Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ


Οι παρεμβάσεις του Αμερικανού προέδρου συμπίπτουν με τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και προηγούνται κατά λίγες ημέρες της συνόδου του G20, που συγκαλείται την επόμενη εβδομάδα στην Ιαπωνία.

Νέα μέτωπο ανοίγει ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος αυτή τη φορά στο στόχαστρό του θέτει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και δείχνει να ετοιμάζεται για νομισματικό πόλεμο. 

Λίγες ημέρες μετά το tweet στο οποίο χαρακτήρισε «υποτιμημένο» το ευρώ, ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε χθες τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για την πρόθεσή του να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος, για να τονώσει την αναιμική ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Σε μια ασυνήθιστη για Αμερικανό πρόεδρο παρέμβαση στη νομισματική πολιτική  άλλης οικονομικής ζώνης, ο Ντόναλντ Τραμπ επισήμανε πως η δήλωση Ντράγκι περί επικείμενων νέων μέτρων στήριξης της Ευρωζώνης «οδήγησε άμεσα σε υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και διευκόλυνε, έτσι, την Ευρωζώνη να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ». 

Προσέθεσε μάλιστα πως η Ευρωζώνη «το κάνει αυτό επί χρόνια μαζί με την Κίνα και άλλες χώρες». Λίγο αργότερα, σε νέο tweet χαρακτήρισε «πολύ άδικο για τις ΗΠΑ» το γεγονός ότι ο δείκτης DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης σημείωσε άνοδο εξαιτίας της υπόσχεσης Ντράγκι πως θα προχωρήσει σε νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης. 

Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, ο Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί μοναδική περίπτωση ανάμεσα στους προέδρους των ΗΠΑ ως προς το ότι έχει απομακρυνθεί από την πολιτική του «ισχυρού δολαρίου». 

Τονίζουν, επίσης, ότι οι παρεμβάσεις του Αμερικανού προέδρου συμπίπτουν με τη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ και προηγούνται κατά λίγες ημέρες της συνόδου του G20, που συγκαλείται την επόμενη εβδομάδα στην Ιαπωνία.

Οπως σχολίασε σχετικά ο Σέζαρ Ρόχα, οικονομολόγος της Citigroup Global Markets, «προλειαίνουν το έδαφος, εκθέτουν τα πιθανά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους, αλλά δεν έχουμε ακόμη νομισματικό πόλεμο». 

Προ ημερών, υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες των μεγαλύτερων οικονομιών συμφώνησαν πως ένας νομισματικός πόλεμος δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός. 

Επανέλαβαν, εν ολίγοις, τη δέσμευση που ανέλαβαν τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους να μην εμπλακούν σε κανενός είδους ανταγωνιστική υποτίμηση των νομισμάτων τους. 

Τον περασμένο μήνα, πάντως, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αύξησε από 12 σε 21 τις οικονομίες που εξετάζει διεξοδικά για τυχόν ενδείξεις νομισματικού πολέμου ή άλλων αντίστοιχων κινήσεων. 

Συμπεριέλαβε, έτσι, την Ιρλανδία, την Ιταλία και τη Σιγκαπούρη. Παραδόξως, όμως, απέφυγε να κατηγορήσει την Κίνα για χειραγώγηση του νομίσματός της.

Εχει, πάντως προηγηθεί, προ μηνός, πρόταση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου να επιτραπεί σε αμερικανικές εταιρείες να ζητούν την επιβολή κυρώσεων κατά των προϊόντων χωρών που χειραγωγούν τα νομίσματά τους. 

Την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, ο Μπραντ Σέτσερ, πρώην στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και νυν στέλεχος του συμβουλίου εξωτερικών σχέσεων, υποστήριξε πως «πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ η λήψη μέτρων κατά της χειραγώγησης των νομισμάτων από τις κυβερνήσεις άλλων χωρών». 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, όμως, λίγες ημέρες αργότερα ο Σέτσερ χαρακτήρισε άστοχη την παρέμβαση του προέδρου Τραμπ κατά του Μάριο Ντράγκι, καθώς οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ αφορούσαν την εσωτερική κατάσταση της Ευρωζώνης.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «ο περισσότερος κόσμος αναγνωρίζει ότι η ΕΚΤ δεν έχει κατορθώσει να επιταχύνει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης και να τον φέρει κοντά στον στόχο και, δεδομένου ότι επιβραδύνεται η οικονομία της, η ΕΚΤ υφίσταται πιέσεις για να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική». 

Πηγές της ΕΚΤ που μίλησαν στο Reuters σε καθεστώς ανωνυμίας τόνισαν πως η επιτροπή νομισματικής πολιτικής δεν περίμενε μια τόσο κατηγορηματική δήλωση στήριξης της οικονομίας από πλευράς του Μάριο Ντράγκι, καθώς δεν είχε προηγηθεί ανάλογη συμφωνία στους κόλπους της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου