Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ ΖΗΤΑ Η ΙΣΠΑΝΙΑ


O υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Josep Borrell δήλωσε σήμερα στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ότι η κυβέρνησή του θα χρειαστεί περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς του Γιβραλτάρ πριν να είναι έτοιμη να στηρίξει τη συμφωνία για το Brexit.

Συγκεκριμένα ο Borrell δήλωσε ότι "υπάρχει ένα άρθρο για το οποίο θέλουμε να βεβαιωθούμε πως θα τύχει σαφούς ερμηνείας και δεν θα ισχύει για το Γιβραλτάρ".

Ο Borrell δήλωσε στους ομολόγους του ότι η στήριξη της Ισπανίας εξαρτάται από το περιεχόμενο της συμφωνίας επί της πολιτικής δήλωση σχετικά με τους μελλοντικούς δεσμούς μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Ισπανία επέμεινε ότι το Γιβραλτάρ δεν αποτελεί μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και επομένως, οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην επικράτειά του.

Είπε επίσης ότι μια πιθανή παράταση της μεταβατικής περιόδου δεν μπορεί να είναι αυτόματη και πρέπει να έχει την προηγούμενη συμφωνία του Συμβουλίου.

"Οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις για το Γιβραλτάρ είναι ξεχωριστές", σημείωσε ο Borrell μιλώντας στον Τύπο. "Μέχρι να είναι σαφές στο κείμενο εξόδου και στην πολιτική δήλωση σχετικά με τη μελλοντική σχέση, δεν μπορούμε ακόμα να συμφωνήσουμε".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου