Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

ΨΗΦΙΣΕ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ με την απόφαση της  να υπάρξει ένα ειδικό πλαίσιο για επανεπενδύσεις ομολόγων έως και το 2024, απέφυγε να τραβήξει απότομα το χαλί για την ελληνική οικονομία. Αντίθετα, έστρωσε ένα μικρότερο χαλί μέχρι η Ελλάδα να βρει τον δρόμο για την επενδυτική βαθμίδα. 

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το πρώτο εξάμηνο το 2023 ενώ υπάρχουν και αναλυτές που βλέπουν την επενδυτική βαθμίδα πολύ νωρίτερα όπως η JP Morgan που τοποθετεί την επίτευξη αυτού του οροσήμου εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2022. 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μέσω του νέου δρόμου που ανοίγει πλέον η απόφαση της ΕΚΤ, θα μπορέσουν να επανεπενδυθούν μέχρι και το 2024 περίπου 20 δισ. ευρώ στα ελληνικά ομόλογα, γεγονός που γλιτώνει την ελληνική οικονομία από νέες περιπέτειες με τη διαχείριση του χρέους της, την ώρα που η ελληνική οικονομία προσπαθεί να βρει  τη δυναμική της.

Το χρέος  της χώρας αναμένεται φέτος να υποχωρήσει κάτω από το 200%, στο 197,1% του ΑΕΠ και το 2022 αναμένεται να  καταγράψει περαιτέρω μείωση στο 189,6%. Πάντως, η απόφαση της ΕΚΤ έφερε ανακούφιση στο ΥΠΟΙΚ  με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει   πως η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έλαβε μια πολύ σημαντική απόφαση για την Ελλάδα, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης και σήμα αναγνώρισης της προόδου που έχει σημειώσει η πατρίδα μας. 

Η ΕΚΤ όμως δεν είναι η πρώτη που δείχνει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης.  Πέρα από την αγορά, και οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να πιστεύουν πως η Ελλάδα πλέον μπορεί. Μην ξεχνάμε  άλλωστε τα εύσημα από τον «σκληρό» νέο Γερμανό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

Η ανακούφιση ναι μεν ήρθε από την Ευρώπη, οι κυματισμοί όμως από την  Όμικρον  και η εκρηκτική άνοδος των τιμών ενέργειας  βάζουν εμπόδια στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Η νέα μετάλλαξη καθώς και η διατήρηση του ρυθμού εμβολιαστικής κάλυψης είναι δύο στοιχεία που απασχολούν. 

Σε πρώτη φάση, όπως έχει γράψει το Money Review, το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δει ήδη τα πρώτα δείγματα  από την  εμφάνιση της Όμικρον, καθώς τον Νοέμβριο άρχισε να παρουσιάζεται αυξητική πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Τους προηγούμενους μήνες υπήρχε μια θεαματική αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε σχέση με το 2019 που αποτυπώθηκε βέβαια και στα φορολογικά έσοδα. 

Η μεγάλη αβεβαιότητα, όμως, που φαίνεται πως αναδύεται εντονότερα είναι οι διεθνείς ανατιμήσεις στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες για αυτό άλλωστε αναμένεται από τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει νέα δέσμη μέτρων που θα περιλαμβάνει αύξηση της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα στα 45-48 ευρώ αλλά και διπλασιασμό της έκπτωσης στο φυσικό αέριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου