Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΘ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ

Έντονη πολιτική κόντρα αλλά και μεγάλο προβληματισμό σε γιατρούς και πολίτες προκάλεσε η μεγάλη έρευνα των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα για το πόσες λιγότερες ανθρώπινες ζωές θα χάνονταν στις ΜΕΘ, αν δεν επικρατούσε τόση πίεση στο σύστημα, αν δεν νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και αν τα νοσοκομεία της περιφέρειας είχαν την ίδια υποδομή και ήταν στην ίδια κατάσταση με εκείνα της Αθήνας.

Ο καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας έδωσε αναλυτικές λεπτομέρειες της έρευνας και μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter. Ανάμεσα στα ευρήματα καταλαβαίνουμε ότι όσο περισσότεροι είναι οι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ τόσο αυξάνεται κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας.

Όταν ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπερνά τους 400 πανελλαδικά στις ΜΕΘ, αυξάνει και η θνητότητα. Τα πράγματα είναι χειρότερα όσο πλησιάζουμε τα 800 άτομα στις ΜΕΘ, ένα νούμερο με το οποίο φλερτάρει συνεχώς η χώρα μας! Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχει αύξηση 25% στη θνητότητα για άνω των 400 ασθενών στις ΜΕΘ και έως και 57% αύξηση για άνω των 800 ασθενών.

Η διασωλήνωση σε νοσοκομεία εκτός της Αττικής αυξάνει τον αριθμό της θνητότητας κατά 35%-40%, που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη ανισότητα μεταξύ των νοσοκομείων της Αττικής με εκείνα της περιφέρειας. Φυσικά, η θνητότητα αυξάνει έως και 87%, όταν ο ασθενής είναι διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ.  Δυστυχώς από τη μελέτη φαίνεται πως θα είχαν σωθεί 1.500 ζωές (Σεπτέμβριος 2020 - Μάιος 2021), αν η πίεση στο ΕΣΥ ήταν λιγότερη.

Η μελέτη του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα μαζί με τον καθηγητή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Θεόδωρο Λύτρα αναφορικά με την αυξημένη θνητότητα ασθενών εκτός ΜΕΘ αλλά και την προοπτική αύξησης της θνητότητας, όσο πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ, έχει φέρει σφοδρές πολιτικές αναταράξεις, με την κυβέρνηση να βλέπει μια απέλπιδα προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εργαλειοποιήσει αποσπασματικά μια επιστημονική έρευνα για να… συνεχίσει το θέμα των VIP ΜΕΘ που έμεινε μισό, μετά την υπαναχώρηση επί της ουσίας του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου. 

Ένα βήμα πίσω όμως για το παρασκήνιο αυτής της έρευνας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Political», ο κ. Λύτρας θεωρείται άμεσα συνδεδεμένος με τον κ. Τσιόδρα. Εργαζόταν στον ΕΟΔΥ, από τον οποίο αποχώρησε τον Μάρτιο του 2020, όταν δεν του χορηγήθηκε άδεια άνευ αποδοχών, προκειμένου να μεταβεί στην Κύπρο για να διδάξει.

Μάλιστα, σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, είχε εμφανιστεί εκ νέου πριν από κάποιες εβδομάδες στον ΕΟΔΥ, όταν ο κ. Ζαούτης πήρε τη θέση του απελθόντος προέδρου Παναγιώτη Αρκουμανέα. Όμως, δεν προχώρησε παραπάνω και παραμένει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ποιο είναι το συμπέρασμα της μελέτης, σύμφωνα με την ανάλυση του ίδιου του κ. Λύτρα στο Twitter;

«Όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ τόσο αυξάνει “κλιμακωτά” η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για περισσότερους 400 διασωληνωμένους, έως +57% για πάνω 800 ασθενείς. Παράλληλα, επιβαρυντικός παράγοντας θεωρείται ότι η διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετίζεται με θνητότητα άνω του 35%»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου