Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

ΤΩΝ 72 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Η πενταμελής εκτελεστική επιτροπή, που ανακοίνωσε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και η οποία θα έχει ως βασική ευθύνη την εκπόνηση του αναπτυξιακού σχεδίου για τη διαχείριση των 72 δισ. ευρώ, είχε αρχίσει να δραστηριοποιείται ήδη πριν κλειδώσει οριστικά το πακέτο της Συνόδου Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός, θεωρώντας «το μεγαλύτερο στοίχημα της χώρας την εκπόνηση του σχεδίου», δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να χαθεί χρόνος και είχε δώσει εντολή στην πενταμελή ομάδα, αποτελούμενη από τον υφυπουργό Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό Συντονισμού του κυβερνητικού έργου Ακη Σκέρτσο, τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο, τον προϊστάμενο του οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων Μιχάλη Αργυρού, να αρχίσει να εργάζεται παράλληλα με την επιτροπή Πισσαρίδη.

Η βαρύτητα που δίνει ο κ. Μητσοτάκης στην αξιοποίηση του πακέτου των 72 δισ. και ο στόχος του μετασχηματισμού του οικονομικού μοντέλου της χώρας αποτυπώνονται στη φιλοσοφία της νέας πενταμελούς επιτροπής. Η νέα δομή είναι διυπουργική υπό την επίβλεψη του ίδιου του πρωθυπουργού και η διάταξή της μοιάζει με πυραμίδα που περιλαμβάνει όλα τα βασικά υπουργεία. 

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης την Παρασκευή, υπό την εκτελεστική επιτροπή θα αρχίσουν να δουλεύουν πέντε ομάδες εργασίας για τις πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες στις οποίες δίνει προτεραιότητα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για την πράσινη ανάπτυξη υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την ψηφιακή πολιτική υπό την εποπτεία του Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την απασχόληση. 

Τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή υπό την εποπτεία του Εργασίας, τις υποδομές υπό την εποπτεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στο σχήμα είναι αυτονόητο πως θα συμμετέχει και το υπουργείο Οικονομικών, που θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στη ροή της χρηματοδότησης.

Το νέο χρονικό ορόσημο για την κυβέρνηση είναι πλέον η 15η Οκτωβρίου, οπότε θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες η πρώτη ελληνική πρόταση, ενώ ώς τις 24 Αυγούστου πρέπει να έχει παραδοθεί ένα πρώτο σχέδιο το οποίο θα αξιοποιηθεί και στην παρουσίαση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στο τελευταίο Υπουργικό πως ο Αύγουστος θα έχει περισσότερο δουλειά και λιγότερο παραλίες. 

Η «επίσημη πρεμιέρα» της επιτροπής θα γίνει άμεσα, είτε αύριο είτε την Τρίτη, ενώ στις υποομάδες των πέντε υπουργείων αναμένεται να συμμετέχουν 10-15 άτομα, τεχνοκράτες και στελέχη. Επόμενο βήμα είναι να ακολουθήσει, εντός του Σεπτεμβρίου, ευρύς διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και συζήτηση στη Βουλή προκειμένου να καταθέσουν τις θέσεις τους όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Στη μεγάλη εικόνα, ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει πως το σχέδιο θα υπηρετεί έναν κεντρικό εθνικό στόχο, όχι πελατειακές σκοπιμότητες.

Με δεδομένη την ανακοίνωση της νέας δομής, αλλά και το νέο κενό, μετά αυτό του κ. Θωμά, που δημιούργησε η αιφνιδιαστική παραίτηση του υφυπουργού Δημήτρη Κράνη, δεν αποκλείονται οι αναμενόμενες εδώ και καιρό –εν είδει σίριαλ– αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να έρθουν εντός των επομένων ημερών.

Το βέβαιο είναι πως δεν αναμένονται σαρωτικές αλλαγές, για δύο λόγους: ο πρώτος είναι γιατί η κυβέρνηση απολαμβάνει πολύ υψηλά ποσοστά δημοτικότητας. «Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει», λέει στην «Κ» κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως οι αλλαγές θα είναι μόνο «εκεί όπου χρειάζεται». Ο δεύτερος λόγος είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να κάψει το χαρτί της «πίεσης» προς τους υπουργούς του ενόψει της συνέχειας. 

Ενας σαρωτικός αυτή τη στιγμή ανασχηματισμός θα εξέπεμπε μήνυμα σιγουριάς σε όσους μείνουν και σε όσους μπουν στο κυβερνητικό σχήμα πως –τουλάχιστον για έναν χρόνο– έχουν σίγουρη τη θέση τους. Με δεδομένο πως έρχεται ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της κυβέρνησης, κάτι τέτοιο θα ήταν τελείως λάθος. Αντιθέτως, ένας ανασχηματισμός υφυπουργών θα κρατήσει σε εγρήγορση όλους τους υπουργούς, καθώς ανά πάσα ώρα και στιγμή θα καραδοκεί ο πρώτος σαρωτικός. Συνεπώς, στην παρούσα φάση, προκρίνεται το σενάριο να μην αντικατασταθούν υπουργοί, ακόμη και εκείνοι που εθεωρείτο το προηγούμενο διάστημα σχεδόν βέβαιο ότι θα φύγουν.

Από εκεί και πέρα, όπως έχει ξαναγράψει η «Κ», το βάρος πέφτει στη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αναβάθμιση, πιθανόν στη θέση του αναπληρωτή υπουργού, του κ. Σκυλακάκη, που είναι ήδη ο άτυπος επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής. Οπως γίνεται αντιληπτό, τα βλέμματα στρέφονται στους υφυπουργούς. Πλην της κάλυψης των θέσεων του κ. Θωμά και του κ. Κράνη, αναμένεται νέος υφυπουργός και υπό τον κ. Σκυλακάκη, με το όνομα του κ. Σκάλκου, αρμοδίου για το ΕΣΠΑ, να είναι ένα βασικό σενάριο που υπάρχει στο τραπέζι. 

Σε θέσεις υφυπουργών πιθανόν να προαχθούν και κάποιοι γενικοί γραμματείς, όπως για παράδειγμα συζητείται για την κ. Σδούκου και την κ. Λοΐζου. Παράλληλα αναμένεται και η δημιουργία δομής που θα φέρει τον τίτλο «βιομηχανία», εντός του υπουργείου Ανάπτυξης, με τον σημερινό υφυπουργό κ. Παπαθανάση να είναι ο επικρατέστερος να το αναλάβει. Στο τραπέζι προς αξιοποίηση υπάρχουν και ονόματα βουλευτών. 

Ενδεικτικά συζητούνται οι: Σπήλιος Λιβανός, Σταύρος Κελέτσης και Γιάννης Μπούγας που τα πήγε εξαιρετικά ως πρόεδρος της Προανακριτικής. Παράλληλα, συζητείται και η είσοδος κάποιων γυναικών, με τα ονόματα της κ. Κεφάλα από τα Γιάννενα και της κ. Ράπτη εξ Αθηνών να είναι υπό συζήτηση. Από τους πρωτοεμφανιζόμενους, συζητείται ο Γιώργος Κώτσηρας, δικηγόρος στο επάγγελμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου