Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΛΙΡΑΣ ΑΣ ΜΗΝ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ

 

Τόσο στον ημερήσιο τύπο, όσο και στις ενημερωτικές ιστοσελίδες, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσιάζεται με ιδιαίτερη έμφαση η δραματική υποχώρηση της ισοτιμίας της Τουρκικής Λίρας, απέναντι στο Αμερικανικό Δολάριο και στο Ευρώ. Και είναι ευδιάκριτος ο χαιρέκακος χαρακτήρας, των δημοσιευμάτων αυτών. Πρέπει άραγε να χαιρόμαστε για την υποχώρηση της λίρας, ή όχι;

Η άποψη μας είναι, ότι η οικονομική κρίση που κλιμακώνεται καθημερινά στην γειτονική χώρα και που πιθανότατα θα οδηγήσει σε στάση πληρωμών και σε προσφυγή της Τουρκίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δεν προσφέρεται για θριαμβολογία. Διότι θα είναι ένα γεγονός, που ουδόλως θα ευνοήσει την χώρα μας. Τι σημαίνει η κατάρρευση της τουρκικής λίρας για την Ελλάδα;   Η σημασία της Τουρκίας ως εμπορικού εταίρου της χώρας μας, συνδέεται όχι μόνο με τις εξαγωγές αγαθών προς τη γειτονική χώρα, αλλά και με τις εισαγωγές διαφόρων προϊόντων από αυτήν.

Η Τουρκία αποτελεί τον τέταρτο εμπορικό εταίρο της χώρας μας στον τομέα των εξαγωγών, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έχει εκδώσει η ΕΛ.ΣΤΑΤ για τις εξαγωγές του 2019. Η Τουρκία με 5,8%, ακολουθεί την Ιταλία με 10,8%, την Γερμανία με 6,8%, την Κύπρο με 6,1% και προηγείται της Βουλγαρίας με 4,8%, των ΗΠΑ με 3,9%, του Ηνωμένου Βασιλείου με 3,7% και της Γαλλίας με 3,5%. Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το 2019, ανήλθαν στα 1,913 εκατ. ευρώ.

Η Τουρκία αποτελεί ταυτόχρονα, τον δέκατο εμπορικό εταίρο της χώρας μας στον τομέα των εισαγωγών. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι εισαγωγές από την Τουρκία αποτελούν το 3,5% του συνόλου των εισαγωγών, ανερχόμενες στα 1,943 εκατ. ευρώ.Η Ελλάδα εξάγει προς την Τουρκία, πετρελαιοειδή, βαμβάκι, πλαστικά, καλώδια, σωλήνες, αλουμίνιο, λιπάσματα, ηλεκτρονικές συσκευές και άλλα. Παράλληλα εισάγει φυσικό αέριο, πλεκτά υφάσματα, ρούχα, οικιακές συσκευές, έπιπλα, χαρτί υγείας και άλλα. 

H κατάρρευση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας ως προς το ευρώ, κάνει πιο ακριβές τις εξαγωγές της χώρας μας προς την Τουρκία και πιο φθηνές τις εισαγωγές από αυτήν. Έτσι αναμένεται πτώση των εξαγωγών και αύξηση των εισαγωγών. Αυτό θα οδηγήσει σε πλήρη ανατροπή της οριακής ισορροπίας στο εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας – Τουρκίας. Επίσης, στον τομέα των ομοειδών προϊόντων, που εξάγουν η Ελλάδα και η Τουρκία προς τρίτους, τα τουρκικά προϊόντα γίνονται πιο φθηνά και επομένως πιο ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.

Ένας επιπλέον τομέας, που επηρεάζεται άμεσα από την ισοτιμία της τουρκικής λίρας με τα βασικά νομίσματα, είναι ο τουρισμός. Το τουρκικό τουριστικό προϊόν, γίνεται ακόμα πιο ελκυστικό με οικονομικούς όρους. Και δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι το τουρκικό τουριστικό προϊόν, είναι ευθέως ανταγωνιστικό προς το ελληνικό, διότι απευθύνεται στη γερμανική, στη βρετανική και στη ρωσική αγορά.

Αλλά και η αναμενόμενη προσφυγή της Τουρκίας, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν περιμένουμε να προσφέρει τίποτα το θετικό στην Ελλάδα. Αντιθέτως, το ΔΝΤ, θα θέσει αυστηρούς όρους μεταρρυθμίσεων, ανοίγματος της αγοράς, δημιουργίας θετικότερου επενδυτικού κλίματος και εφαρμογής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Οι οδηγίες του ΔΝΤ, τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσει τυφλά η Τουρκική κυβέρνηση, θα μετατρέψουν την γειτονική χώρα, σε έναν ασφαλέστερο και δελεαστικότερο επενδυτικό προορισμό, με αποτέλεσμα την συνέχιση της προσέλκυσης  επενδυτικών κεφαλαίων.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι η δυσοίωνη πορεία της τουρκικής οικονομίας, δεν θα φέρει κάποια θετικά  αποτελέσματα για την Ελλάδα. Η οικονομία μοιάζει με το ντόμινο. Όσον αφορά στην πολιτική χροιά των πραγμάτων, είναι καλύτερο να έχεις γείτονες που ευημερούν, παρά γείτονες που πνίγονται στα οικονομικά προβλήματα. 

Διότι οι γείτονες που υποφέρουν οικονομικά, θα αναζητούν αφορμές και αιτίες για να αποπροσανατολίζουν την προσοχή των πολιτών τους  και να την απομακρύνουν από τη ζοφερή οικονομική πραγματικότητα. Με σκοπό να την διοχετεύουν προς την εθνικιστική ατζέντα, που αποτελεί για όλους τους λαούς, ένα πεδίο δόξης λαμπρόν. Και αυτό είναι επικίνδυνο για την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου