Τρίτη 19 Μαΐου 2020

«ΕΠΕΚΤΑΣΗ» ΤΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΩΝ

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα μπορούν να εκμεταλλεύονται το σύνολο της παραλίας που βρίσκεται μπροστά από την έκτασή τους. Με τον τρόπο αυτό στις τουριστικές περιοχές (όπως η Κρήτη, η Κως, η Ρόδος και άλλού) όπου οι ξενοδοχειακές μονάδες δίπλα στη θάλασσα είναι διαδοχικές, οι μεγάλες παραλίες θα γίνουν ουσιαστικά απρόσιτες για το κοινό, είτε επειδή θα ζητείται αντίτιμο για τη χρήση της ξαπλώστρας είτε επειδή τα ξενοδοχεία θα τις διαθέτουν μόνο στους πελάτες τους.

Η ρύθμιση αυτή είναι ίσως η βασικότερη από εκείνες που περιλαμβάνονται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο περιέχει τροποποιήσεις στη νομοθεσία για τον αιγιαλό (κάποιες από τις οποίες, είχε αποκαλύψει η «Κ» τον περασμένο Σεπτέμβριο, ότι είχαν δοθεί σε διαβούλευση) και πολεοδομικές ρυθμίσεις υπέρ των Περιοχών Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ). 

Η απευθείας μίσθωση στα ξενοδοχεία των παραλιών που βρίσκονται μπροστά τους επιτρεπόταν ήδη (και είναι προφανώς λογική), ωστόσο ίσχυαν οι ίδιοι περιορισμοί στη μέγιστη έκταση που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και η οποία καταργείται. Το υπουργείο υπερασπίζεται την αναγκαιότητα της παροχής αυτού του προνομίου στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (στην αιτιολογική έκθεση) «διότι οι εν λόγω ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν προβεί σε σημαντικές επενδύσεις και αποτελούν τον βασικότερο παράγοντα της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας».

Μια δεύτερη σημαντική τροποποίηση της νομοθεσίας περί αιγιαλού (η οποία έχει και αυτή ως συνέπεια τον περιορισμό της ελεύθερης χρήσης του) είναι η αύξηση του ποσοστού μιας παραλίας που μπορεί να μισθωθεί για ξαπλώστρες και συναφείς δραστηριότητες από 40% στο 50%. Αντίστοιχα αυξάνεται το ανώτατο όριο μιας μίσθωσης από 300 τ.μ. σε 500 τ.μ. Να σημειωθεί ότι οι ρυθμίσεις αυτές είναι μόνιμες και δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Το νομοσχέδιο περιέχει και πλήθος πολεοδομικών ρυθμίσεων οι οποίες έχουν στόχο να ενισχύσουν τις μεγάλες οργανωμένες τουριστικές αναπτύξεις (κυρίως όσες γίνονται με το πολεοδομικό εργαλείο των ΠΟΤΑ). Πολλές από τις ρυθμίσεις ισχύουν ήδη για τις στρατηγικές δημόσιες και ιδιωτικές τουριστικές επενδύσεις (ΕΣΧΑΔΑ και ΕΣΧΑΣΕ) Μεταξύ άλλων:

Επεκτείνεται (ήδη ίσχυε για άλλες μορφές οργανωμένων τουριστικών αναπτύξεων) και στα ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων η δυνατότητα να προσμετρούν στην έκτασή τους... δημόσιες δασικές εκτάσεις, ώστε να αποκτήσουν αρτιότητα και μεγαλύτερο συντελεστή.Η έκταση μιας ΠΟΤΑ θεωρείται ενιαία, ακόμα κι αν διατρέχεται από δρόμους ή ρέματα ή χωριστά οικόπεδα. Ο υπολογισμός της δόμησης γίνεται στο σύνολο της έκτασης και τα κτίρια μπορούν να χωροθετηθούν οπουδήποτε.

Δίνεται δυνατότητα επέμβασης σε δασική έκταση (προβλεπόταν έως 10% για μια σειρά από δραστηριότητες) και για τα κτίρια των γηπέδων γκολφ. Ορίζεται ότι η υποχρέωση αναδάσωσης τμήματος ίσου με εκείνο που θα χρησιμοποιηθεί (λ.χ. από μια τουριστική μονάδα) αφορά όχι όλο το ποσοστό της έκτασης που θα χρησιμοποιήσει, αλλά μόνο εκείνο που εκχέρσωσε. Με μια μάλλον πολύ ειδική ρύθμιση επιτρέπεται να υπαχθούν στον αναπτυξιακό νόμο και γήπεδα γκολφ 9 οπών, αλλά και όσα ήταν 18 οπών και αποφάσισαν να μειώσουν τη δυναμικότητά τους.

Μέχρι σήμερα, σε ζώνη 700 μέτρων από μια ΠΟΤΑ απαγορευόταν να χωροθετηθούν μη συμβατές χρήσεις. Σήμερα η δυνατότητα αυτή επεκτείνεται: δίνεται η δυνατότητα να ορίζεται μια ζώνη (προστασίας της ΠΟΤΑ), στην οποία θα ισχύουν ειδικοί περιορισμοί. Η ρύθμιση αυτή ενδέχεται να αντιμετωπίσει ζητήματα συνταγματικότητας, καθώς περιορίζει το δικαίωμα ιδιοκτητών όμορων σε ΠΟΤΑ εκτάσεων να τις εκμεταλλευτούν με βάση τα ισχύοντα στην περιοχή τους.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου