Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ


"Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η βελτίωση της επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας", τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David McAllister, μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας οκτώ μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στην Άγκυρα και το Μαρντίν από τις 24 έως τις 27 Φεβρουαρίου 2020.

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη ο Πρόεδρος της Επιτροπής, υπογράμμισε δε ότι απαιτούνται βελτιώσεις στον τομέα του κράτους δικαίου για να επανέλθει η διαδικασία ένταξης. "Η προσδοκία μας είναι σαφής: η Τουρκία πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση του κράτους δικαίου και για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος, της ελευθερίας του Τύπου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θα πρέπει επίσης να εργαστεί για καλές σχέσεις γειτονίας με την Κύπρο. Τα ζητήματα αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο της διαδικασίας προσχώρησης. Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ πρέπει να ενθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις διατηρώντας μια αξιόπιστη προοπτική ένταξης. Η Τουρκία θα πρέπει να κρίνεται με βάση τα ίδια αντικειμενικά κριτήρια όπως οποιαδήποτε άλλη υποψήφια χώρα. "

Στην αντιπροσωπεία μετείχαν οι Sergey Lagodinsky (Πράσινοι, Γερμανία), συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, Michael Gahler (EPP, Γερμανία), Zeljana Zovko (EPP, Κροατία), o Νίκος Ανδρουλάκης (S & D, Ελλάδα), Elena Yolevka (S & D, Βουλγαρία), Ilhan Kyuckyuk (RE, Βουλγαρία) και Katrin LAngensiepen (Πράσινοι, Γερμανία)

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του ΕΚ, ο Πρόεδρος τόνισε τη σημασία του διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα: "Μπορεί να μην έχουμε πάντα τις ίδιες απόψεις, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε ο ένας στον άλλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήρθαμε στην Τουρκία. Είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο κάλεσα τον Υπουργό Εξωτερικών να απευθυνθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο. "

"Η Τουρκία είναι υποψήφιος για ένταξη και βασικός στρατηγικός εταίρος της ΕΕ, παρά τις τρέχουσες δυσκολίες στις σχέσεις μας. Η ΕΕ και η Τουρκία εξακολουθούν να μοιράζονται πολλές κοινές προκλήσεις και συμφέροντα. Ως εκ τούτου, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μεταξύ μας, για παράδειγμα για την εξωτερική πολιτική και τις περιφερειακές προκλήσεις όπως η Συρία, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οικονομία και η μετανάστευση" δήλωσε ο πρόεδρος David McAllister.

Σημειώνεται ότι η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε επίσης ένα κέντρο υγείας μεταναστών χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, ένα από τα 178 στην Τουρκία που χρηματοδοτήθηκε μέσω επιχορήγησης ύψους 300 εκατ. Ευρώ στο τουρκικό υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του Μηχανισμού για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία. 

Οι βουλευτές αναγνώρισαν την αξιέπαινη φιλοξενία της Τουρκίας προς τους 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στη χώρα. Ο David McAllister δήλωσε: "Χρωστάμε ευγνωμοσύνη στον τουρκικό λαό. Η Ευρώπη δεν θα αφήσει μόνη της την Τουρκία να επιβαρύνει αυτό το βάρος".Υπενθυμίζεται ότι η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Mevlόt Ηavusoglu, τον Υφυπουργό Εξωτερικών  Faruk Kaymakci, τον Υπουργό Εσωτερικών Sόleyman Soylu, τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος Kemal K?l?ηdaroglu.

Καθώς και με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων , τους προέδρους των επιτροπών εναρμόνισης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΕΕ και της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας.Οι βουλευτές είχαν επίσης συναντήσεις με τον ανασταλμένο δήμαρχο του Mardin, Ahmet Tόrk, τον κυβερνήτη Mardin, Mustafa Yaman και διάφορους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων  δημοσιογράφων, των δικηγόρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και των θρησκευτικών ηγετών. 

Στο Mardin, οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισκέφθηκαν ένα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ σχέδιο υγείας για τους Σύρους πρόσφυγες και τη Συριακή Ορθόδοξη Μονή Deyrulzaferan.Ο κύριος στόχος της επίσκεψης ήταν να εκτιμηθούν οι προοπτικές των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και να αξιολογηθεί η κατάσταση επί τόπου, μεταξύ άλλων όσον αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα του κράτους δικαίου, της ελευθερίας έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Η αντιπροσωπεία συζήτησε επίσης περιφερειακά θέματα και την τουρκική εξωτερική πολιτική, την κατάσταση των Συριακών προσφύγων στην Τουρκία και το κουρδικό ζήτημα. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επικείμενης ετήσιας έκθεσης AFET για την Τουρκία στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου