Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

ΤΟΥ ΕΣΥ Ο ΕΠΙΘΑΝΑΤΙΟΣ ΡΟΓΧΟΣ


Τον Ιούνιο του 2016 η φωτογραφία του αλυσοδεμένου προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στο ψυχιατρικό νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» Θεσσαλονίκης, με τον ίδιο να διαμαρτύρεται για τις τραγικές ελλείψεις του νοσηλευτικού ιδρύματος, προκάλεσε αίσθηση. 

Νοέμβριος 2018: ο ίδιος συνδικαλιστής, ο Μανώλης Μπίτσης, αλυσοδέθηκε εκ νέου χθες στην πύλη του νοσοκομείου, καταγγέλλοντας την υποστελέχωση που ξεπερνά το 25% και την έλλειψη ασθενοφόρων, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μεταφέρονται με ΙΧ για να υποβληθούν σε απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις. 

Ορισμένοι καταλογίζουν σε μερίδα συνδικαλιστών μια τάση «θεατρινισμού», «υπερβολής» και «γραφικότητας», υπονοώντας ότι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. 

Όμως σε κάθε περίπτωση η πλειονότητα των εργαζομένων στο ΕΣΥ περιγράφουν μια δύσκολη καθημερινότητα εξαιτίας των κενών άνευ προηγουμένου σε έμψυχο και άψυχο υλικό.

Εν τω μεταξύ, ένα ακόμη «αγκάθι» έχει προστεθεί στις ούτως ή άλλως δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στις δομές της δημόσιας Υγείας και αφορούν την «εκρηκτική» σχέση. 

Σε κάποιες – ευτυχώς, μεμονωμένες – περιπτώσεις ανάμεσα στη διοίκηση και τους εργαζομένους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Το παράδειγμα της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ζακύνθου είναι ενδεικτική περίπτωση, καθώς το «ντόμινο» παραιτήσεων τεσσάρων ιατρών οδηγεί στην επ" αόριστον παύση της λειτουργίας της. 

Η πρώτη παραίτηση αφορούσε έναν επικουρικό ιατρό ο οποίος, παρότι έγινε μόνιμος, αποφάσισε να μεταναστεύσει στη Βρετανία, αναζητώντας καλύτερο εργασιακό περιβάλλον και προοπτικές. 

Οι τρεις εναπομείναντες παιδίατροι αναγκάστηκαν να εφημερεύουν 10 ημέρες τον μήνα έκαστος, με αποτέλεσμα να δηλώσει παραίτηση και ο δεύτερος. 

Οταν πλέον η Κλινική απέμεινε με δύο γιατρούς, ο ένας εξ αυτών απευθύνθηκε στον εισαγγελέα Ζακύνθου ενημερώνοντάς τον για τις αντίξοες συνθήκες. 

Εφημερεύοντας τις μισές ημέρες του μήνα, οι αντοχές εξαντλήθηκαν ενώ παράλληλα εντεινόταν η αγωνία τους για τις αναγκαστικές «εκπτώσεις» στη φροντίδα των μικρών ασθενών. 

«Με τελευταία παραίτηση αυτή του διευθυντή, δρομολογείται άμεσα το κλείσιμο της Παιδιατρικής Κλινικής. Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί ιδιαίτερα επικίνδυνη συνθήκη για όλον τον παιδικό πληθυσμό του νησιού, αλλά και για τα νεογνά τα σημερινά. 

Αλλά και όσα πρόκειται να γεννηθούν το επόμενο διάστημα» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Εργαζομένων και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου.

Σύμφωνα άλλωστε με τους εργαζομένους, εξαιτίας της δυσάρεστης αυτής εξέλιξης, δεν θα γίνονται πια ούτε φυσιολογικοί τοκετοί, με αποτέλεσμα να προγραμματίζουν κινητοποιήσεις και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.

Τα προβλήματα όμως του ίδιου νοσοκομείου – που σημειωτέον βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας το 2016, όταν καταγράφηκαν πέντε μετεγχειρητικές επιπλοκές με αποτέλεσμα μια 41χρονη γυναίκα να χάσει τη ζωή της έπειτα από επέμβαση ρουτίνας – δεν σταματούν εδώ.

Όπως υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού παραμένει από τη σύστασή της (ιδρύθηκε πριν από 18 χρόνια) με «μόνο δύο νεφρολόγους, παρόλο που λειτουργώντας. 

Στο μέγιστο των δυνατοτήτων της διπλασίασε τα τελευταία τρία χρόνια τον αριθμό των αιμοκαθαρούμενων, σε διπλές βάρδιες, ενώ αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται τέτοια υποστήριξη».

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι προβλήματα υποστελέχωσης αντιμετωπίζουν επίσης το Αναισθησιολογικό και το Νοσηλευτικό Τμήμα, ενώ παράλληλα το νοσοκομείο έχει περιέλθει σε οικονομική αδυναμία με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός «να μην επαρκεί πια για πετρέλαιο, οξυγόνο και αντιδραστήρια».

Εικόνες εξαθλίωσης εκτυλίσσονται και στο νοσοκομείο Κιλκίς, με τις κτιριακές υποδομές να βρίσκονται – κυριολεκτικά – υπό κατάρρευση. Μόλις τον περασμένο μήνα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) γνωστοποίησε ότι κινδύνευσε η ζωή ασκούμενης βοηθού ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων όταν έπεσαν σοβάδες επάνω της.

Ειδικότερα, το περιστατικό συνέβη σε είσοδο της Α" πτέρυγας (με έτος κατασκευής 1937), όπου κατέρρευσε ο σοβάς της οροφής. «Πέρυσι στην ίδια πτέρυγα έπεσε μεγάλο κομμάτι σοβά σε θάλαμο κλινικής. 

Επίσης στην ίδια πτέρυγα στεγάζονται κοιτώνες γιατρών όπου υπάρχει εκτεταμένη αποκόλληση και πτώση σοβάδων» ανέφερε στην ίδια ανακοίνωση η Ομοσπονδία.

Σημειώνεται ότι το δεύτερο κτίριο του ίδιου νοσοκομείου παραδόθηκε το 1967 και το τρίτο το 2010, με τις εργασίες συντήρησης να αποτελούν (όπως άλλωστε ισχύει στο σύνολο του ΕΣΥ) την εξαίρεση αντί για τον κανόνα.

Εν τω μεταξύ, το πόρισμα ιδιώτη πολιτικού μηχανικού αναφέρεται μεταξύ άλλων στο θέμα της στατικότητας του κτιρίου. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι εκφράζουν την αγωνία τους. 

Και για τη δεξαμενή υγρού οξυγόνου, χωρητικότητας 2.500 λίτρων, καθώς είναι τοποθετημένη σε εξωτερικό χώρο,  κοντά στο τμήμα Επειγόντων και σε απόσταση «ανάσας» από λέβητα, με τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί.

Ακόμα, στις αρχές του μήνα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του νοσοκομείου απέστειλαν επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητώντας να «επαναφέρει στην τάξη» τον διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος, «ώστε να αποτραπούν στο μέλλον ανάλογες καταστάσεις που δεν τιμούν τον θεσμό του διοικητή».

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου μήνα ο διοικητής του νοσοκομείου Κιλκις και μία υπάλληλος κατέληξαν στο Αστυνομικό Τμήμα αλληλοϋποβάλλοντας μηνύσεις.

Συγκεκριμένα, η  γυναίκα τον μήνυσε για απλή σωματική κάκωση που δηλώνει ότι υπέστη, ενώ και αυτός της υπέβαλε μήνυση για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση. 

Για το καταγγελλόμενο περιστατικό χειροδικίας στο οποίο φέρεται ότι πρωταγωνίστησε ο διοικητής οι ιθύνοντες στην οδό Αριστοτέλους έχουν διατάξει σχετική έρευνα που διενεργείται από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης.
         


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου