Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ


Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ αφίχθη στη Βαγδάτη, όπου ίσως κληθεί να δώσει διευκρινίσεις για τη διάρκεια της παραμονής στην ιρακινή επικράτεια των αμερικανικών στρατευμάτων που αποσύρονται από τη Συρία. Ο ιρακινός στρατός ξεκαθάρισε χθες Τρίτη ότι τα στελέχη των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ.

Όπου περνούν στο Ιράκ μετά την αποχώρησή τους από τη συριακή επικράτεια δεν έχουν άδεια να παραμείνουν, πάντως μπορούν να μείνουν στη χώρα για όσο χρόνο χρειάζεται προκειμένου να μπορέσουν να μεταφερθούν σε άλλες βάσεις. 

Μολονότι ο Έσπερ αρχικά είχε πει σε δημοσιογράφους πως οι δυνάμεις που αποσύρονται από τη Συρία θα πάνε στο δυτικό Ιράκ για να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και να συμβάλλουν στην «άμυνα του Ιράκ», χθες Τρίτη διαβεβαίωσε πως σκοπός της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ είναι τα στελέχη προσεχώς να επιστρέψουν στις ΗΠΑ.

Ο Έσπερ θα συναντηθεί με τον ιρακινό ομόλογό του και με τον ιρακινό πρωθυπουργό Άντελ Άμπντουλ Μάχντι και αναμένεται να συζητήσουν για την αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ από τη Συρία και τον ρόλο του Ιράκ. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, η Ουάσιγκτον θέλει το Ιράν να συνεχίσει να είναι «ασφαλές, σταθερό και ανεξάρτητο».

Η αμερικανική δύναμη που περνά στην ιρακινή επικράτεια προστίθεται στα χονδρικά 5.000 στελέχη του στρατού των ΗΠΑ που είναι ήδη ανεπτυγμένα στη χώρα, όπου εκπαιδεύουν ιρακινούς στρατιωτικούς και συμβάλλουν σε επιχειρήσεις για την αποτροπή του ενδεχομένου να ανασυνταχθεί ή να παλινορθωθεί το ΙΚ.

Η ενδεχόμενη απόφαση υποδοχής επιπλέον δυνάμεων ενδέχεται να μπει στο μικροσκόπιο στο Ιράκ, χώρα όπου το Ιράν αυξάνει σταθερά την επιρροή του.Το Ιράκ βιώνει σοβαρή πολιτική κρίση, με διαδηλώσεις για την υψηλή ανεργία, τις ανεπάρκειες των δημοσίων υπηρεσιών και τα φαινόμενα διαφθοράς από την 1η Οκτωβρίου, που αντιμετωπίστηκαν με κύμα καταστολής, ο απολογισμός του οποίου έχει φθάσει τους 157 νεκρούς.

Με την ιρακινή πολιτική σκηνή σε πολύ «λεπτή φάση», δεν υπάρχει πιθανότητα η Βαγδάτη να δεχθεί να γίνει ξανά «ένας από τους βασικούς αμερικανικούς στρατώνες στη Μέση Ανατολή», σχολίασε ο Τζον Όλτερμαν, ειδικός σε μεσανατολικά ζητήματα στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

Ωστόσο, η ιρακινή κυβέρνηση δεν θέλει να αποξενώσει τις ΗΠΑ, σύμμαχο-κλειδί στον πόλεμο εναντίον του ΙΚ, πρόσθεσε ο ίδιος. Εξάλλου ο Έσπερ συζήτησε χθες με τον σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν μπιν Άμπντελ Αζίζ για τη διμερή «στρατηγική συνεργασία», μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα στο βασίλειο εν μέσω της έντασης με το Ιράν.

Στη συνάντηση στο Ριάντ, όπου έφθασε ο Έσπερ το βράδυ της Δευτέρας, συζητήθηκαν επίσης περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, παρόντος του ομολόγου του αμερικανού υπουργού και πρίγκιπα διαδόχου Χάλεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του βασιλείου.

Την 11η Οκτωβρίου, η Ουάσινγκτον ενέκρινε την αποστολή χιλιάδων αμερικανών στρατιωτών στη Σαουδική Αραβία για να προστατευθεί ο μέγας σύμμαχος της στην περιοχή από τις «αποσταθεροποιητικές» ενέργειες που προσάπτει στο Ιράν. 

Η αμερικανική κυβέρνηση ήδη ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου την αποστολή 200 στρατιωτικών στο βασίλειο, την πρώτη ανάπτυξη του είδους από το 2003.Μαζί με τις προηγούμενες αποστολές, συνολικά 3.000 επιπλέον στρατιωτικοί έλαβαν διαταγές να αναπτυχθούν στο βασίλειο από τον περασμένο μήνα, κατά το Πεντάγωνο. 

Πέραν των επιπλέον στελεχών, στις ενισχύσεις περιλαμβάνονται μια πτέρυγα μάχης της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, συστοιχίες του συστήματος αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας Patriot και της αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD.Τους τελευταίους μήνες, η ένταση στην περιοχή δεν παύει να κλιμακώνεται ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ από τη μια και το Ιράν από την άλλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου