Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Η ΑΓΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΤΑΛΕΝΤΩΝ

Σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση βρίσκεται η αγορά πληροφορικής και τεχνολογίας, καθώς οι εταιρείες του κλάδου βρίσκουν ολοένα και πιο δύσκολα στελέχη, και ειδικά προγραμματιστές και μηχανικούς, παρά το γεγονός πως οι μισθοί έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Με δεδομένο πως τα επόμενα χρόνια στην ευρύτερη αγορά της πληροφορικής θα δαπανηθούν περισσότερα από 7 δισ. ευρώ, μόνο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, ενώ αναμένεται και σημαντική αύξηση των δαπανών των ελληνικών επιχειρήσεων για τον ψηφιακό του μετασχηματισμό, οι τεχνολογικές εταιρείες στην Ελλάδα έχουν αρχίσει και διαπιστώνουν τη μεγάλη δυσκολία εξεύρεσης ανθρωπίνου δυναμικού.

"Η προσφορά εργασίας αυξάνεται μέρα με τη μέρα”, σημειώνει ανώτατο στέλεχος εισηγμένης εταιρείες πληροφορικής. "Έχουμε τις ελληνικές εταιρείες που βλέπουν το αντικείμενο τους να μεγαλώνει λόγω του κύματος ψηφιοποίησης, τις πολυεθνικές που ανοίγουν νέα κέντρα στη χώρα, αλλά και ορισμένες startup που έχουν αρχίσει και αποκτούν αναγνωρισιμότητα και επαγγελματίες πάνε πιο εύκολα να δουλέψουν σ’ αυτές”, εξηγεί ο ίδιος.

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που διαπιστώνουν τα διευθυντικά στελέχη των τεχνολογικών επιχειρήσεων είναι η αύξηση της απομακρυσμένης εργασίας που έφερε η πανδημία του κορονοϊού. "Ειδικά σε κάποιες ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση διεθνώς, ανταγωνίζεσαι πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο”, αναφέρει άλλο στέλεχος της αγοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εταιρείες πληροφορικής έρχονται πιο κοντά στα ελληνικά πανεπιστήμια τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πηγές εύρεσης ανθρωπίνου δυναμικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τεχνολογικό hub που ίδρυσε η Entersoft σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργήσει έναν κόμβο που θα αναπτύσσει νέες τεχνολογίες και λογισμικό, ενώ θα λειτουργεί και ως φυτώριο νέων επιστημόνων πληροφορικής, μηχανικών και προγραμματιστών, καθώς η ανάπτυξη πιο στενών σχέσεων με τα ελληνικά πανεπιστήμια συμβάλει στην άμεση επικοινωνία με τους φοιτητές των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

To Κέντρο Υλοποίησης & Ανάπτυξης Λογισμικού της Entersoft στην Πάτρα αναμένεται να δημιουργήσει, στην πρώτη φάση, περί τις 60 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή. Η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, επεκτείνεται και σε άλλο επίπεδα: προγραμματίζονται κοινές δράσεις σε υπάρχοντα και νέα ακαδημαϊκά προγράμματα του ΑκαδημαΪκού Ιδρύματος, πρακτική άσκηση φοιτητών του σε τομείς συναφείς με τις δραστηριότητες της Entersoft, συνεργασία σε ερευνητικά έργα κοινού ενδιαφέροντος και δημοσιεύσεις.

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Entersoft, Αντώνης Κοτζαμανίδης, κατά την διάρκεια δημοσιογραφικής εκδήλωσης για το νέο κέντρο στόχος είναι τα επόμενα χρόνια το 20% με 25% των προσλήψεων της εταιρείας να γίνεται από το "φυτώριο της Πάτρας”. H Entersoft το 2016 απασχολούσε 190 άτομα, ενώ στο τέλος του 2021 θα ξεπεράσει τα 370, δηλαδή διπλασίασε το δυναμικό της. Το πλάνο της προβλέπει ότι σε ορίζοντα 5ετίας θα υπερδιπλασιάσει εκ νέου το προσωπικό της.

Μάλιστα, η Entersoft, για την κάλυψη των αναγκών της που αυξάνονται συνεχώς, σε μια περίοδο που καταγράφεται έλλειμμα στην ελληνική αγορά εξειδικευμένου δυναμικού στο ΙΤ, αξιοποιεί κάθε πηγή άντλησης στελεχών με παράλληλο re-skilling αποφοίτων από παρεμφερείς κλάδους Θετικών & Οικονομικών επιστημών, προσφέρει ευκαιρίες αναβάθμισης και εξέλιξης στο προσωπικό της. Επιπλέον χρηματοδοτεί τέσσερα μεταπτυχιακά στελεχών ετησίως, ενώ συμμετέχει στη δράση Brain Regain και συνεργάζεται με φορείς όπως το Regeneration.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου