χρέους και το υπόλοιπο θα κατατίθεται στο αποθεματικό του Ταμείου.

Επίσης, όταν το δημόσιο χρέος είναι μικρότερο του 80% του ΑΕΠ και μεγαλύτερο του 60%, τότε ποσοστό μέχρι 25% των εσόδων του Ταμείου θα χρησιμοποιείται για μείωση του δημόσιου χρέους. 

Παράλληλα θα επενδυθούν τα πλεονάσματα σε διεθνή χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία με επαρκή διασπορά για την εξασφάλιση των μελλοντικών γενεών ή των άλλων μακροπρόθεσμων στόχων.

Επίσης δεν έγινε αποδεκτή η τροπολογία για διοχέτευση μέρους των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Όπως επισημαίνει το υπουργείο, το χρέος προς το ΤΚΑ είναι ενδοκυβερνητικό και δεν θα οδηγούσε σε μείωση του δημόσιου χρέους.

Πολλές τροπολογίες που απορρίφθηκαν αφορούσαν στη χρησιμοποίηση εσόδων ως πολιτική κοινωνικής αλληλεγγύης σε ομάδες πολιτών που επηρεάστηκαν από το κούρεμα καταθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου