Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ MARINA TOWER ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ LAMDA

Για τους κατασκευαστές του πύργου διαμερισμάτων Marina Tower στον Άγιο Κοσμά, με κατασκευαστικό αντικείμενο 160 με 170 εκατ. ευρώ, καθώς και για την ανάθεση των αρχικών υποδομών, αξίας 250 - 300 εκατ. ευρώ, αποφασίζει η Lamda Development τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να ξεκινήσουν οι πρώτες αναπτύξεις στο Ελληνικό.

Για τις υποδομές καταθέτουν σήμερα προσφορές οι πέντε μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί όμιλοι, Τέρνα (ΓΕΚ Τέρνα), Άβαξ, Άκτωρ (Ελλάκτωρ), Μέτκα και Ιντρακάτ, ενώ για τον Marina Tower υπό αξιολόγηση από τη Lamda βρίσκονται τέσσερις προσφορές κοινοπρακτικών σχημάτων μεγάλων ελληνικών και ξένων τεχνικών εταιρειών: της Αρχιρόδον (εταιρεία με έδρα την Ελλάδα που δραστηριοποιείται κυρίως στο εξωτερικό) σε συνεργασία με τη βελγική Besix, της Intrakat με τη γαλλική Bouygues, της Άβαξ με την ιταλική Rizzani de Eccher και της Τέρνα με την ACC από τη Μέση Ανατολή.

 Όπως εκτιμάται τα έργα αυτά θα προχωρήσουν άμεσα. Οι υποδομές χρειάζεται να προηγηθούν και ο Μarina Tower έχει σχεδόν πουληθεί (η Lamda ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει λάβει προκαταβολές για το 77% της πωλούμενης επιφάνειας περίπου 30 χιλ. τ.μ.). Ο Marina Tower θα είναι (το πιθανότερο) ο πρώτος πύργος με ύψος 200 μέτρα που θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα (ένας από τους 6 συνολικά στο Ελληνικό), γεγονός που κινητοποίησε τους μεγαλύτερους ομίλους της χώρας να συνεργαστούν, αντλώντας τεχνογνωσία, για να διεκδικήσουν την κατασκευή του με 4 μεγάλους τεχνικούς ομίλους από το εξωτερικό. Από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στον κόσμο η Bouygues, συνεργάτης της Ιντρακάτ, δραστηριοποιείται σε όλες τις κατηγορίες κτηριακών έργων.

Στα εμβληματικά έργα της περιλαμβάνεται το δικαστικό μέγαρο του Παρισιού, πολυώροφο κτήριο (160 μ.) σχεδιασμένο από τον Renzo Piano. Άλλα έργα της Bouygues είναι ο πύργος Incity στη Λιόν, ο πύργος γραφείων Alto, 152 μέτρων και 38 ορόφων με θέα στην περιοχή La Defense του Παρισιού, ο πύργος Casa Finance City (122 μέτρα) στην επιχειρηματική περιοχή της Καζαμπλάνκα και το συγκρότημα κατοικιών The River στην Μπανγκόκ (Ταϊλάνδη) στις όχθες του ποταμού Chaophraya, αποτελούμενο από δύο πύργους (73 και 43 ορόφων).

Με ύψος 258 μέτρα, ο The River South Tower είναι ένας από τους ψηλότερους πύργους της Μπανγκόκ. Σήμερα τον προσπερνά ο πύργος MahaNakhon (314 μέτρα) που κατασκευάστηκε επίσης από την Bouygues. Στα υπό κατασκευή έργα της περιλαμβάνεται το Manhattan Loft Gardens, στο ανατολικό Λονδίνο, ένας εμβληματικός πύργος ύψους 143 μέτρων με 248 διαμερίσματα και ξενοδοχείο 150 δωματίων, καθώς και το ξενοδοχείο 5 αστέρων Yyldyz, στο Ασγκαμπάτ, πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, πύργος σε σχήμα δάκρυ με ύψος 100 μέτρα.

Η  Arabian Construction Company (ACC),   συνεργάτης της Τέρνα, είναι κορυφαία κατασκευαστική εταιρεία στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Ιδρύθηκε στον Λίβανο το 1967 και έχει βάλει τη «σφραγίδα» της σε μια σειρά από εμβληματικά κτήρια - ουρανοξύστες στον αραβικό κόσμο. Έχει κατασκευάσει, μεταξύ πολλών άλλων, το εντυπωσιακό World Trade Centre Abu Dhabi, ανάπτυξη μικτής χρήσης που περιλαμβάνει πύργο γραφείων, πύργο κατοικιών, εμπορικό κέντρο, παζάρι και ξενοδοχείο (Courtyard by Marriot).

Η κατασκευή του θεωρείται η μεγαλύτερη οικοδομική σύμβαση που ανατέθηκε στο Εμιράτο του Άμπου Ντάμπι. Ο οικιστικός πύργος 92 ορόφων και 474 διαμερισμάτων που περιλαμβάνει η ανάπτυξη (The Burj Mohammed Bin Rashid) έχει ύψος 382 μέτρα και είναι το ψηλότερο κτήριο στο Άμπου Ντάμπι. Έργο της ACC είναι το The Address Residence Sky View, σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες του Burj Khalifa, ένα εντυπωσιακό ξενοδοχείο, συγκρότημα κατοικιών και εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων με δύο πύργους, που βρίσκεται στο κέντρο του Ντουμπάι.

Ακόμη, έργα της είναι το εντυπωσιακό Etihad Towers στο Άμπου Ντάμπι (συγκρότημα μικτής χρήσης που αποτελείται από πέντε πύργους από 54 έως 75 ορόφους, συνολικής έκτασης 500.000 τ.μ.) και το Gate Towers, τμήμα της οικιστικής ανάπτυξης Shams στο νησί Al Reem, επίσης στο Άμπου Ντάμπι. Στα υπό κατασκευή έργα της ACC περιλαμβάνεται το World One, κτήριο ύψους 442 μέτρων, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα είναι το ψηλότερο κτήριο στην Ινδία και το δεύτερο ψηλότερο συγκρότημα κατοικιών στον κόσμο.

Ο όμιλος Besix,  συνεργάτης της Αρχιρόδον, με έδρα το Βέλγιο, το 2009 γιόρτασε τα εκατό χρόνια από την ίδρυσή του. Την ίδια χρονιά εγκαινιάστηκε το Burj Khalifa στο Ντουμπάι, το ψηλότερο μέχρι και σήμερα κτήριο στον κόσμο (828 μέτρα, 160 όροφοι), ένα από τα σημαντικότερα έργα του βελγικού ομίλου. Από τους κορυφαίους διεθνείς κατασκευαστικούς ομίλους παγκοσμίως η Besix, ανήκει κατά 50% σε Βέλγους και κατά 50% στην αιγυπτιακή εταιρεία Orascom.

Έχει διακριθεί για την κατασκευή κτηρίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για έργα στην Αίγυπτο (το μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, το οροπέδιο στην Πυραμίδα της Γκίζας), ενώ έχει κατασκευάσει, μεταξύ άλλων, το γνωστό τζαμί Sheikh Zayed στο Άμπου Ντάμπι. Το διάστημα αυτό μεταξύ άλλων κατασκευάζει το ψηλότερο κτήριο στο Μαρόκο και σε όλη την Αφρική (Mohammed VI), ύψους 250 μέτρων.

Η Rizzani de Eccher SpA,  συνεργάτης της Άβαξ, είναι ιταλική εταιρεία και ανάμεσα στα έργα της ξεχωρίζουν ψηλά πολυώροφα κτήρια όπως το Grattacielo Intesa Sanpaolo, στο Τορίνο, με αρχιτέκτονα τον Renzo Piano, ουρανοξύστης ύψους 167 μέτρων και κόστους 235 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων έχει κατασκευάσει κτήρια γραφείων, εμπορικούς χώρους (π.χ. στο Μιλάνο), το μεγάλο τζαμί στο Άμπου Ντάμπι (ΗΑΕ).

Πολυτελή ξενοδοχεία, π.χ. τα Savoy σε Φλωρεντία, Τριέστη, το Novotel στη Βενετία, συγκροτήματα κατοικιών στο Μιλάνο, στην Τεργέστη, στο Άμπου Ντάμπι (συγκρότημα ADCO), στο Ούντινε και αλλού. Εντός του 2021 ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τον όμιλο Besix θα κατασκευάσουν τον Post Tower πύργο 156 μέτρων, 43 ορόφων στο Ρότερνταμ, 39.000 τ.μ. με 305 διαμερίσματα. Η κατασκευή θα διαρκέσει 47 μήνες και η αξία του συμβολαίου είναι 103 εκατ. ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου