Κυριακή 24 Μαΐου 2020

ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ

Μπορεί τους τελευταίους μήνες η οξεία αντιπολιτευτική ρητορική του Κινήματος Αλλαγής να το έχει τοποθετήσει σε πιο «διαυγή» θέση στο πολιτικό σκηνικό, έχοντας καταστήσει σαφώς πιο ευδιάκριτες τις αποστάσεις από την κυβέρνηση, ωστόσο οι πιέσεις που δέχεται (ειδικά εξ αριστερών) εξακολουθούν να εξελίσσονται σε διαρκείς ασκήσεις ισορροπίας για την ηγεσία του, που σαφώς έχει να διαχειριστεί και ένα... πολυσυλλεκτικό εσωτερικό.

Η Χαριλάου Τρικούπη σε επίσημο επίπεδο συνεχίζει να οχυρώνεται απέναντι στις εν λόγω πιέσεις, αποδίδοντας τις σκιές που σε κάποιες περιπτώσεις ανακύπτουν για τη στάση της σε «στοχοποίηση» της παράταξης από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Ωστόσο, δεν παύει να προκαλεί προβληματισμό (ειδικά στα στελέχη της «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» πτέρυγας) το γεγονός πως οι σκιές αυτές, σε κάποιες περιπτώσεις, τροφοδοτούνται από το ίδιο το ΚΙΝΑΛ.

Μετά τις τοποθετήσεις στελεχών που έχουν ταχθεί –ξεκάθαρα ή υπό προϋποθέσεις– υπέρ του διαλόγου με την Κουμουνδούρου, και οι απουσίες από την ψηφοφορία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου ήρθαν να διατηρήσουν την εν λόγω συζήτηση στο προσκήνιο.

Περισσότερο δε η απουσία της ίδιας της Φώφης Γεννηματά, που εξελήφθη από ορισμένους ως «πολιτικός ελιγμός», παρότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ήταν εκείνη που έδωσε την κατεύθυνση υπέρ του «ναι», ενώ διευκρίνισε εκ των υστέρων ότι βρισκόταν στο εξωτερικό για προσωπική της υπόθεση και είχε ενημερώσει μάλιστα και την Πολιτική Προστασία, ώστε να τεθεί σε καραντίνα δύο εβδομάδων. Oπως και να έχει, πάντως, αν η απουσία της προέδρου –παρότι αιτιολογήθηκε– δεν ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, δεν ισχύει το ίδιο και για εκείνες των Γ. Παπανδρέου και Χ. Καστανίδη.

Αμφότεροι διευκρίνισαν ότι συντάσσονται με τη θετική ψήφο της παράταξης (κατά παρέκκλιση, μάλιστα, των κανόνων περί μυστικής ψήφου), ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, τροφοδότησαν τους ισχυρισμούς περί «αριστερόστροφων» κατευθύνσεων. Ειδικά δε αν συνυπολογιστεί στην εξίσωση και το γεγονός ότι ο Χ. Καστανίδης ήταν ο μοναδικός βουλευτής του ΚΙΝΑΛ που προ μηνών είχε διαφοροποιηθεί από τη θέση του κόμματος υπέρ της εξαίρεσης των Δημ. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη από την Προανακριτική.

Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο ότι το όλο κλίμα που έχει καλλιεργηθεί σχετικά με τη στάση της Χαρ. Τρικούπη απέναντι στο φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο «ραντάρ» όλων των πτερύγων του ΚΙΝΑΛ, με την καθεμία να στέλνει ανά περιόδους και το δικό της μήνυμα.

Επιπλέον, τη δική τους σημασία έχουν οι αποστάσεις που εξακολουθεί να τηρεί ο Ν. Ανδρουλάκης από τις εσωκομματικές εξελίξεις, μιας και καταδεικνύουν ότι το άτυπο «μορατόριουμ» μεταξύ του βασικού εν δυνάμει διεκδικητή της ηγεσίας και της κ. Γεννηματά παραμένει σε ισχύ. Οπως εκτιμούν, μάλιστα, οι περισσότεροι παρατηρητές των εξελίξεων, αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει σύντομα, εκτός φυσικά αν προκύψουν έκτακτες πολιτικές εξελίξεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου