Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ


Μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει να προωθεί μετανάστες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, έστειλε σε συνέχεια της απόφασης των 27 Υπουργών Εξωτερικών στο Ζάγκρεμπ, ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Συγκεκριμένα απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Ύπατος Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε: "θέλω να επωφεληθώ της ευκαιρίας για να ανακοινώσω ότι τα νέα σχετικά με το φερόμενο άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία ή την Κύπρο είναι λανθασμένα".

"Οι άνθρωποι δεν πρέπει να προσπαθήσουν να μετακινηθούν προς τα εκεί. Αν θέλουμε να αποφύγουμε μια κρίσιμη κατάσταση, οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια. Δεν μπορούν λένε στους ανθρώπους ΄Πηγαίνετε στην Ευρώπη γιατί τα σύνορα είναι ανοιχτά και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν ήδη περάσει`. Ας σταματήσουμε αυτό το παιχνίδι", τόνισε εμφατικά ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε έτερη ερώτηση μετά το πέρας του εκτάκτου Συμβουλίου ο Ζ. Μπορέλ σημείωσε: "αντιλαμβανόμαστε την μεγάλη πίεση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία. 4 εκατομμύρια άνθρωποι, 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, είναι ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων που φιλοξενεί οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.

Πρέπει να κατανοήσουμε πολύ καλά την πίεση που δέχεται η Τουρκία, η οποία θα μπορούσε να αυξηθεί κι άλλο και υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που προσπαθούν να εισέλθουν στην Τουρκία από τα σύνορα με τη Συρία. Αλλά ένα πράγμα είναι να αναγνωρίσουμε αυτό το πρόβλημα και να είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε ώστε να τους βοηθήσουμε να το αντιμετωπίσουν και ένα άλλο πράγμα είναι να αντιδράσουμε υπό πίεση", ξεκαθάρισε ο κ. Μπορέλ.

Όπως σημείωσε περιγράφοντας τη συνεδρίαση, ο κ. Μπορέλ τόνισε: "εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας με τα Κράτη Μέλη μας που αντιμετωπίζουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση στα σύνορά τους: την Ελλάδα φυσικά, αλλά και την Κύπρο και τη Βουλγαρία."

Σημείωσε δε ότι "βεβαίως έχουμε και άλλες διαφωνίες με την Τουρκία, για παράδειγμα εκείνες που σχετίζονται με τις δραστηριότητες γεώτρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου". Διευκρίνισε δε ότι σήμερα οι 27 επικεντρώθηκαν στην κατάσταση που δημιουργήθηκε στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, "την οποία θεωρούμε, και θέλουμε να επαναλάβουμε και τονίζουμε, απαράδεκτη".

"Δήλωσα ξεκάθαρα στην τουρκική ηγεσία κατά την επίσκεψή μου στην Άγκυρα πριν από δυο μέρες ότι απορρίπτουμε έντονα μια κατάσταση στην οποία οι μετανάστες κατευθύνονται προς τα σύνορα της Ευρώπης πιστεύοντας, επειδή κάποιος τους είπε, ότι αυτά τα σύνορα θα είναι ανοιχτά", υπενθύμισε.

"Η ενθάρρυνση των προσφύγων και των μεταναστών να επιχειρήσουν παράνομες διαβάσεις στην ΕΕ δεν αποτελεί αποδεκτό τρόπο για την Τουρκία να πιέσει για περαιτέρω στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Υπουργοί Εσωτερικών στην έκτακτη συνεδρίασή τους την Τετάρτη το επιβεβαίωσαν επίσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως λέμε στη δήλωσή μας, θα λάβει όλα τα μέτρα, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, να σέβεται πλήρως την ακεραιότητα των συνόρων της", ξεκαθάρισε.

"Συζητήσαμε επίσης την πολύ περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση στην Idlib. Πρέπει να λάβουμε επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης. Χθες, έδειξα στους υπουργούς δορυφορικές εικόνες για την κατάσταση στα τουρκικά σύνορα με μια θάλασσα σκηνών όπου οι πρόσφυγες προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στη μέση του χειμώνα", σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

"Θέλω επίσης να σας ανακοινώσω ότι συμφωνήσαμε να συγκαλέσουμε στις 29-30 Ιουνίου στις Βρυξέλλες μια Διάσκεψη των Βρυξελλών με θέμα `Υποστήριξη του μέλλοντος της Συρίας και της περιοχής`. Το συνέδριο αυτό θα φέρει ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας γύρω από ένα τραπέζι για να υποστηρίξει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών υπέρ μιας πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση. 

Θα είναι επίσης μια ευκαιρία για τους δωρητές να δεσμεύσουν περαιτέρω ανθρωπιστική και αναπτυξιακή χρηματοδότηση για τη Συρία και την περιοχή. Αυτή η τέταρτη διάσκεψη στις Βρυξέλλες θα αποτελέσει ευκαιρία για διάλογο με την κοινωνία των πολιτών της Συρίας και παράγοντες που δεν εκπροσωπούν ούτε καθεστώς ούτε αντιπολίτευση", ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

"Σήμερα συμφωνήσαμε σε μια δήλωση. Το Συμβούλιο επανέλαβε την επείγουσα ανάγκη για αποκλιμάκωση της σύγκρουσης και σημείωσε χθες στη Μόσχα τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης Ρωσίας-Τουρκίας. Όλα τα μέρη πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή μια άμεση και βιώσιμη εκεχειρία, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των αμάχων στη γη και να διαμορφώσει τον αέρα και να επιτρέψει την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα", δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ

"Ανακοινώσαμε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα επιπλέον 60 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη των προσφύγων στη βορειοδυτική Συρία. Σήμερα όμως ο δεσμευτικός περιορισμός δεν είναι η έλλειψη οικονομικών πόρων αλλά η διοικητική ικανότητα αντιμετώπισης της κατάστασης φέρνοντας υγεία, τρόφιμα, φάρμακα και καταφύγια στους τόπους όπου συγκεντρώνονται οι άνθρωποι αυτοί και που είναι δύσκολο να προσεγγίσουμε εξαιτίας της πολεμικής κατάστασης. Ας ελπίσουμε ότι η κατάπαυση του πυρός θα δώσει μια καλύτερη ευκαιρία για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας".

"Χθες συζητήσαμε επίσης για τη Ρωσία, αλλά αυτό ήταν μέρος της άτυπης μας συνάντησης. Δεν εγκρίθηκαν συμπεράσματα, το μόνο συμπέρασμα είναι να επαναληφθεί ότι οι πέντε αρχές εξακολουθούν να αποτελούν τη βάση οποιασδήποτε δέσμευσης με τη Ρωσία. 

Αυτές οι αρχές συνδέονται με την εκπλήρωση της συμφωνίας του Μινσκ - επαφές μεταξύ των ανθρώπων, ανθεκτικότητα, εταιρική σχέση με τις ανατολικές χώρες - αλλά και ότι πρέπει να εξετάσουμε τομείς αμοιβαίων συμφερόντων. Για το σκοπό αυτό και στο πλαίσιο αυτών των αρχών, θα επισκεφθώ τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό", κατέληξε.

"Επιτρέψτε μου εν προκειμένω επίσης να χαιρετίσω την έναρξη της ποινικής δίκης στις 9 Μαρτίου εναντίον τεσσάρων υπόπτων για το ρόλο τους στην πτώση της πτήσης MH17. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο για την εξεύρεση της αλήθειας και για τη θέσπιση δικαιοσύνης για τα θύματα και τους συγγενείς τους, καθώς και για την κράτηση των υπευθύνων", σχολίασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου