Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

Η έρευνα δείχνει ότι οι νέες τεχνολογίες και τα πλαίσια που σχετίζονται με τις ψηφιακές τεχνολογίες και την καινοτομία εξακολουθούν να μην θεωρούνται οικεία, να χαρακτηρίζονται ως μπερδεμένα, περίπλοκα και προχωρημένα.

Το 2021 η Ελλάδα πέτυχε βελτίωση σχεδόν σε όλες τις διαστάσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού, ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έκθεση του Found.ation για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη χώρα.

Βάσει των στοιχείων της έκθεσης, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 22η θέση μεταξύ των 27  χωρών-μελών της Ε.Ε. αναφορικά με την ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, αισθητά χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.  Οι ελληνικές επιχειρήσεις υιοθετούν τις ψηφιακές τεχνολογίες με αργό ρυθμό, με μόλις το 19% εξ αυτών να κάνει χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έναντι του 23% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ωστόσο, το 38% των επιχειρήσεων κάνει χρήση του διαμοιρασμού της ηλεκτρονικής πληροφορίας (36% το ποσοστό του μέσου όρου της Ε.Ε.).Αναφορικά με τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα (ICT for environmental sustainability), το 65% της Ελλάδας στέκεται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το 66% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. 

Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται και το ποσοστό που αφορά την ανάλυση των big data με τις ελληνικές επιχειρήσεις να κάνουν χρήση κατά 13%, έναντι 14% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.  Ένα στοιχείο που είναι επίσης οξύμωρο είναι το γεγονός ότι το ελληνικό επιχειρείν πρωτοπορεί στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης καθώς το ποσοστό των επιχειρήσεων που την υιοθετεί ανέρχεται στο 34% έναντι 25% στην υπόλοιπη Ε.Ε. 

Στην έκθεσή του το Found.ation επισημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια αναμένει εντυπωσιακές επιδόσεις κι αυτό εξαιτίας της Βίβλου για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, του οποίου ήδη έργα βρίσκονται εν εξελίξει, ανάμεσα στα άλλα και στρατηγικά μέτρα που θα καταστήσουν τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα περισσότερο ψηφιακές. 

Στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, ωστόσο μόλις το ήμισυ εξ αυτών παρακολούθησαν κάποιο πρόγραμμα αναβάθμισης των επαγγελματικών τους προσόντων το 2021. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την 21η θέση στη Ε.Ε αναφορικά με το ανθρώπινο κεφάλαιο, πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το ποσοστό των ανθρώπων με τουλάχιστον τις υποτυπώδεις ψηφιακές δεξιότητες είναι χαμηλό (51%), ενώ χαμηλό είναι και το ποσοστό των επαγγελματιών στις ICT (2% το 2020, 2,1% το 2019), εν συγκρίσει με το 4,3% της Ε.Ε. 

Εντούτοις, το ποσοστό των ειδικών στις ICT τεχνολογίες αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς μεταξύ των γυναικών (από το 20% το 2019 στο 27% το 2020), σε απόσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 19%, καθιστώντας την Ελλάδα μεταξύ των πρωτοπόρων. Όπως επισημαίνει η έκθεση, μόλις το 12% των επιχειρήσεων προσέφερε εκπαίδευση στις ICT τεχνολογίες στο προσωπικό τους το 2020, με το αντίστοιχο μέσο όρο στην Ε.Ε. Στο 20%. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πανδημία επιτάχυνε τη διαδικασία ψηφιοποίησης στα εκπαιδευτικά συστήματα. Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, εισήγαγε το 2020 μια στρατηγική για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της σε πυλώνες όπως: (1) συγχρονισμένη εκπαίδευση όπως τα ζωντανά μαθήματα στις διαδικτυακές πλατφόρμες για όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, (2) ασύγχρονη εκπαίδευση, όπως εκπαιδευτικό υλικό σε ιστοσελίδες και πλατφόρμες για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. 

Η έρευνα δείχνει ότι οι νέες τεχνολογίες και τα πλαίσια που σχετίζονται με τις ψηφιακές τεχνολογίες και την καινοτομία εξακολουθούν να μην θεωρούνται οικεία, να χαρακτηρίζονται ως μπερδεμένα, περίπλοκα και προχωρημένα.Συνοψίζοντας, η έκθεση καταλήγει ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους ανθρώπους. Τα φρέσκα ταλέντα, με καινούργιες γνώσεις και νέες ιδέες πρέπει να εισαχθούν στους οργανισμούς μας και να ενσωματωθούν με τις υπάρχουσες ομάδες. 

Είναι εξίσου σημαντικό να βοηθήσουμε το υπάρχον εργατικό δυναμικό να αποκτήσει νέες δεξιότητες -δημιουργική σκέψη, προσαρμοστικότητα, επικοινωνιακές δεξιότητες, επιχειρηματική νοοτροπία και άλλα- αλλά, πρώτα και κύρια, να κατανοήσουμε τις δυνατότητες, τις πτυχές και τις απειλές που επιφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου