Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

ΜΕΤΑΞΥ ΗΠΑ ΚΑΙ ΙΡΑΝ "ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ"


Νέες πληροφορίες και δεδομένα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, σχετικά με την κατάσταση στον Περσικό Κόλπο, αποκαλύπτουν το έντονο παρασκήνιο πίσω από τις μυστικές επικοινωνίες  μεταξύ  ΗΠΑ και Ιράν αλλά και τις συνεχείς προειδοποιήσεις πριν αλλά και μετά από επιθέσεις.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ είχε προειδοποιήσει την Τεχεράνη, ότι θα εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Ιράν μετά την κατάρριψη του αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους, το οποίο βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τα Στενά του Ορμούζ από ιρανικό πύραυλο εδάφους- αέρος. 

Μάλιστα η αμερικανική πλευρά διεμήνυε ότι ήταν ενάντια σε έναν πόλεμο και προτιμούσε την έναρξη συνομιλιών. Ιρανοί αξιωματούχοι που ήταν οι αποδέκτες της προειδοποίησης ανέφεραν ότι εάν υπάρξουν συνομιλίες, αυτές ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ανώτατου ηγέτη της χώρας  Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ισραηλινές πηγές ασφαλείας αναφέρουν πως λειτουργεί μία ειδική γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. Η γραμμή αυτή συνδέει την έδρα του 5ου αμερικανικού στόλου στο Μπαχρέιν και την έδρα των ναυτικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης.

Οι τηλεφωνικές γραμμές, ειδικά στη Μέση Ανατολή, σχεδιάζονται για επαφές έκτακτης ανάγκης μεταξύ αντιτιθέμενων δυνάμεων για την αποφυγή απρόβλεπτων εμπλοκών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιες γραμμές επικοινωνίας διατηρούνται μεταξύ άλλων, από τις ΗΠΑ με τη Ρωσία, τις ΗΠΑ με το Ισραήλ και τη Ρωσία με το Ισραήλ.

Το Ιράν εξέπεμψε τέσσερις φορές προειδοποίηση προτού καταρρίψει το αμερικανικό στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), ανέφερε ο επικεφαλής της μονάδας Αεροδιαστημικής των Φρουρών της Επανάστασης.

«Τέσσερις φορές τους στείλαμε σήμα προειδοποίησης», δήλωσε ο ταξίαρχος Αμιραλί Χατζιζαντέχ.«Το αεροσκάφος αυτό διαθέτει δυνατότητα που του επιτρέπει να μεταδίδει σε ένα κεντρικό σύστημα τα σήματα και τις πληροφορίες που δέχεται», διευκρίνισε.

«Δυστυχώς δεδομένου του ότι δεν απάντησαν (οι Αμερικανοί) και το ότι ακόμη και  για μια τελευταία φορά ο στρατός της Ισλαμικής Δημοκρατίας έστειλε αίτημα στις 03:55 (τοπική ώρα, 02:25 ώρα Ελλάδος) και είδε ότι δεν σταμάτησαν να πλησιάζουν και δεν άλλαξαν πορεία, στις 04:05 (τοπική ώρα, 02:35 ώρα Ελλάδος) ήμασταν υποχρεωμένοι να το καταρρίψουμε», σημείωσε ο Ιρανός ταξίαρχος.

Στον χάρτη φαίνεται η κόκκινη γραμμή επικοινωνίας, μεταξύ του πέμπτου αμερικανικού στόλου στο Μπαχρέιν και στην άλλη άκρη η έδρα των ναυτικών δυνάμεων που ελέγχουν οι Φρουροί της Επανάστασης

Δυστυχώς όπως σημειώνουν οι ισραηλινές πηγές ασφαλείας η κόκκινη τηλεφωνική αυτή γραμμή χαρακτηρίζει το γεγονός ότι μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν υπάρχουν απαντήσεις. Χαρακτηριστικά οι Ισραηλινοί αναφέρουν πως η Ουάσινγκτον έστειλε πάρα πολύ πρόσφατα αρκετά μηνύματα μέσω αυτής της γραμμής επικοινωνίας.

Μεταξύ δηλαδή του πέμπτου αμερικανικού στόλου και του αρχηγείου των ναυτικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης, προειδοποιώντας την Τεχεράνη να ακυρώσουν τον σχεδιασμό τους σχετικά με επίθεση σε έναν σημαντικό πετρελαϊκό στόχο επί του εδάφους της Σαουδικής Αραβίας. 

Η επίθεση αυτή ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν συλλέξει οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ.

«Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής η ιρανική πλευρά δεν απάντησε στις αμερικανικές προειδοποιήσεις μέσω αυτής της κόκκινης γραμμής επικοινωνίας», σχολιάζουν οι ισραηλινές πηγές ασφαλείας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου