Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΤΑ ΕΤΟΙΜΑ;

Η απάντηση στο ερώτημα αν τα επιδόματα του "μαξιλαριού" του κορβανά θα δέσουν και μετά κάτω από τα στρώματα έτοιμα των νοικοκυριών, δεν θα αργήσει.  Και ποια θα είναι; Βγάλτε ό,τι έχετε στις γλάστρες και στα στρώματα και πάρτε τα τελευταία κρατικά χαρτζιλίκια να κινηθείτε ως το τέλος του 2022. Από το 2023 έχει ο Θεός...

Έτσι που τα καταφέραμε σε μια οικονομία με την παραγωγή της ακόμη και σε διωγμό,  άντε να μαζέψεις την επόμενη φάση του εισαγόμενου πληθωρισμού.  Τόλμησε και πες, στους ολίγους και τα ολίγα που έχουν μείνει στην αγροτική σου παραγωγή και στη βιοτεχνική σου μεταποίηση,  να μην περάσουν στην κατανάλωση τα αυξημένα καύσιμα,  τα αυξημένα μεταφορικά, και τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες και θα δεις τι θα γίνει.

Οι δε κυβερνητικές "αγριάδες", για συγκράτηση τιμών με πλαφόν θα περάσουν ίσως στα βενζινάδικα, (μιας και παραμένει ακέραιο στο ύψος και το βάθος του το λαθρεμπόριο καυσίμων, για 30 χρόνια, κάνοντας το δικό του κουμάντο...) αλλά πήγαινε να τα πεις αυτά στις αλυσίδες τροφίμων, στα φάρμακα,  στις λαϊκές και στην οικοδομή.

Ειδικά στην οικοδομή,  αν θέλεις να την κρατήσεις με τη σημερινή κίνηση και να σου απασχολεί τους μετανάστες σου και τους πτυχιούχους σου... Δοκίμασε να τα πεις στα ενοικιαζόμενα δωμάτια για τον τουρισμό (τώρα που οι ακυρώσεις θα χαλάσουν τις προβλέψεις όλων για το 2022) ή στις καφετέριες ή στα μαγαζιά με τα εισαγόμενα ελληνικά τσολιαδάκια.

Τόλμησε να μιλήσεις για πλαφόν τιμών στην εστίαση που πουλάει καρέκλες για να πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος. Το όνειρο του προσωρινού, 6,2%, του πληθωρισμού (με το καλημέρα του 2022) θα φανεί απατηλό. Έχει και συνέχειες. Η δε κυβέρνηση θα υποχρεωθεί συντομότατα να επιβεβαιώσει σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά αυτά που μόνοι τους ερμηνεύουν και αντιλαμβάνονται, ως τέταρτη κρίση στην Ελλάδα.

Το πώς θα την ονομάσουμε δεν έχει σημασία. Θέλετε να την πούμε ρωσική. Θέλετε να την πούμε ουκρανική, δεν αλλάζει απολύτως τίποτε. Η ελληνική "μετάφραση" θα είναι οδυνηρή. Γιατί (σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη) το εξωτερικό μας χρέος σε συνδυασμό με την 14ετή οικονομική κρίση και την ενεργειακή (που έφερε και η πανδημία) προκαλεί κατάσταση πνιγμού.

Ποιος θα μας βγάλει στο ξέφωτο; Οι επενδύσεις που ακούμε στα λόγια, από το 2009,  στα χαρτιά από το 2011,  στις υποκλίσεις προς τη Μόσχα και τη Βενεζουέλα από το 2015 και στις εξαγγελίες ότι οι αμερικανοί ξανάρχονται..., από το 2019;

Ας οχυρωθούμε τουλάχιστον ενεργειακά, με εναλλακτικές μορφές προμήθειας στο φυσικό αέριο (σταθμοί αποθήκευσης LNG) και με όποιες σχετικές επενδύσεων ζητηθούν και ας αφήσουμε τα παχιά πολιτικά λόγια (κυβέρνησης και αντιπολίτευσης) για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης με έλεγχο των δομών στο κράτος... και άλλες παρόμοιες μπούρδες.

Μέχρι να προσδιοριστεί το τελικό ενεργειακό κόστος τέλος, με τις επενδύσεις και τους επενδυτές-σωτήρες της οικονομίας μας. Τέλος μέχρι να φανεί και η "ποσότητα" και η "ποιότητα" του τραπεζικού χρήματος.

Το τελευταίο τραπεζικό χρήμα (χρήσιμο για τις επενδύσεις) θα είναι (αν τελικά μείνει έτσι) αυτό που θα ρεύσει από τα 37 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης. Από τα οποία ευτυχώς και εξασφαλίσαμε την πρώτη δόση των περίπου 4 δισ. ευρώ. Μακάρι να μην αλλάξουν και τα στοιχεία των υποψήφιων επενδυτών που περιμένουν να δουν τι θα κάνουν τελικά αν επιδοτηθούν από αυτά τα κεφάλαια και από τα τελευταία ΕΣΠΑ.

Πέραν τούτων ουδέν νεώτερο από το μέτωπο των επενδύσεων,  των επενδυτών αλλά και των αποκρατικοποιήσεων. Και όποιος θέλει και μια καλή γεύση από τα μελλούμενα, ας ρίξει μια ματιά τι έχει μείνει από το επενδυτικό ενδιαφέρον και για τη ΛΑΡΚΟ που το πολύ το κλωθογύρισμα..., μαζί με τη νέα κρίση οδηγούν και τη συγκεκριμένη πώληση,  σε συμβολικό τίμημα...

Σε μια χώρα λοιπόν, σαν την δική μας, που οι πολιτικοί της και οι πολιτικές τους την οδηγούν σε υπερεπείγουσες και αναγκαστικές αποφάσεις ενεργειακής απεξάρτησης από τις εισαγωγές γιατί η πρόβλεψη για μεθόδευση λύσεων (όπως τα πυρηνικά ή και οι έρευνες για δικούς της υδρογονάνθρακες), δεν συμφέρουν επειδή έχουν μεγάλο πολιτικό κόστος, πρέπει να περιμένεις ότι τα έτοιμα, κάτω από τις γλάστρες και τα στρώματα δεν θα μένουν όσο καιρό υπολόγισες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου